Na poslední chvíli složená trojice vyhrála křišťálovou tašku

Na poslední chvíli složená trojice vyhrála křišťálovou tašku

Loděnice – Tradiční turnaj Gekon – O křišťálovou tašku vyhrála vrchlabsko-pražská trojice Daniel Bílek, Vojtěch Bílek a Ondřej Preuss. Ve finále si poradili s převážně zástupci pořádajícího klubu ve složení Marhoul-Froněk-Vyoral. Třetí místo vybojovalo první nasazené mužstvo Kauca-Preuss-Srnský. 

„To je nejlepší počasí na pétanque“, znělo sborově celé dopoledne na loděnickém boulodromu. Nejeden hráč si pochvaloval mírné počasí bez agresivního slunce, nevšedních teplot a deště, který předpovědi celý týden zlověstně slibovaly. Tradiční turnaj o nezaměnitelnou trofej v podobě křišťálové střešní krytiny tedy začal za poklidné atmosféry a příznivých okolností. Třicet trojic čekaly čtyři kola švýcarského systému a postup do 16KO.

Poklidné však nebylo dění na kurtech. Někteří favorité měli velkou práci se do vyřazovací fáze vůbec probojovat. Například obhájci vítězství Brázda-Palicová-V.Lukáš proklouzli jen se dvěma výhrami.

Ani pro budoucí vítěze neměla být cesta turnajem ustlaná na růžích. Trojice se na turnaj nakonec domluvila až v jeho předvečer, a tak se možná nestačila koncentrovat hned na první zápas s dobře přibližující pražskou Grébovkou. K vítězství muselo favoritům dopomoci až štěstí. Na konci posledního náhozu měl poslední kouli Vojta Bílek, který musel vystřelit kouli soupeře. Minela by znamenala porážku. Bílek však netrefil, dokonce trefil úplně jinou přední kouli, ta však jak zázrakem lehce posunula soupeřovu kouli a z bodu se tak nakonec radoval nasazený tým. „Zápas jak má být,“komentoval nervózní vstup do turnaje Ondřej Preuss, který v den turnaje slavil  narozeniny a bral tedy vývoj s nadhledem.

Jeho tým se po zlepšujícím se výkonu probojoval až do semifinále, kde nastoupil proti Milanu Lapihuskovi a jeho synům Robertovi a Milanovi mladšímu. Ti skvělým přibližováním přehráli manželé Lukášovi s Janou Radoušovou, tedy jediný tým, který dokázal otce a syna Bílkovi s Ondřejem Preussem v základní části porazit. Tyto okolnosti dávaly naději na vyrovnaný zajímavý zápas, střet střelby a přibližování. Ve skutečnosti však mělo utkání hladký průběh, kdy Lapihuskové nezachytili nástup soupeře a prohráli vysoko 1:13.

Druhé semifinále bylo mnohem dramatičtější. Tým Michala Preusse si vybudoval značné vedení 9:0 a sahal již po rychlém vítězství a „bratrovražedném“ finále. Pak se však zápas zlomil. Jiří Froněk se chytil na první kouli a postupně se začalo utkání otáčet. Jindřich Kauca sice po celou dobu výtečně vyrážel, ale duch zápasu se mu překonat nepodařilo a tak se z vítězství radovali domácí.

Oslavenec králem

Finále bylo velmi vyrovnané do stavu 9:9. Tehdy se rozhodl vrchlabsko-pražský triplet pro riskantnější variantu a agresivně vystřelil zdánlivě spíše přeplasovatelnou kouli soupeře. Ten však již nedokázal reagovat, převahu koulí nevyužil a umožnil odskok na 12:9.

Potřebujeme se dostat pod tlak,“ snažil se na tom vykřesat pozitivum Jiří Froněk, ale ukázalo se, že tlak nepotřeboval. V poslední hře se totiž dostali Loděničtí do defenzivy a jejich soupeřům stačilo čtyřmi koulemi vyrazit jednu jedinou. Podařilo se to sice až třetí koulí, ale zato pěknou střelou mladého Vojty Bílka, který se tak mohl radovat z křišťálové tašky i tradičního price money.

Na video z vyhlášení se můžete podívat zde.

Výsledky:

1.
Daniel Bílek (1. KPK Vrchlabí)
Vojtěch Bílek (1. KPK Vrchlabí)                                                                                                                                     Ondřej Preuss (POP Praha)

2.
Jan Marhoul  (CdP Loděnice)
Jiří Froněk (CdP Loděnice)                                                                                                                                         Hynek Vyoral (Sokol Kostomlaty)

3.
Michal Preuss  (POP Praha)
Jindřich Kauca (PC Kolová)                                                                                                                                           Lubomír Srnský (1. KPK Vrchlabí)