Drama až do konce! 1. liga zná semifinalisty

Drama až do konce! 1. liga zná semifinalisty

Praha, StolínVe Stolíně a Praze probíhaly poslední souboje základních skupin 1. ligy. Ze skupiny A postupuje po dvou výhrách Osika Plzeň, kterou doprovodí Vědomice. Ty v semifinále vyzve vítěz skupiny B POP Praha. PCP Lipník zúročil dvoubodový náskok a postupuje z druhého místa do KO, kde se o postup do Extraligy utká s Plzní.

Třetí zářijová sobota roku 2017 se nesmazatelně zapsala do historie ligových soutěží v pétanque na území Česka. Poprvé od vzniku nového formátu soutěže se totiž hrály kluby právě v sobotu a nikoli ve svátek či v neděli. V souvislosti s plánovaným ubývajícím počtem turnajů Prestige si na klubové soboty můžeme pomalu, ale jistě zvykat.

1. liga je již tradičně rozdělena do dvou regionálních skupin, které se odehrají během prvních tří kol MČR klubů. První dva z každé skupiny se pak stanou semifinalisty, kteří se ve čtvrtém kole utkají o dvě vstupenky do nejvyšší soutěže. Takto vypadala situace po druhém kole:

Tabulka 1. ligy před třetím kolem

Skupina A

Západní skupinu A měly nejlépe rozehranou týmy z Vědomic a Plzně. Loděnice okupovala druhou příčku, nicméně skupinu již měla dohranou a pouze shoda nepravděpodobných výsledků by jí mohla na postupové příčce udržet.

Petank Club Praha – PC LEAP 5:1

Petank Club Praha sice ztrácel, bez šance na postup ale nebyl. V prvním ranním zápase nastoupil proti nováčkovi v klubech i v asociaci, všichni členové byli totiž registrováni až v průběhu letošního roku. O prvního slavné dílčí vítězství týmu PC LEAP se postarala dvojice Blanka Dušková – Karel Bruner, která porazila pražskou Agátu Waclawikovou s Francouzem Thomasem Rogerem poměrem 13:11. V ostatních zápasech hráči z Ořechovky nepřipustili komplikaci a s přehledem dokráčeli k zisku dvou bodů do tabulky.

PK Osika Plzeň – SK Sahara Vědomice – 4:2

Tento zápas byl důležitý především pro Osiku, která si potřebovala vytvořit náskok na Petank Club před společným posledním zápasem. Po čtyřech zápasech činil stav v zápise 2:2, když se z vědomických dařilo především Jiřině Demčíkové a na straně plzeňských úřadovali Jan Valenz s Václavem „Stáňou“ Mrázem. Ti vyhráli i poslední dvojice a o přídělu bodů tak rozhodoval až poslední zápas. Trojice Radoušová-Špiclová-Špitálský nakonec udolala na limit trojici Demčík-Demčíková-Kulhánek poměrem 12:11 a výrazně tak zvýšila šanci na opuštění skupiny s úsměvem.

SK Sahara Vědomice – PC LEAP 6:0

Saharu nemusela prohra s Osikou mrzet. Vědomickým stačily před sobotou k postupu dva body, které se v souboji s PC LEAP nutně musely očekávat. Hráči od Labe si s chutí zamlsali, soupeře ani v jednom zápase nepustili na počítadle přes 6 bodů a mohli vyčkávat, jak dopadne sousední zápas. Ten totiž rozhodoval o pořadí ve skupině, a tudíž soupeři pro semifinále.

PK Osika Plzeň – Petank Club Praha 4:2

Petank Club ztrácel momentálně na Osiku dva body a vzhledem ke skóre zápasů, které je druhým kritériem pro celkové pořadí v tabulce, musel vyhrát alespoň 5:1. I prohra 2:4 by totiž Osice stačila na druhé místo ve skupině. Už po čtyřech zápasech bylo jasno, Jan Valenz totiž zvládl oba své duely ve dvojicích v kooperaci nejprve se Stáňou Mrázem a posléze s Janou Radoušovou. Poslední duely tak měly rozhodnout o soupeři v následném play-off. Ty Plzeň oba přesvědčivě vyhrála, vyhoupla se na první místo a v semifinále tak změří síly s druhým týmem skupiny B.

