V Lipníku skončila vítězná šňůra domácích, medlešickou premiéru vyhrál Šebek se Šormem

V Lipníku skončila vítězná šňůra domácích, medlešickou premiéru vyhrál Šebek se Šormem

Velká cena Medlešického pivovaru o pétanque srdce

Medlešice – Organizátoři Jaroslav Kraus a Aura Chrudim spojili své síly a dali vzniknout novému turnaji s názvem Velká cena Medlešického pivovaru o pétanque srdce. Je to bývalý turnaj TOP 100 VTN v novém kabátě a ve zbrusu nové pétanque destinaci. Premiérové vítězství vybojovali Viktor Šebek s Miroslavem Šormem, když ve finále jasně zvítězili nad dvojicí Beránek-Skala.

Český pétanque je opět bohatší o další areál. Zasloužila se o to parta z AURY Havl. Brod, která už vyprodukovala turnaj na nových hřištích v Chrudimi Na Výsluní a další se mezitím připravuje v Hrochově Týnci. V Medlešicích se hraje přímo u místního minipivovaru, který zároveň poskytoval veškeré zázemí.  To už je skutečně řádná zkouška, jak si stojíme s deklarovaným bojem proti nadměrné konzumaci alkoholu na našich turnajích. Test dopadl naštěstí na jedničku, respektive minimálně autor těchto řádek nezaznamenal porušování kodexu hráče vlivem podnapilosti.

Systém probíhal stejně, jako kdysi (tedy vloni) VTN. Hráči se přihlašovali jako jednotlivci, přičemž dvojice byly sestaveny až na místě podle síly s tím, že nejslabší hrál s nejsilnějším, druhý nejsilnější s předposledním atd. Velkou výhodu pak mají hráči, kteří jsou objektivně dobří ale na turnaje moc nejezdí. To byl případ například Vládi Brázdy, který vyfasoval Oldu Brože ml. a navíc na terénu, který není nepodobný tomu ve Vojnově Městci na horních hřištích. Bylo z toho nakonec třetí místo. V semifinále je totiž porazil Viktor Šebek s Miroslavem Šormem, kteří dokázali otočit nepříznivě vyvíjející se skóre na svoji stranu. V druhém semifinále porazila dvojice Josef Beránek – Petr Skala jednoznačným poměrem 13:1 Šárku Režovou s Vojtěchem Černým.

Jednoznačné bylo i finále, které netrvalo příliš dlouho a z vítězství se radovali Šorm se Šebkem, pro kterého byla výhra už vůbec fakt, že se turnaj konal v Medlešicích, vzhledem k tomu, že nynější restaurační zařízení nenavštívil poprvé a ani naposled. Svolil dokonce k exkluzivnímu rozhovoru na závěr. „Viktore, jak bys nám popsal finále?“ „Bylo to 13:1.“

Výherci si odnesli věcné ceny a speciální turnajové perníkové srdce.

Výsledky:

1.
Viktor Šebek (1. KPK Vrchlabí)
Miroslav Šorm (AURA Havlíčkův Brod)

2.
Josef Beránek (PK Sezemice)
Petr Skala (PC Sokol Velim)

3.
Vladimír Brázda (1. KPK Vrchlabí)
Oldřich Brož ml. (PK 1293 Vojnův Městec)

Autor: Vladimír Brázda

 

Prvomájový lipnický turnaj

Lipník – Miroslav Řehoř s Jaroslavem Felčárkem byli po dlouhé době prvními hráči, kteří si ve finále v Lipníku dokázali poradit s domácími. Ve finále si od začátku kontrolovali hru a Petru Fafkovi s Petrem Vavrovičem mladším dovolili pouhé dva body. Třetí místo vybojovali Jindřich Kauca s Janem Marhoulem.

Na tradiční prvomájový turnaj bylo i tentokrát „ vyprodáno“ jen několik minut po spuštění registrace a přetlak byl o to větší, že pořadatel musel předem počítat s místy pro své zahraniční hosty. Přesto se ale ani tentokrát k registraci nakonec nedostavili všichni přihlášení a startovní pole nakonec čítalo 52 týmů, z toho 14 z Dánska a Švédska.

Hrálo se systémem čtyřkolového švýcara s postupem do KO 16, a protože počasí bylo pro pétanque tentokrát příznivé, pořadatel vyhlásil i dohrávky, aby si všichni hru ve sváteční den mohli řádně užít.

Po základním kole se na čele tabulky bez prohry usadilo duo Milan Kulhánek a Tomáš Klír, ale hned v prvním vyřazovacím souboji podlehlo dvojici z Osiky, když Jana Radoušová za podpory Jana Valenze opakovaně a neomylně posouvala košonek ke svým koulím.

Semifinálové boje byly nakonec divácky atraktivnější než finálové. Zápas Jany Radoušové s Janem Valenzem proti Miroslavu Řehořovi s Jaroslavem Felčárkem byl zajímavým plaserským duelem, ze kterého vítězně vyšel tým Frapeca, zatímco v klání dua Kauca-Marhoul proti domácím Petrům Fafkovi a Vavrovičovi si přihlížející užili i pěkné střelby na obou stranách. Přesnější pétanque ale hráli domácí a mohli se tak těšit na finále.

Do finále oba týmy nastupovaly lehce pod tlakem. Lipničtí moc chtěli prodloužit čas své domácí neporazitelnosti, zatímco Pražané by si na tuto metu sáhli moc rádi. Domácí se už od začátku trápili, a přestože zkusili i prohodit své posty, do konce zápasu se prakticky nechytili. Miroslav Řehoř a Jaroslav Felčárek vyhráli zaslouženě 13:2. Boj o třetí místo byl ještě rychlejší, když Jindřich Kauca s Janem Marhoulem porazili Janu Radoušovou s Janem Valenzem 13:6

Byl to pohodový turnaj, kde účastníkům bylo celý den k dispozici občerstvení z grilu včetně oběda v ceně startovného. Pořadatel rozdával poháry za první čtyři místa ještě za světla.

Výsledky:

1.
Miroslav Řehoř (Frapeco)
Jaroslav Felčárek (Frapeco)

2.
Petr Fafek (PC Sokol Lipník)
Petr Vavrovič mladší (PC Sokol Lipník)

3.
Jindřich Kauca (PC Kolová)
Jan Marhoul (CdP Loděnice)

Autor: Pavla Beranová
Foto: Petr Mazúr

Žádné komentáře

Přidej komentář