Lipník a Vrchlabí bez prohry vedou Extraligu

Lipník a Vrchlabí bez prohry vedou Extraligu

Stolín/LipníkKorona krize pomalu opadá a velký pétanque může opět začít. Po obnově termínovky se MČR klubů, jakožto akce s nižším počtem osob na jednom místě, posunulo před velká mistrovství a druhý týden v červnu máme za sebou již dvě kola. V extralize si zatím nejlépe vedou týmy Sokolu Lipník a Vrchlabí, které úspěšně zvládly těžké souboje v sobotním druhém kole.

Alespoň telegraficky můžeme zhodnotit, že v prvním kole před dvěma týdny Sokol Lipník splnil úlohu favorita v souboji s Osiku a vrchlabské áčko porazilo Stolín. POP Praha využil nově zavedeného hostování v extralize a významně posílil svůj tým, když angažoval Jindru Kaucu a Sylvu Mrázkovou. O to větším překvapením tak byla prohra na domácí půdě s Vědomicemi 14:17. Holt POP bez Jakuba Konšela je asi to samé jako Krumsín bez vojáka Františka Kaplánka, který musel hlídat hranice a nezasáhl tak do boje s Carreau Brno. V důležitém utkání dvou spolufavoritů na titul Brňané zvítězili poměrem 22:9.

Adeptů na titul je ale víc a druhé kolo nabídlo hned několik velkých bitev mezi nimi. Do Stolína totiž dorazily celky Krumsína a Brna, aby odehrály zápasy proti Vrchlabí a Stolínu. Vrchlabané se již v týdnu snažili z kapitána Martina Pírka vymámit, zda Fana musí opět do práce, leč neúspěšně. Nemusel, ale zato si v týdnu nešťastně zranil nohu a do Stolína tak cestovat nemohl. To ho bohužel nejspíš vyřazuje i z bojů na MČR mužů, které se koná příští víkend.

1. KPK Vrchlabí vs. HRODE Krumsín 24:7

Dopolední střetnutí prvních dvou týmů loňského ročníku začínalo trojicemi, které byly nakonec klíčové pro konečný výsledek. Vrchlabí na jednom hřišti šikovně vystřídalo a dotáhlo oba zápasy k vítězství poměrem 13:2 a 13:10. Další čtyři výhry v následných jednotlivcích pak stvrdily celkovou výhru týmu z Podkrkonoší ještě před dvojicemi. Konečný výsledek 24:7 tak byl oproti loňským 17:14 o něco méně dramatický.

PEK Stolín vs. Carreau Brno 4:27

Stolín v extralize letos zapojil mladé juniory, kromě Martina Hájka ml. do hry zasáhli i Kryštof Marek s Ninou Rouskovou. Domácí proti Brnu bojovali a dokázali vyhrát dva zápasy jednotlivců ze šesti. Po trojicích ale bylo též rozhodnuto, moravský tým nepustil soupeře přes tři body a v klidu si dokráčel pro celkové vítězství. V závěrečných dvojicích ještě padly dva kanáry, konečný stav 27:4.

1. KPK Vrchlabí vs. Carreau Brno 22:9

Z okruhu adeptů na titul zřejmě nadobro vypadl Krumsín a odpolední mač dvou dosud neporažených týmů se jevil dosti klíčový z pohledu celé sezóny. Los rozhodl, že se začne královskou disciplínou – trojicemi. Vskutku vyrovnané zápasy přerušil hodinový časový limit. Na obou hřištích se šlo do posledního náhozu shodně za stavu 10:8 pro Vrchlabí. Pověstný „sněhulák“ zafungoval a horalé neskrývali radost z výsledků 10:9 a 11:8. Vrchlabí pak vyhrálo tři zápasy jednotlivců, což bylo akorát pro potvrzení důležitého skalpu mnohonásobných vítězů klubové soutěže. Výsledky závěrečných dvojic pak dotvořily finální skóre na 22:9.