Konečná tabulka skupiny A

Skupina B

POP Praha měl skupinu B odehranou během prvních dvou kol a s jedinou remízou byl v podstatě jistým vítězem skupiny. To o druhé místo se vedla drsná bitva tří králů a královen, postoupit mohl PCP Lipník, Aura i brněnské Béčko.

PCP Lipník – AURA Havl. Brod 4:2

PCP Lipník měl před Aurou a Brnem dvoubodový náskok a v dopoledním přímém souboji ho nehodlal promarnit. To ukázal hned zkraje, když si povodil oba zápasy ve velkém stylu 13:1 a 13:2. Hráči Aury, kteří letos aktivně objezdili mezinárodní turnaje a spoustu dalších tuzemských uspořádali, se pak nadechli k lepšímu výkonu. Víc než na dva dílčí vítězné zápasy to ale nestačilo a PCP tak získává důležitou výhru 4:2.

PC Carreau Brno B – PEK Stolín B 5:1

Pěkné utkání mladých pétanque nadějí skýtal souboj B-týmů Stolína a Brna. Kapitán Martin Hájek st. vedl tým, ve kterém s ním hráli čtyři junioři či kadeti – Martin Hájek ml., Jan Ježek a Johana Marková s mladším bratrem Kryštofem. Za Brno pak nastoupila Šárka Slavíčková a Matyáš Ferlay, jehož primární sport je fotbal. Zatím. Moravané pod vedením Soni Michálkové a posilněni o Veroniku Slobodovou zvítězili 5:1, nicméně vítězství se nerodilo lehce. Poslední dva zápasy vybojovali Brňané až v samotném závěru po výsledcích dvakrát 13:11.

PEK Stolín B – Aura Havl. Brod 5:1

Aura i Stolín B dopoledními prohrami přišly o šanci postoupit ze skupiny. Poslední zápas už se tak mohl nést v uvolněnější atmosféře bez tlaku. První zápasy skončily výsledkově nerozhodně. Pak se ale omladina od Červeného Kostelce vybičovala k heroickému výkonu a po výsledcích 13:8, 13:12, 13:8 a 13:6 porazila papírově silnější Auru a získala první body v sezóně, které nakonec stačily na čtvrté místo ve skupině právě před Havlíčkovým Brodem.

PC Carreau Brno B – PCP Lipník 4:2

Zbývá už vyřešit poslední hádanka – kdo doprovodí ze skupiny pražský POP z druhého místa? O tom měl rozhodnout přímý souboj mezi Brnem a Lipníkem. Ve hře bylo opět skóre zápasů jakožto druhé kritérium. Pokud Brno porazí Lipník 5:1 a výše, postupuje. Začalo dobře, výhry 13:9 a 13:5 dávaly naději do dalších bojů. Nejrozehranější brněnská dvojice Slobodová-Moos pak hladce vyhrála další dvojice, trojici se ale uspět nepodařilo. Do posledního kola pak Moravané rozložili síly. Narazili ale na zkušenou trojici Čihák-Proroková-Mandíková, která odehrála všechny zápasy ve stejné sestavě a přesvědčivou výhrou 13:2 posunula PCP Lipník do bojů o Extraligu.

Konečná tabulka skupiny B

V prvním semifinále se 7. října na hřištích Sokola Lipník utká POP Praha se Saharou Vědomice, v druhém změří síly Osika Plzeň s takřka domácím týmem PCP Lipník. Oba finalisté se pak v příštím roce objeví mezi elitou v Extralize.

Žádné komentáře

Přidej komentář