Poláci na vítězné vlně, vyhráli i maďarské Centrope

Poláci na vítězné vlně, vyhráli i maďarské Centrope

Szigliget, MaďarskoLetošnímu seriálu Centrope zatím jednoznačně vévodí Poláci. Na domácí půdě jim sice zlato vyfoukli Češi, ale poté opanovali turnaje v Liblicích a Slovinsku a nyní přidali třetí vítězství v řadě u břehů maďarského Balatonu. Nejcennější poháry si odvezla trojice Śliż A.-Ladaczek-Pieprzyk, dvěma českým týmům se příliš nedařilo.

Maďarské kolo se tento rok konalo v městečku Szigliget, nedaleko od jezera Balaton a pod zřízeninou hradu. „Nebe bylo bez mráčku a bylo tedy příjemné, že hřiště s drceným vápencovým povrchem byla schována pod vzrostlými platany a košatou vrbou,“ sdělila Yvetta Chmelařová.

Turnaj se hrál klasickým systémem pětikolového švýcara, po kterém následovala šestnáctka KO. Z početné české enklávy se turnaje zúčastnily pouze dva týmy. I ostatní státy se dostavily poskrovnu – Slovinci vyslali jen jeden triplet, Rakušané dva a Slováci pět. Výjimkou byli pouze Poláci, kteří se zúčastnili v sedmi týmech. Zbytek ze 42 tripletů sestavily maďarské kluby. „A taky tam byla jedna Ukrajinka,“ hlásila se Valentyna Śliż, před nedávnem ještě nosící své dívčí a mnohem více ukrajinské příjmení Vtoraja.

Maďarské losování nezklamalo

Jakým koloritem maďarského turnaje je losování jednotlivých kol! To první se podařilo správně sestavit až na třetí pokus, zbylé pak byla z větší části nalosovaná „hned“ napodruhé. Po dvou či třech kolech si na to zvykli i ti, kteří maďarský turnaj absolvovali poprvé. Vylosování posledního pátého kola však trvalo opravdu neúměrně dlouho, ale nakonec to pořadatelé nějak dali dohromady.

„Organizace byla špatná, asi sedmkrát se muselo přelosovávat a hráči museli rušit rozehrané zápasy. Ale to už je Maďarsko,“ zůstával nad věcí maďarský hráč Ádám Berta. Švýcar se i přes komplikace odehrál v přátelské atmosféře, kterou dotvářel i fakt, že rozhodčí byli zastoupeni ze všech států.

Co turnaji ubrala na kráse organizace, to dohnala pohostinnost. „V areálu bylo vše tak, jak má být – výborné jídlo, štrůdly nasladko i naslano, chleby se sádlem a cibulí, k obědu obrovské řízky s pečenými brambory a guláš a dostatek byl také toalet, které byly stále udržované v čistotě,“ popsala maďarský hodokvas Chmelařová. „V ceně startovného byl navíc náramek, díky kterému jsme měli volný přístup na balatonskou pláž,“ dodala Valentyna Śliż.

Čechům se nedařilo, Poláci září

České barvy hájily trojice Vaníčková-Chmelařová-Chmelař a dvojice Ševčík-Vajčovec, doplněná o zkušeného Poláka Boguše Biela. Albrechticko-polské duo ze švýcaru dokázalo postoupit, ale posléze vypadlo. Druhý tým se po základních kolech umístil na 42. místě, ale tím jeho putování turnajem nekončilo.

„Přihlásili jsme se do doprovodného turnaje, ve kterém jsme skončili na čtvrtém místě o jeden bod před rakouským týmem. Dostali jsme krásné suvenýry, nalili nám výborné místní červené víno a měli jsme ještě lepší náladu. Maďarský tým, který jsme porazili, nás naučil několik maďarských slov, a tak bylo veselo,“ řekla Chmelařová spokojeně.

Zatímco Čechům se herně příliš nedařilo, Poláci ukázali, že jsou momentálně ve velmi dobré formě. Jejich sílu navíc ještě umocňuje hrdé a soudružné hraní v národních dresech. Celkovými vítězi se stal zkušený triplet Andrzeje Śliże, Kamila Ladaczeka a Pawła Pieprzyka, který ve finále porazil domácí tým Ádáma Berty, Ándrase Hegyiho a Krisztiny Oláh. Bronzové medaile si odvezli taktéž Poláci zásluhou Marcina Chmiela, Konrada Bronieckého a Łukasza Święcha.

Výsledky:

1.
Andrzej Śliż (Polsko)
Kamil Ladaczek (Polsko)
Paweł Pieprzyk (Polsko)

2.
Ádám Berta (Maďarsko)
Ándras Hegyi (Maďarsko)
Krisztina Oláh (Maďarsko)

3.
Marcin Chmiel (Polsko)
Konrad Broniecki (Polsko)
Łukasz Święch (Polsko)

Autoři: Matej Kankara, Yvette Chmelařová, Jan Michálek
Foto: Matej Kankara, Valentyna Śliż, Ádám Berta 

 

Žádné komentáře

Přidej komentář