Michálci s Konšelem po dvou letech ovládli MČR trojic

Michálci s Konšelem po dvou letech ovládli MČR trojic

PrahaSouboj favoritů, souboj obhájců. Ivo Michálek, Jan Michálek a Jakub Konšel navázali na svůj titul z roku 2019, když ve finále téměř bezchybným výkonem přesvědčivě porazili obhájce loňského titulu a trojnásobné šampiony v této kategorii Alici Hančovou, Jindru Kaucu a Petra Fuksu. Třetí místo putuje do Lipníka zásluhou Kateřiny Froňkové, Petra Morávka a Petra Fafka.

Po pěti letech měli čeští pétanqueři možnost opět nahlédnout do Trojské zámecké zahrady, mnohými hráči považované za český národní boulodrom. Pořadatelé z Petank Clubu Praha a POP Praha využili své zkušenosti z roku 2016, kdy hřiště po kroupové bouřce připomínala spíše kuličkový šampionát, a tentokrát neponechali nic náhodě. Dostatek stanů a slunečníků, bohatá snídaně, rychlý a příjemný oběd, vyvolávání jednotlivých zápasů, to vše zajistilo hladký průběh turnaje, který vrcholil finálovými zápasy při západu slunce.

V rámci úvodního slova byli vyhlášení nejlepší hráči sezóny 2020, absolutním vítězem se stal Jindřich Kauca (PC Kolová), nejlepší ženou Veronika Slobodová (Carreau Brno) a skokanem roku Jaroslav Pastorek (SK Pétanque Řepy).

Den předem proběhla Facebookem anketa na vítěze. Největším diváckým favoritem byl první nasazený triplet Vavrovič ml., Michálek T., Marhoul. Těm se ale hlavní turnaj příliš nevydařil, už ve skupině na dvě prohry museli do baráže. Následně v KO32 nestačili na tým Alice Hančové, čímž si vybojovali účast v „highlightové“ Trojské válce.

Další divácky favorizovaný tým ve složení Kubánek, Skřivan a mediálně známý cestovatel a spisovatel Zibura bohužel nepotěšil své početné fanoušky a po dvou prohrách v základní skupině se musel s hlavním turnajem rozloučit.

V prvním semifinále se utkali Michálci a Konšel s týmem ve složení Hodboď, Juráň a Habásko. Druzí jmenovaní začali lépe, když po čtyřech náhozech vedli 3:1. Osmi body v řadě ale Michálkův tým převážil misky vah na svoji stranu, nechal soupeře dojít na osmičku, aby ho dvojkou na konec poslal do souboje o třetí místo.

V druhém semifinále mezi týmy Alice Hančové a Kateřiny Froňkové sehrála nezanedbatelnou roli infrastruktura kolem hřiště. Za stavu 5:3 šel po jedné ze střel košon dozadu a skončil v rohu hřiště lemovaném odpadkovým košem a keřem z boku. Kateřina Froňková následně zaplasovala kouli blízko košona, ale hlavně napůl schovanou ve větvích keře. Střelec Jindra Kauca nejprve u rozhodčího neúspěšně reklamoval, že ta koule není pořádně vidět, aby ji následně vyndal čistým carreau, dle svých slov v podstatě naslepo. Skončilo to čtyřkou na 9:3. O dva náhozy později došlo k další intervenci u rozhodčího, kdy byl košon nahozen téměř za květináč. Byl ale vidět, hrálo se dál. Jedna z koulí šla následně na úroveň košona 20 cm doleva, čímž se stala nevystřelitelnou. A muselo se jít chtě nechtě na plas. Byla z toho dvojka na 12:6 a v následujícím náhozu již bylo hotovo.

Ve finále se tak střetli dva velcí favorité, mistři trojic 2019 proti mistrům trojic 2020. Zásadním faktorem byl přesun na prostřední cestu, z měkkých hřišť se spoustou kamínků na tvrdý vyšlapaný povrch. Šampion si musí poradit se všemi typy povrchu a to se v plasérském souboji dařilo především neomylnému Ivu Michálkovi. Sebevědomé, vysoké a prorotované plasy vytahovaly ze soupeře většinu koulí a se zbytkem si poradil neméně úspěšný střelec Jakub Konšel. Honzovi Michálkovi pak nejednou zbývalo jen dohazovat body. Na Facebooku jste mohli sledovat v přímém přenosu, jak si noví mistři došli za hodinu pro přesvědčivé vítězství poměrem 13:3.

Trojskou válku vyhrál jeden ze čtyř neporažených tripletů s nejlepším buchholtzem a sice Horáčková, Kulhánek, Demčík před trojicí favoritů Vavrovič ml., Michálek T., Marhoul.


Foto: Vojtěch Zikmunda, Vladimír Brázda

Výsledky

Ivo Michálek
(Carreau Brno)

Jan Michálek
(Carreau Brno)

Jakub Konšel
(POP Praha)

Jindřich Kauca
(PC Kolová)

Petr Fuksa
(UBU Únětice)

Alice Hančová
(1. KPK Vrchlabí)

Kateřina Froňková
(PC Sokol Lipník)

Petr Fafek
(PC Sokol Lipník)

Petr Morávek
(PC Sokol Lipník)

2 Komentáře

  1. A z jiného soudku:).
    Poděkování redakci pétanqueru, že nezanevřela jako v roce 2020 na reportáž z MČR trojic a opět k ní vrátila. Díky

    Reply

Přidej komentář