Carreau a Vrchlabí A vede extraligu, skupina B 1. ligy už zná semifinalisty

Carreau a Vrchlabí A vede extraligu, skupina B 1. ligy už zná semifinalisty

Víkend 10. a 11. července byl v termínové listině rezervován klubové soutěži, která tak stihla odehrát v podstatě polovinu sezóny. Extraligu nejlépe odstartovali dva velcí favorité z Brna a z Vrchlabí. Již po dvou kolech je ve skupině B 1. ligy rozhodnuto o postupujících, jimiž jsou Sokol Velim a 1. KPK Vrchlabí B. Ve skupině A mají šanci na postup stále čtyři z pěti týmů, zde se bude tedy rozhodovat až v kole třetím, které je naplánováno na 31. července.

Není tomu tak dlouho, co se dohrála sezóna 2020, a o měsíc později již máme za sebou půlku sezóny letošní. Pojďme si nejprve zrekapitulovat složení obou soutěží a přihlášky, které byly částečně ovlivněny hostováním na aktuální sezónu. Čtvrtý tým extraligy ročníku 2020 POP Praha zažil exodus, když hned dva elitní hráči odešli na hostování. Jakub Konšel nyní nastupuje se svými spoluhráči z reprezentace v barvách Sokolu Lipník a Romana Hodboďová především z logistických důvodů hraje za Carreau Brno. POP se rozhodl nenastoupit, čímž se v extralize udržela původně sestupující Osika Plzeň. Carreau Brno však posílilo nejen o Romču. Agenti zacílili laso i na její reprezentační kolegyni Sylvu Mrázkovou a jabloneckého Vojtu Lukáše. Dalším hostujícím hodným zmínky je valšovický Tomáš Kutý v dresu Hrode Krumsín I. Institut hostování hned druhý ročník od spuštění v nejvyšší soutěži prokazuje, že slouží dobře svému primárnímu účelu – zkvalitnění celé soutěže.

Do 1. ligy se letos přihlásilo 10 týmů, které byly tradičně rozděleny na dvě skupiny A a B. Nový klub v ČAPEK, PSK Jihlava, ale na poslední chvíli před 1. kolem odstoupil, a východní skupina B tak hraje nakonec ve čtyřech. V ní si nejlépe vedl tým z Velimi, jenž vyhrál všechny tři utkání a postupuje z prvního místa. Do play-off ho doprovodí po dvou výhrách vrchlabské béčko. Pětičlenná skupina A ještě nemá odehráno tolik, aby bylo rozhodnuto o semifinalistech.

Extraliga

Rozborem sestav a výkonů z posledních let lze, možná poněkud odvážně, vytipovat řekněme čtyři papírové kandidáty na titul – 1. KPK Vrchlabí A, Carreau Brno, Sokol Lipník a HRODE Krumsín I. O překvapení ale v loňské sezóně nebyla nouze, tak se pojďme podívat, jak to letos zatím proběhlo. První dvě kola nabídla dva souboje papírových favoritů – Carreau Brno vs. Krumsín I. a 1. KPK Vrchlabí A vs. Sokol Lipník. A oba souboje rozhodně stály za to.

První část utkání se odehrála v renovovaném brněnském areálu na Slatině. Pro pétanquery to byla renovace neprospěšná, protože větší část původních štěrkových ploch nahradilo hřiště víceúčelové, s naší hrou bohužel ne úplně kompatibilní. Osm regulérních hřišť se ale stále vejde.

Carreau Brno vs. PK Osika 31:0

Brněnské Carreau vstoupilo do nové sezony posíleno o nehrajícího trenéra Romana Bytešníka a dvojici hostujících hráčů. Romana Hodboďová i Vojta Lukáš nepotřebovali dlouhou adaptaci a hned v prvním utkání proti Osice pomohli svým novým spoluhráčům k suverénní výhře 31:0. “Všechny jedničky jsme vyhráli snad vůbec poprvé,” vtipkoval bývalý kapitán Tomáš Michálek.

HRODE Krumsín I vs. HRODE Krumsín II 19:12

Vyrovnaná bitva se ve stejném čase v zrekonstruovaném slatinském areálu odehrávala mezi oběma krumsínskými celky. Tradiční extraligové družstvo (ozn. Krumsín I) do Brna dorazilo bez Františka Kaplánka, kterého nahradil hostující Tomáš Kutý. Po vyrovnaných zápasech se bývalé hanácké áčko dopracovalo k vítězství v poměru 19:12.

Carreau Brno vs. HRODE Krumsín II 24:7

Krumsín II chtěl i ve svém druhém utkání v extralize ukázat, že v žádném případě není do počtu a dobré výkony předvedl i proti domácímu Carreau. Jedna výhra v jednotlivcích a ve trojicích ale nakonec stačila jen na korekci celkového skóre 24:7 ve prospěch Brňanů.

HRODE Krumsín I vs. PK Osika 26:5

Podobný scénář byl k vidění i na vedlejších hřištích. Plzeňská Osika nedala Krumsínu I jedinou kouli zadarmo, nestačilo to však na víc než na jedny vyhrané jedničky a jedny dvojice – 26:5 pro HRODE.