PEK Stolín vs. HRODE Krumsín 12:19

Jediné střetnutí, které se rozhodovalo až ve dvojicích, bylo nakonec utkání Stolínu s Krumsínem. V něm nejprve domácí proti papírovému favoritu ukořistili dvě výhry v jednotlivcích. Trojice Iveta Hájková-Kryštof Marek-Martin Hájek ml. následně porazila s desítkou Davida Faltýnka s manžely Krpcovými. Druhé trojice ale patřily Moravanům, kterým tak stačilo uhrát jedny dvojice. Žádné drama se nekonalo, kanár a další zápas s jedničkou rychle vyřešil tajenku, která nakonec zněla 19:12 pro Krumsín. Ten si tak připsal první výhru v sezóně, zatímco Stolín zůstává v celkové tabulce bez bodu.

Druhá polovina soutěže probíhala v Lipníku, kde domácí dokončili a naostro otestovali nová hřiště u fotbalového svatostánku. Rozšířený areál se tak rázem vyhoupl mezi největší boulodromy v republice. Dle ohlasů zúčastněných je čerstvě položený terén zatím poměrně jednoduchý. Dá se ale očekávat, že časem si kamínky sednou a křivá rotace tak již nebude ponechána bez trestu.

PC Sokol Lipník vs. SK Sahara Vědomice 23:8

Sokolu Lipník se loňská sezóna vůbec nevydařila, oproti papírovým předpokladům bojoval o udržení v extralize až do posledního utkání. Dvěma zápasy na domácí půdě měl tým Petra Fafka možnost rozjet opačný příběh. Jenže proti byl staronový účastník nejvyšší soutěže z Vědomic, který po úvodních jednotlivcích vedl v poměru 4:2. A červené světlo blikalo Lipnickým i v trojicích. Vědomičtí už už sahali v jednom zápase po úspěchu, domácí ale nakonec oba mače zvládli a po výsledcích 13:12 a 13:1 překlopili bodovou výhodu na svoji stranu. Všemi vyhranými dvojicemi pak dokonali obrat na konečný stav 23:8.

POP Praha vs. PK Osika 22:9

Angažováním Sylvy Mrázkové a Jindry Kauci se POP ještě před soutěží směle zařadil do okruhu favoritů na titul. Po selhání s Vědomicemi v prvním kole ale tentokrát z rukávu vybalil v Lipníku všechny trumfy. Soupiska Hodboďová, Mrázková, Konšel, Kauca, Hlaváček a Michal Preuss budí na první pohled respekt. Té se ale Osika nezalekla a dokázala obrat Pražany o dva zápasy jednotlivců a jedny trojice. Plzeňští tak potřebovali vyhrát ve všech dvojicích, POP si ale všechny pohlídal a zvítězil poměrem 22:9.

PC Sokol Lipník vs. POP Praha 20:11

Další ze šlágrů tohoto ročníku. V souboji sestav nabitých hvězdami a hvězdičkami začali lépe Pražané, kteří povětšinou těsně uhráli čtyři zápasy jednotlivců. To je vždy znamenitý start, protože k celkovému vítězství jsou pak potřeba už „jen“ jedny trojice a jedny dvojice. Nerozlučný triplet Fafek-Morávek-Vavrovič ml. ale zvládl svoji úlohu poměrem 13:8 a o osudu celého utkání tak rozhodoval druhý zápas. A to konkrétně jedna jediná koule.

60 minut bylo pryč a POP šel do posledního náhozu s náskokem 10:8. Ten se navíc Lipnickým moc nedařil, ale za nelehké situace se povedlo Michalu Zdobinskému ml. dát předposlední koulí carreau na kýženou průběžnou dvojku. Filip Hlaváček se poslední pražskou koulí dostal zpět na bod a Kačka Froňková tak měla s poslední koulí v ruce na bedrech slušnou tíhu. Střela ovšem vyšla z ruky viditelně ze směru, až si Jindra Kauca v duchu oddechl a z Kačky vyšlo hlasité „Ne!“ Jenže na dopadu cca 30 cm od střílené koule ležel košon, který neváhal a doputoval k lipnické dvojce. Otřesení Pražané v dodatečném náhozu utkání ztratili a výhoda uhrát jediné dvojice se tak přelila na domácí tým. To se poměrem 13:12 následně Fafkovi a Morávkovi povedlo a tak mohl Lipník slavit důležitou výhru s konečným skóre 20:11, díky které zůstal v letošním ročníku stále neporažen.

