Krakonošova přízeň po dvou letech konečně poctila domácí

Krakonošova přízeň po dvou letech konečně poctila domácí

Vrchlabí – “Do třetice všeho dobrého!“ radovali se v sobotu večer fanoušci na tribunách pétanque arény Sklípek ve Vrchlabí. Ve finále letošních Krakonošových koulí se totiž utkaly stejné týmy jako ve dvou předchozích ročnících. Diváci se těšili na napínavou podívanou a jejich očekávání byla po všech stránkách naplněna. Dubletu  Konšel-Mašek se hattrick nakonec nepodařil, a z vítězství se tak po dvou stříbrech konečně radovali Daniel Bílek s Lubomírem Srnským.

O putovní pohár a trofeje v podobě  dřevěných figurek Krakonoše se přitom letos přijelo utkat téměř sedmdesát dvojic včetně devíti týmů z Polska. Základní část turnaje se hrála ve čtyřčlenných skupinách systémem každý s každým. Hráči, kterým se nepodařilo postoupit mezi nejlepších dvaatřicet, se mohli zdarma registrovat do B turnaje a soutěžit o atraktivní ceny.

 V dešti i na sluníčku

Počasí bylo od rána proměnlivé a nevyhnutelný déšť nakonec turnaj kolem poledne na chvíli přerušil. Hráči se však ve skupinách dokázali rozumně domluvit, a jakmile liják přešel v drobné mrholení, vrátili se disciplinovaně ke hře, aniž by je organizátoři museli popohánět. Krakonoš je za to během vyřazovací části odměnil počasím, které téměř odpovídalo tomuto ročnímu období. To  k radosti všech zúčastněných vydrželo až do večera.

 K vítězství je cesta trnitá…

Do prvního semifinále se podle očekávání probojovala favorizovaná dvojice Konšel-Mašek, neměli to ale letos vůbec snadné. V osmičce totiž narazili na výborně hrající tým Vojty Bílka s Lucií Venclovou. Venclová s Bílkem měli v úvodu zápasu výrazně navrch, Konšel s Maškem museli tvrdě zabojovat a stahovat sedmibodový náskok soupeře. V závěru se radovali z těsného vítězství 13:11.

Petr a Jana Fafkovi si mezitím poradili s místní hráčkou Evou Vajovou a nadějným juniorem Jakubem Maršíkem v poměru 13:7.

První semifinále tak proti sobě postavilo čerstvé reprezentační spoluhráče Konšela s Fafkem. Pro Janu Fafkovou šlo o první turnaj po dvouměsíční nucené zdravotní pauze. Byla na ní znát únava a Konšel s Maškem zvítězili jednoznačně 13:2. Lipničtí byli ale přesto spokojeni. “Přiznám se, že po prvním zápase ve skupině, kdy jsme inkasovali kanára, jsem to chtěla spíš rovnou zabalit”, přiznala po zápase usměvavá Jana. “Semifinále je super úspěch!” dodal Petr.

…pro oba favorizované týmy

Daniel Bílek s Lubomírem Srnským měli cestu do finále rovněž poněkud trnitější. Ve čtvrtfinále zažili drama, když sehráli vyrovnaný zápas proti Aleně Vaníčkové s Vladimírem Novotným s výsledkem 13:12. V jednom z nejdelších utkání celého turnaje se doslova přetahovali o každý bod. “Soupeři hráli výborně, Dan vlastně rozhodl zápas až poslední koulí,” prozradil Srnský.

V semifinále si pak museli poradit ještě s překvapením turnaje, svými klubovými kolegy z KPK Alenou a Lubošem Bímovými. Zde byl již výsledek jednoznačnější, favorité soupeřům dovolili sedm bodů a plně obsazené tribuny kolem centrálního hřiště zachvátila vlna vzrušení: Dosáhne letos Konšel na hattrick, nebo tentokrát zvítězí Bílek?

 Je to doma!

Diváci přivítali finalisty na hřišti hlasitým aplausem v očekávání kvalitního zápasu a hráči je v nejmenším nezklamali. Duel byl neskutečně vyrovnaný, přestože se  již po několika prvních náhozech zdálo, že letos budou mít přeci jen lehkou převahu Srnský s Bílkem.

Dan Bílek měl na střele pevnou ruku a neomylnou mušku, Srnský se na plase překonával. Nebyli by to ale Konšel s Maškem, kdyby nedokázali držet krok. Když počítadlo ukazovalo skóre 10:9 pro Bílkův tým,  byly tribuny připraveny fandit ještě několik náhozů. Dan Bílek ale všem vytřel zrak, když prokázal, že má svůj den nejen při střelbě, ale i při volbě taktiky. Díky jeho rozhodnutí při dohozu místo střelby přibližovat se na zemi ocitla závěrečná vítězná trojka tak rychle, že mnozí přítomní (včetně soupeřů) v prvním momentu nestihli zareagovat. “Konečně je to doma!” zářili Bílek se Srnským za bouřlivých ovací fanoušků.

Výsledky:

1.
Daniel Bílek (1. KPK Vrchlabí)
Lubomír Srnský (1. KPK Vrchlabí)

 2.
Jakub Konšel (POP Praha)
Pavel Mašek (1. KPK Vrchlabí)

3.
Jana Fafková (PC Sokol Lipník)
Petr Fafek (PC Sokol Lipník)

Foto: Blanka Švimberská, Vladimír Brázda

Žádné komentáře

Přidej komentář