Junioři sbírali zkušenosti v Německu

Junioři sbírali zkušenosti v Německu

Jan Vorel, Martin Hájek ml. a Vojta Bílek vybojovali dělené 5.-8. místo na prestižním juniorském turnaji 1. International Youth Tournament at Langenburg Castle v Německu. Turnaje se zúčastnili kvalitní reprezentační týmy Belgie, Maďarska, Německa, Španělska, Švýcarska a výběry spolkových zemí Německa. Česká reprezentace naposledy změřila síly s přímou konkurenci před říjnovým Mistrovstvím Evropy juniorů v Monaku.

Turnaj se konal v blízkosti hradu Langenburg, asi 120 km za Norimberkem. Pohodová cesta po dálnicích do cíle byla čas od času přerušována ze zadních sedadel výkřiky Jana Vorla i dalších. Výprava, kterou jsme vedli společně s Martinem Bartošem, dorazila kolem sedmnácté hodiny do městečka Nesselbach, kde má německá asociace mládežnické tréninkové středisko, chcete-li pétanque školu. Skutečně čtete dobře, jsou zde pravidelně pořádány nejen mládežnické turnaje, ale často i tréninkové kempy pro německé juniory vedené většinou francouzskými trenéry. Zázemí je tvořeno nejen čtyřmi venkovními hřišti, ale i hrací plochou uvnitř uzpůsobenou na zimní trénink, jídelnou a klubovnou.

Po pálivých klobásách jsme si zahráli přátelské zápasy a jeli se ubytovat do patnáct kilometrů vzdáleného hotelu. „Vorlík“, separovaný na samostatný pokoj, ale i ostatní, si v sobotu pochutnali na vydatné hotelové snídani a po cestě plné objížděk jsme dorazili na hrad, kde byl turnaj. V pětikolovém švýcaru se představilo celkem patnáct týmů, v neděli si zahrála osmička nejlepších a zbytek se zúčastnil turnaje B.

Zahájili jsme s Belgií 2, což byl na začátek těžký oříšek, který naši junioři úplně neskousli. Prohra 3:13, nepotřebuje další komentář. Bohužel i reprezentační výběr Švýcarska byl nad naše síly, podlehli jsme se čtyřkou. Nebyly jsme v dobrém herním rytmu, potřebovali jsme zlepšit plas i střelbu.  A tak jsme od třetího kola protočili pozice a rozený střelec Vojta se posunul na pozici plaséra, Martin Hájek ml. zůstal na pozici univerzála a „Vorlík“ začal se střídavými úspěchy  střílet. A hle, změny pomohly. Mohli jsme se především opřít o dvě dobré počáteční plasérské koule, na kterých se soupeři zpravidla vystříleli. Nutno dodat, že všichni naši soupeři od třetího kola neměli střelce takových kvalit jako třeba Belgičané v prvním kole. To napumpovalo sebevědomí našich borců a tyto zápasy s výběry spolkových zemí Německa jsme postupně ovládli po výsledcích 13:8, 13:4 a 13:3.

dscn3324

To nás katapultovalo na průběžné sedmé místo a určilo soupeře na nedělní vyřazovací část A turnaje. A protože druhým týmem po švýcaru byla Belgie 1, nastoupili kluci sice s vervou, ale i respektem na tohoto zdatného soupeře. Ani průběžné změny na pozicích nám nebyly nic platné a s turnajem jsme se rozloučili prohrou 2:13. Z celkového vítězství se nakonec radovala reprezentace Španělska, která ve finále porazila Belgii 2.

Kluci si ověřili, že na týmy typu Belgie jim chybí nejen zkušenosti, ale bohužel ještě dělají i technické chyby. Je co dohánět a trénovat, těžiště přípravy se teď přesune zpět do jednotlivých klubů. Mistrovství Evropy juniorů v Monaku se blíží, hráči již mají před sebou pouze jediný přípravný turnaj, Zlaté prasátko, který pro ně bude jakousi generálkou. Na tomto turnaji se k Vojtovi Bílkovi, Martinu Hájkovi ml. a Janu Vorlovi připojí už také Robin Konšel z Krumsína.

Naše juniorská reprezentace bude letos asi nejmladší v historii, po vyřazení starších hráčů z disciplinárních důvodů to rozhodně nebudou mít kluci v Monaku na konci října jednoduché.