Matadoři ze SLOPE jsou mistry republiky mezi veterány

Matadoři ze SLOPE jsou mistry republiky mezi veterány

Mistrovství České republiky 55 Plus se uskutečnilo v sobotu desátého září v Chrudimi. Letošní ročník zaznamenal doposud nejvyšší účast, proti loňsku téměř dvojnásobnou, ve startovní listině bylo 33 přihlášených týmů. Titul získali ostřílení hráči SLOPE Brno Jaroslav Hvížď, František Harašta a Luboš Šlapanský st.

Za krásného letního počasí proběhlo slavnostní zahájení v areálu klášterní zahrady, po úvodních projevech a státní hymně se rozjely zápasy základní části turnaje. Hrála se čtyři kola švýcarským systémem s postupem mezi šestnáct nejlepších. Průběh turnaje byl krátce narušen po zahájení druhého kola kvůli problémům s počítačem. Naštěstí měl pořadatel k dispozici náhradní zařízení, takže po krátké technické přestávce pokračoval turnaj plynule dál. Po třetím kole následovala přestávka na oběd, jenž byl zajištěn v nedaleké restauraci. Soutěžící byli odváženi do restaurace vozidly pořadatele a po obědě i zpět, pokud nechtěli spálit výborný řízek půlkilometrovou procházkou do areálu po svých.

Základní část turnaje se časově poměrně natáhla. Kromě technické přestávky to způsobily dohrávky jednotlivých kol, kdy i po 75 minutovém limitu se hrály dodatečné náhozy a často ani hodina a půl nestačila. Po základní části se do závěrečné šestnáctky dostaly celkem očekávané sestavy, ale hned první vyřazovací kolo přineslo několik výrazných překvapení, když vypadlo hned pět prvních  nasazených týmů. Do osmičky se dostalo družstvo s čerstvě registrovanými hráči UBU (Bayer, Mikšovský, Bayerová), ale i kombinovaný tým hráčů Šrubař, Petura, Rychtář, kteří v posledních letech startují jen sporadicky. Zejména téměř bezchybně střílející Jiří Šrubař dělal soupeřům velké starosti. Totéž se dalo říci o Lubošovi Šlapanském ze SLOPE Brno, který střílel jednu soupeřovu kouli za druhou i se svým typickým dovětkem: „Dneska mi to moc nejde.“

Do semifinále se dostal tým Vaníčková, Pflimpflová, Faust po vítězství nad trojicí Ježek st., Hejl st.,Mallat, dále triplet SLOPE Brno (Hvížď, Harašta, Šlapanský) po kanárové výhře nad Vrchlabím (Švimberský, Žižka, Matoušek), albrechtické družstvo (Ševčík, Bukovčík, Vajčovec) po úspěšném zápase s Kolovou (Kacerovský, Krassa, Kuchler, Imlauf) a trojice Šrubař, Petura, Rychtář po překonání týmu UBU (Bayer, Mikšovký, Bayerová).

dscn9928

Finálové boje již za umělého osvětlení

S ubývajícím světlem přišlo na řadu umělé osvětlení, které díky umístění výkonných reflektorů na vysokých stojanech zajišťovalo vysoký standard. V semifinálovém zápase celkem jednoznačně přehrálo SLOPE tým Aleny Vaníčkové a trojice Jiřího Šrubaře zdolala obdobně Albrechtice. V závěrečných zápasech, které byly možná nejrychlejší za celý turnaj, zvítězilo ve finále SLOPE a třetí místo vybojoval albrechtický triplet.

Potom už následoval jen přesun do restaurace na slavnostní vyhlášení a závěrečný večírek. Tento premiérový způsob ukončení MČR byl úspěšný, vyhlášení vítězů, předání medailí, pohárů (1. – 4. místo), věcných cen a pamětních medailí pro funkcionáře turnaje a sponzory sledoval plný sál. Pořadatel připravil pro soutěžící i večerní pohoštění (tatarák a řízky), každý si platil jenom nápoje. Kolem půlnoci se rozjel závěrečný večírek pro všechny, kdož měli chuť protáhnout svou účast až do rána.

Výsledky:

1. 
Jaroslav Hvížď (SLOPE Brno)
František Harašta (SLOPE Brno)
Luboš Šlapanský st. (SLOPE Brno)

2.
Jiří Šrubař (Carreau Brno)
Jaroslav Petura (1. Starobrněnský PK)
Karel Rychtář (1. Starobrněnský PK)

3.
Jaroslav Ševčík (PAK Albrechtice)
Jan Bukovčík (PAK Albrechtice)
Kamil Vajčovec (PAK Albrechtice)