Srnský s Michálkem oslavili vítězstvím Světový den koulí

Srnský s Michálkem oslavili vítězstvím Světový den koulí

Ořech – Na okraji Prahy byla v sobotu zahájena letní sezóna turnajem Svědek. Světový den koulí přijelo hrou oslavit šedesát tři dvojic z Česka a Německa. Během zimního spánku se nejlépe připravili Lubomír Srnský a Jan Michálek, kteří za turnaj ani jednou neprohráli a suverénním výkonem si dokráčeli pro první místo. Ve finále porazili Sylvu Mrázkovou s Tomášem Klírem. Bronz získali po urputném boji manželé Fafkovi nad Hedvikou Dušákovou a Jaroslavem Lhotákem, překvapením turnaje.

Svědek zahájil novou sezónu pod širým nebem a stejně tak seriál Central Bohemia Cup, do kterého se započítávají všech jedenáct ořešských a loděnických turnajů roku 2017. Hráč, který během nich získá nejvíce bodů, obdrží trofeje, zajímavé ceny a především nebude muset na těchto turnajích platit v následovném roce startovné. Nejhorší výsledek z Ořecha a Loděnice se škrtá. Ocenění čekají i na nejlepšího cizince, hráčku, juniora a hráče nad 65 let. Průběžné výsledky a detailní informace můžete sledovat na stránkách CTP Ořech.

Budoucí vítězové se úvodního turnaje v Ořechu původně neměli vůbec zúčastnit. Přihlašovací hon totiž během pár minut zaplnil všechna volná místa a vstupenku na Svědka poskytla až vstřícnost organizátorů, kteří nelenili a pro velký zájem připravili další hřiště. Nakonec to však nebylo potřeba, mnohé dvojice se na poslední chvíli odhlásily a hned úvodní turnaj opět ukázal, jak moc je třeba modifikovat stávající systém přihlašování – pro blaho organizátorů i hráčů. Škoda, že propracovaná aktualizace STK byla na nedávném Fóru zástupců smetena ze stolu bez hlubší diskuze a problém byl vágně odložen na další rok.

Mnohem přívětivější než tahanice v přihlašovací listině bylo slunné počasí, které umožnilo odehrát tříkolového švýcara bez cibulového efektu – vrstvení jedné mikiny přes druhou. S přibývajícím čase sice přituhovalo a finále za umělého osvětlení už bylo solidně mrazivé, ale na začátek jara to pořád šlo.

ořech

Z tříkolového švýcara postupovalo i osm dvojic s jednou prohrou, přesto se do postupující šestnáctky nevešli někteří favorité jako Jindřich Kauca s Pavlou Beranovou nebo plaséři Miroslav Řehoř a Zdeněk Šedivý, kteří mohli mít na některých z podmáčených hřišť navrch nad střelci, kteří se často na skákavém terénu trápili.

Nepostoupila ani jednička žebříčku Jakub Konšel, který si z recese vybral za spoluhráčku svoji dvouletou klubovou kolegyni Kateřinu Hodboďovou. Na turnaj samozřejmě stejně jako loni nedorazila, a tak Konšel bojoval proti přesile jen se třemi koulemi. „Chtěl bych aspoň jeden zápas vyhrát,“ sdělil před startem své cíle. První dva zápasy neuspěl, napotřetí se mu to povedlo. Někteří ale jeho radost nesdíleli. „Můžete mi někdo vysvětlit, proč hraje schválně sám, abych mohl večer klidně usnout?“ kroutil hlavou například Miroslav Řehoř.

Lubomír Srnský s Janem Michálkem spolu hráli vůbec poprvé, ale sedli si skvěle do noty a za celý den nedali žádnému soupeři šanci. Nejvíce bodů jim hned v prvním kole uštědřilo sezemické duo Chocholouš-Beránek, které se na počítadle vyšplhalo na čtyři body. Výš už se nikdo nedostal.

koule tráva

Ve čtvrtfinále vítězové rychle porazili Veroniku Slobodovou s Ivem Michálkem. „No jo, to se střílí do tatínka, co?“ škádlil Jana v rodinném dramatu Ivo. V semifinále si Srnský s Michálkem poradili s manžely Fafkovými, kteří do té doby předváděli velmi kvalitní výkon, a vrchlabsko-brněnský úspěch byl završen jednoznačnou výhrou ve finále nad Sylvou Mrázkovou a Tomášem Klírem. „Loni jsem vyhrál jen jeden turnaj, tak letos už mám obhájeno,“ smál se Srnský.

„Včera jsme došli do finále nějak omylem, hrál jsem dost tužku. Měli jsme kliku na soupeře. Semifinále a čtvrtfinále se čekalo na nás, takže než jsme se ve finále zkoncentrovali, už jsme prohrávali 0:8,“ vysvětloval zpětně Klír. „Hlavně my měli minulý týden takový miniturnaj a taky jsem byl se Sylvou druhý, finále nám nejdou,“ dodal se smíchem.

Zatímco finále bylo dohráno snad během půl hodiny, zápas o třetí místo trval o hodinu déle. Nakonec z něj vyšli vítězně manželé Fafkovi, přesto bylo i čtvrté místo velkým úspěchem pro Hedviku Dušákovou a Jaroslava Lhotáka z Kulové Osmy.

Týmy na stupních vítězů si odnesly originální ceny v podobě glóbusů s košonkem a mezi prvních osm týmů byla rozdělena polovina z vybraného startovného, což často není k vidění ani na prestižích. Slavnostní dekorum narušil pouze jeden z neregistrovaných hráčů svými dětinskými výkřiky na adresu Brňáků – to ale betelné borce ze štatlu nemůže rozhodit!

srnský michálek

Výsledky:

1.
Lubomír Srnský (1.KPK Vrchlabí)
Jan Michálek (Carreau Brno)

2.
Sylva Mrázková (PC Kolová)
Tomáš Klír (Petank Club Praha)

3.
Jana Fafková (PC Sokol Lipník)
Petr Fafek (PC Sokol Lipník)

Foto: Tomáš Klír, Jan Michálek

Žádné komentáře

Přidej komentář