PK Osika vs. SK Sahara Vědomice 19:12

Odpolední program měl na pořadu ještě souboj dvou loňských finalistů z první ligy. Vloni se radovaly Vědomice, letošní setkání je ale podstatně důležitější. Osika byla tou dobou stále bez bodu a v případě třetí prohry už by se od konce tabulky neodlepovalo lehko. Vyrovnané skóre po jednotlivcích dokumentovalo vyrovnanost obou celků. Jenže pak tým kapitána Tomáše Jirkovského zabral a vyhrál obě trojice poměrem 13:4 a 13:9, čímž byl první bod do celkové tabulky na světě. Ještě jedny úspěšné dvojice znamenaly konečný poměr 19:12 pro Plzeň. Třeba to byl nakonec rozhodující počin v honbě za záchranou v nejvyšší soutěži. Uvidíme na konci sezóny.

Extraliga po dvou kolech

Sokol společně s Vrchlabím vévodí tabulce extraligy a jsou tak průběžně největšími adepty na titul. Lipník ale bude ve třetím kole čekat těžká písemka v podobě Brna a Krumsína. Pokud vyhraje alespoň jedno ze dvou utkání a pokud Vrchlabí neklopýtne doma s Vědomicemi a Osikou, můžeme se těšit v posledním kole na souboj Lipník vs. Vrchlabí o všechno. Reálnou šanci má stále Brno, to musí porazit Lipník a spoléhat na zaváhání horalů.

Na opačné straně tabulky je zatím bez bodu Stolín, který ale nemá daleko ke čtyřem týmům s jedním bodem

1. liga Skupina A

Nižší soutěž má za sebou již dvě třetiny bojů v základních skupinách a šance na postup do play-off by tak měly být již slušně narýsované. Ale ony nejsou. Zajímavá je skupina A, kde v prvním kole šokovala petánkový svět výhra seniorů z Řep nad loňským extraligovým týmem z Loděnice. Celá skupina je natolik vyrovnaná, že všechny týmy již zaznamenaly alespoň jednu prohru ale zároveň alespoň jedno vítězství.

Dobrou výchozí pozici má Loděnice společně s Kulovou osmou, kteří zatím prohráli jen jednou a ještě je čekají dvě utkání. V červenci se ale střetnou spolu a s největší pravděpodobností to vítězi tohoto duelu zajistí postup do semifinále. Zatím nikdo není vyloučen z šance o druhé postupové místo, což je po dvou kolech trochu rarita a blížící se třetí kolo tak bude mimořádně dramatické pro všechny účastníky.

1. liga Skupina B

Východní skupina je o poznání čitelnější. V ní bojují dva B-týmy z Krumsína a Vrchlabí, které mají po letošní změně pravidel šanci probojovat se mezi elitu. A zatím si vedou velmi dobře, krkonošský tým pod vedením Viktora Šebka v dosavadních třech utkáních neprohrál a s jednou prohrou mu je v patách právě Krumsín a Kulový blesk, kterého heroickým výkonem dokázala v sobotu pokořit Sokoleč.

Zápasy Vrchlabí proti Krumsínu a Olomouci ve třetím kole tak nabídnou přímé souboje o postup do play-off, zde též nebude o drama nouze. Nenulovou šanci mají i Sezemice, které musí oba moravské týmy porazit a zároveň fandit Vrchlabí, aby alespoň jednoho z nich udolal také. Velim a Sokoleč je s jednou výhrou ze čtyř utkání již mimo hru o postup.

Žádné komentáře

Přidej komentář