Slovenské Centrope patřilo olomouckým nadějím

Slovenské Centrope patřilo olomouckým nadějím

Kaskády, Slovensko – Největší úspěch v kariéře! Tak komentovaly senzační vítězství na prestižním mezinárodním turnaji olomoucké naděje Jana Rozsypalová, Radek Skopal a Jiří Voňka, kteří v dramatickém finále slovenského Centrope Cupu porazili domácí triplet Stano-Fratrič P.-Šebeňová. Národně rozmanité stupně vítězů doplnil polský tým Święch-Wojciechowska-Słota.

Slovenské Centrope, které se konalo v rekreačním areálu Kaskády poblíž Galanty, přilákalo 106 tripletů hned z deseti zemí. Kromě domácích a početné české delegace se na hřištích představili Poláci, Maďaři, Slovinci, Rakušané, Ukrajinci, Chorvaté a také jeden Rus s Francouzem.

Turnaj byl opět rozkročen mezi sportovní a společenskou akcí. Hrálo se dvoudenně, přičemž v sobotu se odehrál pětikolový švýcar a KO 32, v neděli se dohrávaly vyřazovací kola. Díky tomu pořadatelé se zápasy nikam nespěchali a turnaj byl hodně utahaný. Na druhou stranu měli hráči čas si mezi sebou dosytosti popovídat a relaxovat. Zvolený systém si tak zajisté našel své kritiky i obhájce.

Důležitá ale nebyla obhajoba systému, nicméně vítězství. V této roli se představili zkušení Slovinci Jamnik-Skrbinek-Dovžan, kteří dokonce útočili na zlatý hattrick, jenže tentokrát skončili už v prvním vyřazovacím kole. Z Čechů se do play-off dostalo devět týmů, zbytek si vylámal zuby na soupeřích, těžkých hřištích či tropickém vedru, které se pořadatelé snažili utlumit alespoň rozprašováním vody. Do nedělní šestnáctky se pak probojovaly pouze týmy čtyři.

Když udeří Kulový blesk

Bohužel týmy Milana Haška a manželů Krpcových své ranní zápasy nezvládly, a ve čtvrtfinále se tak představily jen triplety Kulového blesku a Vojtěcha Lukáše. Ty doplnily dvě slovenské trojice, tři polské triplety a jeden slovinský tým. Čeští zástupci se střetli hned v osmičce a výhra Kulového blesku rozhodla, že Markéta Palicová s Vojtěchem Lukášem druhé vítězství na Centrope v sezóně nepřidají. „Hráli perfektně, téměř bezchybně,“ uznala porážku Palicová.

Olomoucké naděje chytily vítr do plachet a probojovaly se až do finále, kde změřily síly s domácím tripletem Alexandry Šebeňové, Michala Stana a Petra Fratriče. Postupně se dostaly do vedení 12:7, jenže poté chytili domácí druhý dech a srovnali na 12:12. Dramatičtější koncovku si diváci nemohli přát.

Poslední nához turnaje lépe zvládli Češi, kterým pomohli i dva nepřesné plasy Michala Stana. „Pořád dumám nad svými posledními dvěma koulemi. Jsem spokojený, ale stále s hlavou v posledním náhozu,“ smutnil Stano, který litoval svých rozhodujících nepřesností. „Je rozhodně čemu gratulovat! Finále jsem viděl, bylo to dramatické až do úplného konce. Velmi těsná prohra, vyhrál o trochu šťastnější tým. Gratulace oběma stranám,“ vyjádřil se pak po turnaji Dušan Lančarič.

Trpělivě k vítězství

„Teprve mé třetí vítězství a hned na Centrope!“ jásala po vítězství Jana Rozsypalová. „Vyhrát tak velký turnaj, kde je hodně týmů z různých zemí Evropy, je určitě největší úspěch, kterého jsem dosáhl. Jsem za něho hrozně rád a doufám, že přijdou další úspěšné výsledky,“ komentoval velké vítězství střelec Radek Skopal.

„Přijeli jsme tam vyhrát aspoň o jeden zápas víc než minulý rok, tedy tři zápasy, takže už jen to, že jsme postoupili ze švýcara bylo super. Asi to bylo tím, že jsme tam nejeli s nijak velkým očekáváním, a tak jsme hráli v klidu s tím, že nemáme co ztratit,“ vysvětlovala Rozsypalová, jak se rodil nečekaný triumf. Jiří Voňka poukázal také na jejich nevídanou trpělivost a rozvahu v řešení situací. „Nehnali jsme se do zbytečných střel a vyčkávali jsme na chyby soupeřů, které jsme se snažili trestat,“ popisoval svoji strategii. „Už nějakou dobu hrajeme spolu, takže jsme dohromady výborně sehraní a navíc hrajeme každý zápas s dobrou náladou,“ přibližoval Skopal atmosféru v týmu, která byla základem úspěchu. Když už totiž prohrávali, vyhecovali se a dokázali zápasy otočit a vyhrát.

Reprezentovat? Byla by to čest!

Na přetřes samozřejmě přišla i jejich absence v národním týmu na evropský šampionát hráčů do 23 let. Jejich aktivita a dlouhodobě vzrůstající výkonnost na nominaci nestačily. „Nemrzí mě, že jsem tam nedostal já, ale spíš že se tam není Radek Skopal nebo Vašek Valík, kteří určitě hrají lépe a kteří by i lépe sedli do týmu,“ vyjádřil se skromně Voňka, zatímco Skopal trochu smutní. „Určitě mě mrzí, že jsem se nedostal do espoirs, ale s tím asi nic neudělám. Reprezentovat by byla pro mě čest, a kdyby přišla taková nabídka, tak bych ji určitě neodmítl,“ sdělil jednoznačně. Jana Rozsypalová hledáčku trenérky unikla jen napůl. „Nevadí mi, že nejsem ve výběru. Bylo mi nabídnuto místo první náhradnice, ale já z více důvodů odmítla…“ vysvětlila mladá hráčka.

Vítězné týmy obdržely originální trofeje v podobě kroužku s pétanque motivem a láhev vína. Na tak velkém turnaji je škoda, že chybělo alespoň symbolické prize money, které by pokrylo cestovní výdaje či startovné. Pořadatelé se před dvěma lety bránili tím, že 20 % startovného je třeba odevzdávat slovenské asociaci. To už nyní neplatí, přesto se (s trochou nadsázky) hráčům neplatí. „Tak potom mělo smysl zrušit těch 20 %,“ komentoval ironicky Slovák Marek Sobolič. Hráči se tak po dobu turnaje mohli alespoň těšit z bohaté snídaně, dobrého oběda a pěkného areálu s nedalekou vodní nádrží, kde mohli zchladit svá rozpálená těla.

Výsledky:

1.
Jana Rozsypalová (Kulový blesk Olomouc)
Radek Skopal (Kulový blesk Olomouc)
Jiří Voňka (Kulový blesk Olomouc)

2.
Alexandra Šebeňová (Slovensko)
Michal Stano (Slovensko)
Peter Fratrič (Slovensko)

3.
Alicja Święch (Polsko)
Grażyna Wojciechowska (Polsko)
Krzysztof Słota (Polsko)

 

 

 

 

Žádné komentáře

Přidej komentář