Třetí kolo MČR klubů zamíchalo pořadím

Třetí kolo MČR klubů zamíchalo pořadím

Extraliga MČR klubů

Předfinálové hrací kolo Extraligy naznačilo, o jaká umístění se bude v krumsínském finále v říjnu bojovat. Zatímco Vrchlabští neohroženě kráčí ke svému prvnímu titulu od změny formátu MČR klubů, hráči POP Praha a Valšovic se nečekaně utkají o udržení v Extralize. Olomoučtí i krumsínští ligoví nováčci se prozatím drží v klidném středu tabulky.

PC Carreau Brno – SKP Hranice VI. Valšovice (3:3)

carreau valšovice

Hráči brněnského Carreau v předešlém kole prohráli s Vrchlabím a pakliže si chtěli udržet reálnou naději na celkové prvenství, potřebovali porazit valšovický tým. Hned první dvojzápas však pro ně znamenal šok. Zodpovědně hrající dvojice Jirků – Gratcla a Grepla – porazila Jana Michálka s Franckem Ferlayem a trojice Moosová-Juráň-Michálek T. dokonce promarnila náskok 9:0 a podlehla tripletu Svobodová-Kutý-Jakeš. „Naší taktiku v posledním náhozu jsem nepochopil. Místo obrany jsme hráli riskantní vabank a taky se nám to vymstilo,“ komentoval nešťastný konec utkání nehrající Ivo Michálek.

V zápasu smíšených dvojic si Brňané zlepšili náladu jasným kanárem, ale trojice byly opět napínavé. Až poslední možná střelecká koule z ruky Francka Ferlaye rozhodla o  jejich těsném vítězství 13:12. Ve třetím kole Valšovičtí téměř sahali po celkovém vítězství, když se Gratclovi s Greplem opět podařilo vyhrát, prohra severomoravské trojice však znamenala, že se mužstva rozešla remízovým výsledkem.

Kulový blesk Olomouc – HRODE Krumsín (3:3)

krumsín kb

Utkání dvou extraligových nováčků sice nemělo jasného favorita, ale Krumsínští hned v prvním kole ukázali, že i bez Davida Faltýnka bude zřejmě štěstí na jejich straně. Vyhráli oba první velice vyrovnané zápasy a do druhého kola nastupovali proti poněkud skleslým hráčům Kulového blesku plní odhodlání zajistit si vítězství. Další dva zápasy však ukázaly, že se Olomoučtí rozhodně nevzdají a vyrovnali stav série na 2:2.

Poslední kolo přineslo nejprve vítězství krumsínské dvojice, a tak šance na remízu zůstala na bedrech bratrů Voňkových s Radkem Skopalem. Těsná výhra na limit přinesla Kulovému blesku vytouženou remízu  a naopak prohloubila zklamání hráčů Krumsína. „Ráno jsme v tu remízu doufali, ale věděli jsme, že Krumsín bude velice těžký soupeř.  Na MČR klubů jsme s nimi hráli už potřetí a nebylo přece možné, aby nás i ve třetím utkání porazili,“ radoval se po skončení Jiří Voňka.

PC Carreau Brno – HRODE Krumsín (4:2)

carreau hrode

Utkání, v němž si oba kluby chtěly spravit chuť z prvního kola, bylo nakonec jednoznačnější, než by se předtím dalo čekat. „Počítali jsme, že to bude jeden z nejtěžších soupeřů, takže jsme nastupovali s respektem, ale první dvojzápas nám neskutečně vyšel,“ popisoval Jan Michálek situaci po jednoznačných výhrách Brňanů v prvních zápasech. Do druhého kola už nenastoupil František Kaplánek, který po několik hodin starém triumfu na Vars Cupu jen stěží hledal energii. V těchto duelech hráči Carreau potvrdili dobrou formu a předem si pojistili celkové vítězství.

Mohlo by se zdát, že třetí kolo bude už jen formalitou, ale Krumsínští se vybičovali k lepším výkonům a oba zbylé zápasy vyhráli, ten poslední nejtěsnějším výsledkem 12:11, když Jan Michálek omylem vystřelil košonek.

