Turnaj ve znamení velkorysosti, tolerance a nadhledu ovládli Horáček s Kotem

Turnaj ve znamení velkorysosti, tolerance a nadhledu ovládli Horáček s Kotem

Sobota 30. října nebyla patrně nejvhodnější termín pro uvolněné zakončení sezóny. Dušičky a vyhlídka lezavého počasí umenšily atraktivitu netradičního klání v Loděnici. Přesto však kouzelná atmosféra vydržela až do konce a jelikož přálo počasí, málo kdo odjížděl bez úsměvu na rtech.  Sjelo se 82 jednotlivců převážně ze západu republiky. Z nich bylo až na místě složeno 41 rozmanitých dvojic. Zvítězili Jindřich Horáček (PC Kolová) a Pavel Kot (UBU Únětice), když ve finále porazili Sylvu Mrázkovou (PC Kolová) se Zdeňkem Slezákem (Club Rodamiento).

Název turnaje TOP 100 VTN má vyjadřovat hlavně postoj hráčů k pétanque z první stovky žebříčku ČAPEK, tj. velkorysost, toleranci a nadhled k začátečníkům a rekreačním hráčům. Stejně jako minulý rok však většina nejlepších hráčů zůstala doma a bylo tedy jasné, že půjde o vyjádření postoje všech hráčů bez ohledu na pořadí v žebříčku.

Systém je stanoven tak, že žebříčkově nejsilnější hráč utvoří dvojici s hráčem na žebříčku nejníže (s nejnižší silou). Proto hrál např. Petr Vavrovič ml. s „kadetem“ Jiřím Froňkem ml. či Jakub Konšel se svou klubovou kolegyní Markétou Neprašovou. Konšel všem statistikám vévodí, Neprašová byla dosud nejlépe 52.

Původce myšlenky netradičního turnaje je Jaroslav Kraus z POP Praha. „Letos jsem nechtěl hrát, jen se soustředit, aby vše klaplo. Bohužel byl však lichý počet hráčů a do soutěže jsem zasáhl také. Co se týče termínu, neuvědomil jsem si, že jsou Dušičky, proto zvlášť oceňuji, že dorazilo tolik skvělých hráčů,“ poznamenal během soutěže Kraus.

Ráno vše proběhlo hladce. Chvilku sice trvalo, než se nadvakrát nasadilo a všichni se našli a navzájem představili.  Vzápětí však již mohl začít klasický švýcar.

top100vtn2

V základní části bylo k vidění mnoho zajímavých střetnutí a netradičních soubojů. „Skvěle plasoval pozdější finalista Zdeněk Slezák, Sylva měla ruku na spoluhráče,“ všimla si Veronika Slobodová.

Turnaj velmi rychle odsýpal a kdo nehrál, mohl spokojeně degustovat. Pořádající POP Praha byl věrný loděnické tradici a zásobil hráče nejprve salátovými mísami, posléze volnými řízky. Nebylo zde jasného favorita, a tak postupovaly velmi různorodé týmy, nejeden z nejvýše nasazených hráčů se ani nepodíval do osmifinále.

Do semifinálových bojů se probojovali Mrázková se Slezákem, kteří udolali dvojici Nacu-Nagy. V druhém semifinále zvítězili dva páni s knírem Horáček-Kot nad Ivem Chmelařem s Václavem Slapničkou.

Samotné finále proběhlo hladce, tým v čele s reprezentantkou Sylvou Mrázkovou nestačil na dvojici Horáček-Kot. Zato o třetí místo byla svedena lítá bitva. Kolíček se posouval velmi pomalu a jako na sinusoidě. Nakonec však již prořídlým areálem zazněl mocný vítězný výkřik Radima Nagy.

To už byl dávno dohrán tříkolový doprovodný turnaj, kterého se zúčastnilo 36 startujících. Systém supermele ještě umocnil efekt hlavního turnaje, tedy seznamování se nejen s protihráči, ale i spoluhráči. Drtivě v něm zvítězil Milan Lapihuska st. s 32 plusovými body. Prize money s ním podělili ještě Petr Vavrovič ml. a Jana Radoušová.

VTN není turnaj pro každého. Nezbývá však než poděkovat Jaroslavu Krausovi, že se do toho pustil, Vladimíru Brázdovi, že turnaj zaštítil a technicky podpořil a také všem pořadatelům z POP Praha a CdP Loděnice, kteří se pro myšlenku nadchli a bez nichž by se nepodařilo turnaj nikdy udělat.

Výsledky:

1.
Jindřich Horáček (PC Kolová)
Pavel Kot (UBU Únětice)

2.
Sylva Mrázková (PC Kolová)
Zdeněk Slezák (Club Rodamiento)

3.
Romain Nacu (PC Sokol Lipník)
Radim Nagy (CdP Loděnice)

Žádné komentáře

Přidej komentář