Česku vládne Morava. Rozhodl o tom staronový Zemský pohár

Česku vládne Morava. Rozhodl o tom staronový Zemský pohár

Brno – Je tomu 14 let, co se odehrál poslední ročník Zemského poháru. Myšlenku turnaje, ve kterém se nejlepší hráči z Čech utkají proti nejlepším hráčům z Moravy, letos oprášil Tomáš Michálek a po dlouhé odmlce jsme se tak dočkali nových vládců nad Českem. Těmi se stali Moravané, kteří Čechy porazili výsledkem 13:7 na zápasy.

Původní Zemský pohár vznikl pod taktovkou Iva Michálka. Tehdy se týmy skládaly podle celostátního žebříčku z dvanácti nejlepších hráčů z Čech a Moravy. Na putovním poháru chybí mnoho štítků, přesto na něm najdete hráče dosud aktivní a úspěšné, ale i ty, které jsou pro mladší ročníky či novější hráče zcela neznámé. I to vedlo Tomáše Michálka k myšlence koncept tohoto turnaje vzkřísit.

„Když se Zemský pohár hrával, přišel mi velmi atraktivní, ale byl jsem ještě příliš mladý na to, abych se do něj probojoval a mohl se ho zúčastnit. Později bych si ho zahrát mohl, ale turnaj mezitím upadl v zapomnění, tak jsem ho musel oživit. Přijde mi to jako atraktivní zpestření dlouhé zimní pauzy,“ otevřel Tomáš Michálek těmito slovy nový ročník.

Ten doznal několika změn. Každý tým se skládal „jen“ z deseti nejvýše umístěných hráčů v žebříčku a jednotlivé sestavy se náhodně losovaly. „Přemýšleli jsme, že by se sestavy nasazovaly nebo by je vybírali kapitáni obou týmů, ale nakonec jsme se rozhodli pro aspekt náhody,“ vysvětloval Michálek. Při nasazování by se na hřištích potkávali stále stejní hráči a týmy by byly velmi standardní a podobné, při vybírání by se kapitáni mohli dostat pro změnu do ne úplně příjemné pozice. Naopak losování turnaji dodalo i společenský rozměr, v týmech se několikrát potkali hráči, kteří si spolu do té doby nikdy nezahráli.

« z 3 »

Morava v plné síle, Čechům chyběly opory

Celou akci trochu zkomplikovala nucená změna termínu ze soboty na neděli, která zasáhla negativně především český tým. Turnaje se z nejvýše postavených hráčů nemohli zúčastnit Jindřich Kauca, Jiří Koreš mladší a Jan Resl, den před konáním navíc onemocněl Jan Marhoul. K dispozici nebyli ani někteří náhradníci, do hry se tak nakonec dostala až 19. v pořadí Jana Lukášová.

Morava, která si v žebříčku nestojí tak dobře jako Čechy, naopak problém s hráči neměla. Z elitní desítky jí nechyběl nikdo, přesto desáté Janě Konečné patří v žebříčku „až“ 40. příčka (pro srovnání Janě Lukášové patří 28. příčka a při plné síle Čech by desátým hráčem byl Jan Resl na 13. pozici). Hráči z východu, kteří měli v průměru o tři body menší sílu, tak mohli spoléhat především na svoji mladistvou dravost, jejich tým měl totiž v průměru 31 let, zatímco Češi 44 let.

Sestava Čech Sestava Moravy
Jakub Konšel (c) 1 Ivo Michálek (c) 5
Petr Vavrovič ml. 2 Tomáš Michálek 8
Vojtěch Lukáš 6 Veronika Slobodová 9
Jiří Koreš st. 7 František Kaplánek 14
Markéta Palicová 11 Jan Michálek 15
Kateřina Foňková 12 Jiří Grepl 16
Blanka Froňková 21 Václav Valík 18
Petr Lukáš 23 Radek Netušil 19
Hynek Vyoral 26 Martin Pírek 24
Jana Lukášová 28 Jana Konečná 40

 

 

 

 

Lev proti orlici

Turnaj se hrál v brněnské Slatině ve stodole u Františka Harašty. Na hráče čekalo bohaté občerstvení a také dresy. Češi hráli v červených trikách se lvem na hrudi, Morava se oblékla do modrých trik s orlicí. Hrálo se pět kol, z nichž každé čítalo po dvou zápasech trojic a dvojic. Každý hráč si tak zahrál pět zápasů. Sestavy losovali kapitáni (Jakub Konšel a Ivo Michálek) pomocí kartiček s umělecky vyobrazenými hráči, které se špendlily na nástěnku pro větší přehlednost, kdo s kým a proti komu vlastně hraje.

První tři kola skončila shodně 3:1 na zápasy pro Moravu, která se tak dostala do mocného trháku, který mohly Čechy už jen těžko zvrátit. Zbylá dvě kola skončila shodně 2:2 na zápasy, což znamenalo, že Morava celkově zvítězila poměrem 13:7 na zápasy. Nejužitečnějšími hráči Moravy se stali Jiří Grepl a Martin Pírek, kteří ani jednou neprohráli, Čechy táhl se čtyřmi výhrami Petr Lukáš.

Je libo tvargle, nebo pražskou šunku?

Moravané si podle úspěšnosti postupně chodili přebírat své ceny. Vždy si mohli vybrat po jednom typicky moravském a českém produktu. Někteří tak domů odjížděli s pražskou vodkou a moravským uzeným, jiní například s plzeňským pivem a olomouckými tvarůžky. Ani Češi nevyšli naprázdno, cenou útěchy jim byla sponzorská piva Starobrno.

„Myslím, že se nultý ročník nového Zemského poháru povedl. Snažili jsme se skloubit kvalitní sportovní výkony, hec mezi oběma zeměmi a dobrou náladu. Cílem bylo, abychom si společně užili den, ať už v roli vítěze či poraženého. Věřím, že se Zemský pohár chytne a opět se z něj stane tradice,“ řekl Tomáš Michálek.

Pořadí Češi Výher Skóre Pořadí Moravané Výher Skóre
1. Petr Lukáš 4 +7 1. Jiří Grepl 5 +48
2. Jakub Konšel (c) 3 +6 2. Martin Pírek 5 +37
3. Markéta Palicová 2 -14 3. Radek Netušil 4 +19
4. Jana Lukášová 2 -17 4. Tomáš Michálek 3 +22
5. Kateřina Froňková 2 -19 5.-6. Jan Michálek 3 +13
6. Vojtěch Lukáš 1 -21 5.-6. Ivo Michálek 3 +13
7. Hynek Vyoral 1 -24 7. František Kaplánek 3 +11
8. Jiří Koreš st. 1 -25 8. Václav Valík 2 +11
9. Petr Vavrovič ml. 1 -30 9. Veronika Slobodová 2 +2
10. Blanka Froňková 1 -32 10. Jana Konečná 2 -7

 

 

 

« z 6 »

Žádné komentáře

Přidej komentář