Kulový blesk Olomouc – SKP Hranice VI. Valšovice (4:2)

valšovice kb

Odpolední střetnutí valšovických hráčů s těmi olomouckými nabídlo dramatickou podívanou. V prvním kole došlo k mírným překvapením v obou utkáních. Nejprve skvěle hrající Jiří Voňka s Radkem Skopalem nedali šanci Gratclovi s Greplem a předvedli jeden z nejlepších výkonů hracího dne. Na vedlejším hřišti triplet ve složení Svobodová-Kutý-Jakeš vedla už 11:2 nad trojicí Konečná J.-Konečný-Voňka P., ale zarputilí hráči Kulového blesku utkání otočili ve svůj prospěch.

Gratcl s Greplem a Kutým sice vrátili ve trojicích suverénní výhrou Valšovickým naději, ale prohra jejich mixu proti Rozsypalové se Skopalem znamenala, že ve třetím kole už budou bojovat jen o remízu. „Olomoučáci si z nás snad dělají srandu,“ udivoval se valšovický kapitán Tomáš Kutý systému, který jeho soupeři zvolili pro nasazení hráčů do závěrečných bojů. Hráči Kulového blesku totiž poslední kolo zcela náhodně nalosovali pomocí kávových smetánek, na než si napsali čísla.

Tato netradiční metoda znamenala, že proti silné dvojici Gratcla s Greplem nastoupilo netradiční duo Rozsypalová-Voňka P. a zápas prohrálo. Trojice tak představovaly zápas o vše. Svobodová s Kutým a Jakešem proti bratrům Skopalům a Jiřímu Voňkovi srdnatě bojovali, ale především díky neskutečné střelecké formě Radka Skopala neznamenala jejich snaha nic víc, než stížení cesty za celkovým vítězstvím olomouckým pétanquerům. „Nerad bych se vymlouval, ale podat kvalitní výkon na klubech po odehrané sobotě prostě zřejmě nezvládám,“ uvažoval nad příčinami prohry Zbyněk Jakeš. 

POP Praha – PC Kolová (2:4)

POP Praha se v ranním utkání v Loděnicích střetl s Kolovou. První dva zápasy se odvíjely zcela odlišně. Ve dvojicích Pražané hladce zvítězili. V trojicích naopak dominovala Kolová pod vedením Jindřicha Kauci, čerstvého vítěze superprestige na Veveří. Situaci sice zkomplikovala šestka, kterou se POPu podařilo stáhnout na téměř vyrovnané pozice, ale Kolová zápas dotáhla.

Celé utkání se však zlomilo ve druhém kole. Tam vládl POP, když s dvanácti body na kontě v obou souběžných zápasech sahal s pohodlným náskokem k dvojitému vítězství. Nepochopitelná ztráta v nekončících sériích náhozů však znamenala dokonalý obrat, a tak Kolová stav obou zápasů otočila. Tento kolaps silně zamával s psychikou Pražanů, kteří po zbytek dne už marně hledali ztracené sebevědomí. Kolovští navíc předvedli zodpovědný výkon i ve třetím kole. V něm sice prohráli zápas trojic, ale poslední koulí z ruky Sylvy Mrázkové vyhráli klíčový zápas dvojic, který jim zajistil plný bodový zisk.

1.KPK Vrchlabí – CdP Loděnice (5:1)

Vrchlabí znamenitě zvládlo první dvě kola letošní sezóny, když si poradilo s největšími favority. V ranním zápase ho přivítala Loděnice, která dosud nenastřádala ani bod a potřebovala využít domácího prostředí pro odlepení se ze dna tabulky. Ostatně její loňské vítězství nad brněnským Carreau ve finálovém kole jistě vlilo do hlav jejich hráčů sebevědomí.

V prvním utkání nekompromisní střelbou dominoval Jan Marhoul a spolu s Vedralovou a Koňákem nejtenčím možným rozdílem jediného bodu porazili trojici Venclová-Brázda-Michalička v poměru 13:12 . V zápase dvojic pak Bílek se Srnským se čtyřkou zvítězili nad domácím duem Mrázek-Vondrouš. „Ráno jsem byl takovej křečovitej ještě,“ prohlásil Dan Bílek, který se ale záhy uvolnil. Vrchlabí totiž od druhého kola našlo ideální sestavu a ve zbývajících čtyřech zápasech nepustilo Loděnici výše než na šest bodů.

