První letošní Centrope Cup zvedli nad hlavu Češi

První letošní Centrope Cup zvedli nad hlavu Češi

Chęciny (Polsko)Druhý květnový víkend přivítal v polských Chęcinách padesát dva tripletů, které se sjely ze čtyř zemí střední Evropy, aby se ve dvoudenním klání utkaly o první letošní Centrope Cup. Čechů tentokrát dorazilo poskrovnu, přesto dosáhli zásluhou Markéty Palicové, Veroniky Slobodové a Vojtěcha Lukáše na metu nejvyšší. Ve finále porazili silný polsko-francouzský triplet vedený Rafałem Kaczmarkem, třetí místo obsadili taktéž domácí.

Mnohé hráče od účasti patrně odradila vzdálenost, Chęciny pro řadu z nich nejsou tak dostupné, jako třeba Wroclav, kde se hrálo loni. Kdo však vážil dlouhou cestu, rozhodně nelitoval. Pořadatelé turnaj umístili do prostoru bývalého kamenolomu Korzecko v přírodní rezervaci Góra Rzepka. Ten leží asi dva kilometry za malebným královským městečkem, jemuž dominuje působivá zřícenina hradu z třináctého století. Zázemí a ubytování pro hráče bylo zajištěno v zajímavě architektonicky řešených prostorách Evropského vzdělávacího geologického centra přímo „na hřišti“.

Turnaj byl zahájen v sobotu dopoledne, kdy se v údolí pod horou Rzepka ještě držela mlha konzistence hrachové polévky, jen do ní nasypat pár krutonů. Ta se během dne zvedla a odhalila účastníkům turnaje vpravdě spektakulární výhled do celého okolí.

Plno času, málo pití

První hrací den byl vyhrazen pro základní část, tedy pětikolového švýcara. Do vyřazovací části, plánované na neděli, pak postupovalo šestnáct nejlepších týmů. Rozložení turnaje do dvou dnů umožnilo pořadatelům dopřát hráčům velkorysý sedmdesátiminutový limit i hodinovou pauzu na oběd. Turnaj se tak obešel bez stresu a spěchu, jediné významné mínus představovalo občerstvení, zejména nápoje. Hráči sice dostali dobrou snídani i poživatelný oběd, po zbytek dne ale byli odkázáni na vlažnou vodu z plastových barelů, kávu a čaj, které k večeru již ani nebylo do čeho nalévat, protože došly kelímky.

Po třetím kole základní části se pomalu začínala rýsovat nedělní šestnáctka. Terén byl rovný, přes vytrvalý déšť v předchozích dnech relativně tvrdý a s drobnými kamínky. Ze sedmi českých týmů nejlépe sedl trojici Palicová-Slobodová-V. Lukáš, která zde obhajovala loňské třetí místo z Wroclavi a jako jediná také dokázala postoupit do vyřazovacích bojů. Sehraný triplet ve švýcaru zaváhal pouze jednou, když v pátém kole podlehl polskému týmu širší nominace espoirs s kapitánem Rafałem Grzelczakem. „Věděli jsme, že postup máme jistý, takže jsme se prostě nedokázali dost hecnout,“ komentovala prohru Slobodová.

Hrát, nebo fandit – toť otázka!

Vypadnuvší hráči si mohli (vzhledem ke kvalitě cateringu pouze metaforicky) spravit chuť v B turnaji dvojic, který se hrál v neděli souběžně se šestnáctkou. Z Čechů se nejvíc dařilo albrechtické dvojici Ševčík-Vajčovec, kteří celý turnaj vyhráli. Uspěli také Valík s Fajmontem, kteří si dokázali vyházet pěkné čtvrté místo. „Pěkně jsem to dobabral a prohráli jsme 6:5“, nešetřil však po posledním zápase sebekritikou Valík – zvlášť když si tam dosadíte autentickou nadávku. Další hráči, například Petr a Jana Lukášovi, turnaj po druhém kole vzdali a raději šli podporovat tým, který v play-off držel český prapor.

Ten za nejtěžší utkání dne označili hned první zápas v šestnáctce. Nastoupili proti silné rakouské trojici Krahmer-Kalina-Windhager a zápas se jim povedlo zahájit sérií šesti bodů. Zkušené Rakušany to ale nedokázalo rozhodit, a když rozhodčí oznámil konec limitu, vedli 12:6. Češi se však nevzdali a poslední dva náhozy maximálně využili. V předposlední hře se dostali na devět bodů a tu poslední zavřeli čtyřkou.

Silné koncovky

Ve čtvrtfinále čekal naše favority tvrdý oříšek představovaný papírově nejsilnějším týmem turnaje pod vedením Tomasze „Liptona“ Lipczyńského. Zápas byl od začátku vyrovnaný, ani jednomu ze soupeřů se většinou nedařilo položit v jednom náhozu víc než dva body. Souboj se nesl v duchu maximálního soustředění na obou stranách, oba týmy postupovaly při hře spíše opatrně a dělaly minimum chyb.

V závěru se zdálo, že navrch budou mít domácí, s koncem limitu vedli 8:5. Český tým se však vzchopil a precizním plasem i přesnou střelbou nadělil soupeřům bolestivou pětku. Ti se pak v posledním náhozu vyházeli na druhé kouli Čechů, kteří se s bodem na zemi a čtyřmi koulemi na ruce mohli těšit do semifinále.

Předposlední zápas dne postavil český triplet proti jejich přemožitelům z pátého kola švýcara, ovšem tentokrát se hrálo zcela pod taktovkou našich. Hned v prvním náhozu ohodnotili výkon soupeřů pětkou, v celém zápase jim dovolili pouze dva body a do finále tak nastupovali sebevědomí a v dobrém rozpoložení.

Nečekaná vítězná koule

Na průběhu utkání proti týmu Tomasze Grzelaka to také bylo jasně znát. Český triplet, mocně podporovaný věrnými fanoušky (Jana Lukášová nadšeně chválila i nahození košonku), mírně zaváhal za celý zápas pouze dvakrát a soupeři dovolil pouhé tři body. V posledním náhozu se vyznamenal zejména Vojtěch Lukáš, který se za stavu 11:3 snažil poslední koulí naplasovat jeden bod, ale posunutím košonu na dvojku zápas ukončil a Češi se radovali z vítězství. „Chtěl jsem opravdu jen dohazovat na jistotu, ale vůbec mi nevadí, jak to dopadlo“, řekl Lukáš bezprostředně po zápase.

Podle prvních internetových ohlasů se zdá, že většině účastníků se letošní polské Centrope příliš nelíbilo. Pražsko-nymburská posádka vozu se ale do Čech vracela plná nadšení a s nadějí, že se do malebných Chęcin s krásným okolím ještě někdy podívá. To i přes to, že její zbývající tři členové obsadili na turnaji nepříliš působivé padesáté místo. Již brzy se můžete těšit i na dokumentární video z produkce Jana Káry!

Výsledky:

1.
Markéta Palicová (PLUK Jablonec)
Veronika Slobodová (Carreau Brno)
Vojtěch Lukáš (PLUK Jablonec)

2.
Tomasz Grzelak (Polsko)
Rafał Kaczmarek (Polsko)
Alexandre Pistre (Francie)

3.
Rafał Grzelczak (Polsko)
Tomasz Korniłowicz (Polsko)
Karol Drawc (Polsko)

Foto: Vojtěch Zikmunda

Žádné komentáře

Přidej komentář