Lázeňští šviháci ovládli potřetí v řadě Mariánky

Lázeňští šviháci ovládli potřetí v řadě Mariánky

Mariánské lázně – Vítězství v parku u Ferdinandova pramene už podruhé vybojovala trojice Konšel-Fuksa-Vavrovič ml., když ve finále porazila vrchlabsko-pražský triplet Brázda-V. Bílek-Vorel. Pro juniora Jana Vorla, šlo o třetí umístění na stříbrné příčce v řadě. Těsnou výhrou v nejdelším zápase turnaje si další trofej do sbírky přidali otec a syn Korešovi s Lukášem Michaličkou za třetí místo. Nepopulární čtvrtý flek po tuhém souboji připadlo tripletu Mrázková-Slobodová-Mrázek.

Zatímco loňský ročník tradiční lázeňské prestiže GP Mariánských lázní musel být kvůli vytrvalým dešťům výjimečně přesunut na hřiště v Kolové, letos nic takového nehrozilo. I když předpověď hlásila přeháňky, nebe zůstalo celý den bez mráčku a zahradní hadice s vodou se stala jednou z největších atrakcí dne.

Jedenačtyřicet tripletů bojovalo ve čtyřkolovém švýcaru o postup do KO šestnáctky. Týmy, které se mezi nejlepších šestnáct nevešly, dohrávaly o konečné pořadí ve skupinách po čtyřech. Díky včasnému zahájení a šedesátiminutovému limitu nenarušila plynulý chod turnaje ani svatba, která proběhla v areálu parku u kolonády. Organizátoři vynucenou pauzu využili k vydávání obědů a i přes hodinovou prodlevu zahajovali vyřazovací část krátce po třetí hodině odpolední.

Když chybí povinná prohra

Z prvního místa postupoval se čtyřmi výhrami tým manželů Lukášových s Michalem Preussem, ale hned vzápětí potvrdil nepsané pravidlo, které říká, že výhra ve švýcaru se v KO obvykle nevyplácí. V šestnáctce je vyřadil triplet Zdeňka Šedivého, který naopak postupoval s pouhými dvěma výhrami.

Ostatním favoritům se ale dařilo dle očekávání. Předlonští obhájci Vavrovič ml., Konšel a Fuksa procházeli turnajem jako nůž máslem. V základní části ani jednou nezaváhali a v KO celkově inkasovali během čtyř zápasů pouhých třináct bodů. Petrové Fuksa i Vavrovič tak získali Grand Prix již potřetí v řadě, v loňském roce v jejich vítězném týmu zastoupila Jakuba Konšela vrchlabská hráčka Alice Hančová.

Žádné lázeňské pochůzky, ale sprint do finále

Překvapením turnaje se stalo čtvrtfinálové vyřazení prvního nasazeného týmu Kauca-Srnský-Fafek. Trio zkušených hráčů se střetlo s tripletem Bílek-Vorel-Brázda. Přes zdravotní indispozici střelce Vojty Bílka hrála vrchlabsko-pražská trojice vyrovnaně, zatímco soupeři se spíše trápili. Během pětadvaceti minut tak inkasovali třináct bodů, zatímco sami posunuli kolíček na počítadle pouze jednou. Šlo o nejjednoznačnější čtvrtfinálový výsledek, ale ani ostatní postupujicí se “osmičkou” příliš nezdržovali. Korešovi dovolili týmu Jiřího Ondryáše čtyři body, budoucí vítězové vyprovodili tým Viléma Meduny s pětkou. Na čas si dali pouze manželé Mrázkovi s Veronikou Slobodovou, kteří proti týmu Zdeňka Šedivého dohrávali na časový limit 12:10.

V prvním semifinále pokračovali budoucí vítězové v nasazeném tempu. Tripletu otce a syna Korešových s Lukášem Michaličkou opět dovolili obligátní čtyři body. Zápas přitom začínal pomalu a tak rychlý spád ani jednoznačný výsledek asi nikdo nečekal. “Chtěla jsem se dívat, ale než jsem se vrátila z toalety, byl najednou konec!” posteskla si jedna z divaček.

Druhé semifinále bylo pro účastníky podstatně náročnější, zápas byl vyrovnaný a ani jeden z týmů se nechtěl dopouštět zbytečných chyb. Obdivuhodné výkony předvedli zejména plaséři a z vítězství 13:11 se nakonec radovali junioři s Vladimírem Brázdou.

Vyrovnaný zápas, nevyrovnané skóre

Před zahájením finále vypadal Vojta Bílek zralý spíš do postele než na střelu, ovšem celý jeho tým bojoval statečně. Na plase exceloval zejména Jan Vorel, oddaný fanoušek pražské Slavie, stačilo to bohužel na zisk pouhých tří bodů. Vavrovič s Fuksou a Konšelem zvítězili jednoznačně 13:3. “Teda, podle toho skóre by člověk řekl, že to bylo jasný, ale přitom bylo na co koukat. Super zápas,” ohodnotil finále z pozice diváka Petr Morávek.

Souboj o bronz se naopak protáhl do pozdního večera. Mrázkovi ani Korešovi se svými spoluhráči nechtěli odjet bez medaile a ve vyrovnaném souboji si museli každý bod tvrdě vybojovat, aby vzápětí bodovali zase soupeři. Štěstí se nakonec v posledním náhozu přiklonilo na stranu Korešových, když Mrázkovi nedokázali vystřelit ani přeplasovat bod umístěný na hranici outu.

Foto: Vendula Boubínová, SK Sahara Vědomice, Pavel Holoubek

Výsledky

Petr Vavrovič mladší
(PC Sokol Lipník)

Jakub Konšel
(POP Praha)

Petr Fuksa
(UBU – United Balls of Únětice)

Vojtěch Bílek
(1. KPK Vrchlabí)

Jan Vorel
(Petank Club Praha)

Vladimír Brázda
(1. KPK Vrchlabí)

Jiří Koreš starší
(PC Havaj)

Jiří Koreš mladší
(PC Havaj)

Lukáš Michalička
(1. KPK Vrchlabí)

 

 

Jak se vám turnaj líbil?

Organizace
0
Systém
0
Konkurence
0
Prostředí
0
Občerstvení
0
Ceny
0
Průměr
 yasr-loader

Žádné komentáře

Přidej komentář