POP Praha – CdP Loděnice (2:4)

Domácí, nastoupili na pražský klub velmi houževnatě a dokázali k vítězství dotáhnout oba první souběžné zápasy. Ve druhém kole sice POP dokázal zpřesnit hru a najít zbytky odhodlání a entuziasmu, nakonec to však po naprosto vyrovnaných a turbulentních zápasech stačilo jen k dílčímu vítězství.

Třetí série tak  pro Pražany znamenala už jen naději na remízu, zatímco pro domácí věstila první letošní vítězství. Tak se nakonec i stalo, neb dvojice dokázali Loděničtí dovést díky dobrému nástupu do vítězného konce. „Dnes jsme nepředvedli dobrý výkon, ostatně se to s námi táhne celou sezónou. Mohu však slíbit, že i přes nepříznivé okolnosti nic nevzdáváme a o udržení zabojujeme. Nebudeme mátohy se skleslou hlavou,“ zhodnotil vystoupení Pražanů jejích kapitán Ondřej Preuss.

1.KPK Vrchlabí – PC Kolová (5:1)

Zápas mezi Kolovou a Vrchlabím byl po ranních výhrách obou týmů klíčový s ohledem na boj o titul. Kolová byla totiž jedním ze tří týmů, které na Vrchlabí ztrácelo právě dva body po druhém kole, a v případě výhry by se posunula na první místo. Kapitána Brázdu před startem poněkud znepokojila přecpaná břicha opor týmu, obavy ale byly zbytečné. Soustředěným výkonem v osvědčených a sehraných sestavách otočili krkonošští hráči i špatně rozehrané zápasy a po dvou kolech měli na kontě čtyři výhry a dva veledůležité body do tabulky. Vítězství Sylvy Mrázkové s Mirkem „Pstruhem“ Šplíchalem nad mistry republiky dvojic Michaličkou se Srnským pak už jen korigovalo konečné skóre na 5:1.

Tabulka:

1. 1. KPK Vrchlabí – 10 b.
2. PC Carreau Brno – 7 b.
3. PC Kolová – 6 b.
4. HRODE Krumsín – 5 b.
5. Kulový blesk Olomouc – 5 b.
6. SKP Hranice VI. Valšovice – 3 b.
7. POP Praha – 2 b.
8. CdP Loděnice – 2 b.

1. liga MČR klubů

aura

Hráči vědomické Sahary si v předehrávce třetího kola 1. ligy poradili v Plzni s domácí Osikou a chvíli si drželi naději na zisk umístění znamenajícího účast v postupovém „play-off“. Sokol Lipník 1 ale zvládl své zápasy se Stolínem a o pouhý jeden bod si zajistil účast v krumsínském finále. Nejprve remizoval se Stolínem A, jenž jej v boji o Extraligu doplní, poté zvítězil v rozhodujícím utkání nad Stolínem B.

Ve druhé hrací skupině si postup do závěrečných vyřazovacích bojů zajistili hráči havlíčkobrodské AURY kteří v předehrávce remizovali s hráči Sokola Lipník 2 a následně porazili Carreau Brno B. Druhým postoupivším do finálového kola je lipnický Sokol 2, který o skóre předčil brněnský klub Carreau, jenž zvítězil nad druhým klubem z Lipníka, tedy PCP.

Výsledky:

PK OSIKA Plzeň – SK SAHARA  Vědomice (2:4)
PEK Stolín A – PC Sokol Lipník 1 (3:3)
PEK Stolín B – PC Sokol Lipník 1 (2:4)
PC Carreau Brno B – PCP Lipník (4:2)
PC Sokol Lipník 2 – AURA Havl. Brod (3:3)
PC Carreau Brno B – AURA Havl. Brod (1:5)

Tabulka:

Skupina A

1. PEK Stolín A – 7 b.
2. PC Sokol Lipník 1 – 6 b.
3. SK SAHARA Vědomice – 5 b.
4. PEK Stolín B – 1 b.
5. PK OSIKA Plzeň – 1b.

Skupina B

1. AURA Havl. Brod – 6 b.
2. PC Sokol Lipník 2 – 4 b.
3. Carreau Brno – 4 b.
4. PCP Lipník – 3 b.
5. Petank Club Praha – 3b.