Carreau Brno vs. HRODE Krumsín I 17:14

V neděli se ve Slatině pokračovalo utkáním dvou titulových adeptů. Z velice těžkých a vyrovnaných zápasů jednotlivců si Carreau proti Krumsínu I odneslo čtyři výhry a do trojic nastupovalo s vidinou, že pokud své boje zvládne, bude hotovo. Krumsínští se ale nedali a oba zápasy těsně vyhráli.

Situace se rázem otočila a hráčům HRODE stačilo vyhrát jediné dvojice. Ty jsou ale silnou disciplínou domácích a pomyslná Csaplárova past nakonec přece jen sklapla. Nejprve se po dominantním výkonu radoval Ivo Michálek s Jiřím Greplem, které po další desítce minut napodobili i Tomáš Michálek s Pavlem Hodboděm. Zápas o všechno nakonec Veronika Slobodová s Vojtou Lukášem vyhráli až na limit. O to cennější vítězství v poměru 17:14 si Carreau připsalo.

PK Osika vs. HRODE Krumsín II 24:7

Krumsín II si na první extraligové body bude muset počkat nejméně do dalšího kola. Houževnatá Osika si totiž v neděli spravila chuť a připsala důležitou první výhru v boji o setrvání v nejvyšší soutěži – 24:7 pro tým z Plzně.

 

Zbylé čtyři týmy bojovaly ve Vrchlabí na tradičních hřištích za restaurací Sklípek.

1. KPK Vrchlabí A vs. PC Sokol Lipník 20:11

Souboj dvou adeptů na titul začínal jednotlivci a Lipník začal velmi dobře. Relativně brzo již měl 3 zápasy v kapse a i další se vyvíjely v jeho prospěch. Jakub Konšel za těsného stavu 11:10 střílel obtížnou kouli na výhru, ale přes čepici smolně vystřelil své vlastní, čímž zahrál trojku pro soupeře. Když nakonec Alice Hančová otočila zápas z nějakých 3:11 na 13:12, mohlo si Vrchlabí silně oddechnout, a utkání pokračovalo za vyrovnaného stavu. Trojice na tom nic nezměnily a o konečném výsledku tak rozhodovaly dvojice. V nich se radovali domácí, kteří tak zvýšili šanci na třetí titul v řadě.

Sokol Kostomlaty vs. PEK Stolín 12:19

Loňský premiérový ročník v klubové soutěži vyšel týmu z Kostomlat na jedničku. Nejprve na minitabulku postoupili ze skupiny 1. ligy aby v následném semifinále porazili favorizovanou Olomouc a zamířili mezi elitu. Prvním soupeřem jim byl PEK Stolín, který se rozhodl výrazněji angažovat tamější talentovanou mládež. A ta se předvedla v tom nejlepším světle. Letos třináctiletý Simon Rousek vyhrál v tomto souboji všechny své zápasy, z toho dva s čtrnáctiletým kolegou Danem Geislerem. Oba svojí výhrou v rozhodujících dvojicích přispěli k výhře Stolína v poměru 19:12.

PC Sokol Lipník vs. PEK Stolín 31:0

V odpoledním utkání se mezi Lipníkem a Stolínem projevila papírová převaha prvně jmenovaných. Úvodní trojice v poměru 13:0 a 13:2 ukázaly, kdo je tu králem. Dan Geisler ještě statečně vzdoroval Janě Fafkové v jednotlivcích, když prohrál 11:13. V ostatních zápasech se ale stolínští nedostali přes 8 bodů a tak jsme byli svědky druhého kanára letošní sezóny.

1. KPK Vrchlabí A vs. Sokol Kostomlaty 27:4

Kostomlaty prokázaly, že z favorita nemají přehnaný respekt, a mířily za třemi úspěšnými zápasy jednotlivců. Alice Hančová ale opět prokázala svojí kvalitu a dokázala i svůj druhý zápas singlů dramaticky otočit na 13:12, čímž poslala domácí do výhody. Další obrat přišel v jednom zápase trojic, který vyhráli domácí těsně na poslední chvíli na limit, a o výhře bylo rozhodnuto. Všechny vyhrané zápasy dvojic pak utvořily skóre 27:4.

1. KPK Vrchlabí A vs. PEK Stolín 25:6

V nedělním souboji pak vrchlabské áčko porazilo Stolín poměrem 25:6, když po vyrovnaných jedničkách dokázalo opanovat všechny zbylé zápasy.

Sokol Kostomlaty vs. PC Sokol Lipník 9:22

Sokol Kostomlaty hostil ve druhém kole Lipník na domácích hřištích. A i tentokrát se nováček v nejvyšší soutěži prezentoval bojovným výkonem. Dvoje vyhrané jedničky a jedny trojice posunuly rozezlení do závěrečných dvojic, kde ale stačil Lipníku jediný zářez na výhru. Zářezy však byly všechny tři a tak ani v tomto souboji nenastalo žádné papírové překvapení.

1. liga

Článek už je i na náš vkus příliš dlouhý, průběžné výsledky 1. ligy tedy tentokrát pouze graficky. Ve třetím kole se rozsekne, kdo postoupí do play-off ze skupiny A, to si již jistě zaslouží svůj prostor v nadcházející reportáži.

1 komentář

Přidej komentář