Extraligu vede po prvním kole Vrchlabí B a Carreau Brno

Extraligu vede po prvním kole Vrchlabí B a Carreau Brno

V sobotu 29. dubna odstartovala nová klubová sezóna. Extraliga měla na programu dvojzápasy ve Vrchlabí a na brněnské Slatině. 1. liga jela dle svého rozpisu, kde někteří hráli jedno, jiní dvě utkání.

Ve Vrchlabí dopoledne proběhlo místní pikantní derby – 1. KPK Vrchlabí A proti 1. KPK Vrchlabí B. Úvodní jedničky ovládlo Áčko 5:1, jenže překvapení nastalo ve trojicích, kde Béčko přejelo soupeře dřív, než stihl reagovat střídáním. Skóre utkání se srovnalo a bylo jasné, že budou rozhodovat dvojice. I zde Vrchlabí B prokázalo, že je Béčkem jenom na papíře, a po dvou vyhraných doublech slavilo historicky první výhru v Extralize poměrem 18:13. Při první účasti v roce 2015 totiž vrchlabský B tým uhrál pouze dvě remízy (které byly při tehdejším systému možné).

Paralelně hrál Sokol Lipník se Sokolem Kostomlaty. Tým z Lipníku byl v oslabení, hrál bez Petra Fafka i Jakuba Konšela. Posílil ale o nové přestoupivší členy Hynka Vyorala s Danou Šplechtovou. Začínalo se trojicemi – mixy vyhrál Lipník, avšak v druhém zápase se oba soupeři zakousli, a rozhodovalo se o výsledku až po limitu, kde padla druhá výhra pro Lipník. Následně v jedničkách rozhodně nechtěl nikdo vzdávat. Všichni dobře věděli, že Kostomlaty potřebují minimálně 4 výhry, aby byla ještě šance na celkové vítězství. Všechny souboje velmi vyrovnané, Kostomlatům se ale nakonec podařilo uhrát dva zápasy z šesti, čímž byla zajištěna celková výhra pro Lipník. Dvojice pak určily konečný poměr utkání na 24:7.

Po krátké pauze na oběd narazil Lipník na Vrchlabí A, které právě rozdýchávalo těsnou prohru s místním Béčkem. Hosté začali v jednotlivcích skvěle a se čtyřmi skalpy se pokračovalo v trojkách. Kdyby Lipník vyhrál obě, měl by výhru v kapse, což domácí nemohli dopustit. Trojici vrchlabských mladíků se podařilo zvítězit, jenže největší drama probíhalo v mixech, kde byl během předposledního náhozu ve vedení Lipník 8:5. Ze zdánlivě bezvýchodné situace pro domácí, kde už se střílel i košon, ale nakonec po zaváhání Lipníku na plase padly tři body na 8:8 a šlo se do posledního náhozu. Vítězný devátý bod se překlopil na stranu Vrchlabáků, kterým teď stačilo uhrát jenom jednu dvojku. Nakonec to byly dvojky dvě, konečné skóre 20:11.

Na sousedních hřištích probíhal střet dnešního wild card Vrchlabí B se Sokolem Kostomlaty. Po ranním euforickém vítězství se místní tym hecnul ještě víc a uhrál na začátek oboje trojice. K tomu přidal pět jedniček a byla na světě druhá výhra v sezóně. Kostomlaty ještě vybojovaly na závěr jednu výhru ve dvojicích. Jednoznačné skóre 26:5 vystřelilo Vrchlabí B do čela extraligové tabulky.

Úvodní kolo Extraligy se hrálo také v brněnské Slatině. Kromě domácího Carreau přijely týmy z Krumsínu, Stolínu a Loděnice. Přivítala je přívětivá hřiště a o dost nepřívětivější aprílové počasí, které si doslova dělalo, co chtělo. Zápasy tak musely být dvakrát přerušeny kvůli průtržím mračen, které některá hřiště proměnily na kalný bazén.

Zápas Carreau s Loděnicí sliboval peprnou bitvu. Středočeský klub totiž přes zimu masivně posílil, jeho řady navíc čerstvě rozšířila Verča Slobodová, do té doby právě členka brněnského spolku. Oba týmy měly své světlé i stinné momenty, do závěrečných dvojic ale z lepší pozice vstupovali domácí, kterým stačilo vyhrát jedny dvojice. Když ale dva zápasy vyzněly lépe pro Loděnici, začalo se schylovat k finálnímu dramatu. Carreau však uhájilo své vedení a vystřeleným košonkem v posledním náhozu si zajistilo první výhru sezóny, byť tu nejtěsnější 16:15.

V průběžně hraném utkání mezi HRODE Krumsín I, kterému chyběl ostřílený Petr Juráň, a Stolínem k podobné zápletce nedošlo. Hanáci totiž prohráli jediné jedničky a vyšvihli se do sedla. Mladý stolínský tým se nedokázal z úvodu oklepat a v celém utkání už se mu nepodařilo přidat žádný další bod, takže Krumsín zvítězil jednoznačně 29:2.

Podobný scénář psali Stolínští i ve svém druhém utkání proti Loděnici, když opět dokázali vyhrát jen jedny singly a žádné trojice, kterými začínali. Tentokrát alespoň přidali jednu vydřenou výhru 13:12 ve dvojicích, kterou však pouze korigovali celkové skóre na 26:5 pro Loděnici.

Do moravského derby mezi Carreau Brno a HRODE Krumsín I vstoupili lépe hráči v zeleno-bílých proužkových dresech, když vyhráli 4 ze 6 jednotlivců. Hráči Carreau tak měli nůž na krku, museli bezpodmínečně vyhrát alespoň jedny trojky, i tak by poté ale museli vyhrát všechny zbylé dvojice. A z vývoje trojic jim do zpěvu rozhodně nebylo, v jedněch rychle prohrávali 1:10. Jenže Brňané využili střídání, které jim vlilo do žil novou krev, a nakonec dotáhli k vítězství oba své triplety. Tím se karty zamíchaly a domácí se dostali do stejné situace jako s Loděnicí – zbývalo vyhrát aspoň jedny dvojky. Tentokrát se velké drama nekonalo, dva brněnské dublety rychle dosáhly 13 bodů, což vedlo k celkovému vítězství 20:11.

V 1. lize hraje letos 11 celků rozdělených do dvou skupin. Šestičlenná skupina A má zatím tři neporažené týmy. SK SAHARA Vědomice a Sokol Velim mají na kontě již dvě výhry, zatímco Nymburk měl na programu zatím jedno utkání. V pětičlenné skupině B vedou bez prohry celky HRODE Krumsín II s dvěma výhrami na kontě a SPORT Kolín, který má zatím výhru jednu.

Průběžné výsledky můžete zhlédnout na webu czechpetanque.cz v sekci MČR klubů.

Druhé kolo je na programu již za pár dní v pondělí 8. května. Budou v 1. lize již jistí postupující? Potvrdí Vrchlabí B extraligovou formu proti Stolínu? A jak se povede Brnu proti domácímu Lipníku? Necháme se překvapit.

Autoři: Vladimír Brázda, Jan Michálek

Žádné komentáře

Přidej komentář