Extraligu vede před finálovým kolem Carreau Brno

Extraligu vede před finálovým kolem Carreau Brno

Vrchlabí/Lipník – Carreau Brno si před letošní sezónou dalo jasný cíl. Všechny své síly směřovalo především k tomu, aby navázalo na své úspěšné roky a po dvouleté odmlce usedlo opět na český klubový trůn a vybojovalo si možnost reprezentovat Česko na EuroCupu. V cestě mu doposud nejvíce stálo Vrchlabí, které vedlo s brněnským klubem tabulku. Před finálovým kolem se však Carreau na špici osamostatnilo, jenže titul ještě nemá jistý. Stejně tak až poslední kolo rozhodne o tom, kdo sestoupí do 1. ligy a kdo se udrží mezi elitou.

1. KPK Vrchlabí – Carreau Brno 11:20

Vše směřovalo k tomu, že toto utkání s velkou pravděpodobností klíčové. Oba kluby prokazují dlouhodobou úspěšnost a v Extralize vždy útočí na nejvyšší příčky. Druhé místo je pro Brňany i Vrchlabany neúspěchem. Po dvou kolech byly oba týmy stoprocentní a vévodily extraligové tabulce.

Oba celky proti sobě nasadily nejsilnější sestavy, které mohly dát dohromady. Za Vrchlabí snad chyběl jen Pavel Mašek, naopak přítomna byla velezkušená Alice Hančová a hráči z Podkrkonoší měli navíc výhodu domácího prostředí u Sklípku.

Vyrovnanost soupeřů se projevila hned v úvodních jedničkách, které skončily nerozhodně 3:3 na zápasy, z nichž byly skoro všechny napínavé až do posledního náhozu a rozhodovaly skutečně detaily. V následných trojicích mohlo Vrchlabí předčasně slavit důležitou výhru, jenže výborně rozehrané zápasy si výrazně zkomplikovalo. Brázda s Michaličkou a Vojtěchem Bílkem vedli už 8:2 nad triem Michálkových a zdálo se, že mají utkání pevně ve svých rukou, jenže bratrská rošáda na pozici střelce vlila brněnskému týmu novou krev do žil a Brňané nakonec dokázali zápas na limit vyhrát.

Dramatickou otočku z bídy k euforii mohl dokonat druhý brněnský triplet Slobodová-Grepl-Juráň, který zprvu prohrával ještě výrazněji, jenže po úspěšné střelbě košonku mohl následně dohodit šestku za konec. Nakonec z toho byla jen čtyřka, která probudila trojici Venclová-Bílek-Srnský z letargie. Vrchlabští se z rychlého obratu dokázali ještě vzpamatovat a přesnější koncovkou nakonec uhájili šance na celkové vítězství.

Bylo jasné, že dramatický a mimořádně vyrovnaný zápas rozhodnou až dvojice. Kdo vyhraje dvě ze tří dvojic, ten se výrazně přiblíží celkovému triumfu v Extralize. Šťastnější nakonec byli hráči Carreau, kterým dodala trochu klidu dvojice Slobodová-Grepl, která rychle vyhrála. Brňané nakonec zvítězili i ve dvou zbývajících zápasech a mohli začít slavit důležitou výhru.

„Jsme rádi, že jsme vyhráli. Celosezónní úsilí jsme věnovali klubům a máme radost, že jsme zvládli možná nejdůležitější zápas. Bylo to ale hrozně těsné, stačila jedna koule jinak a prohráli jsme už po trojicích. Celé utkání bylo hodně kvalitní a hlavně se neslo ve skvělém sportovním duchu,“ zhodnotil utkání kapitán Carreau Tomáš Michálek.

„Utkání s Brnem mělo všechno – očekávání, kvalitu, emoce, férovost. Utkání se vším všudy, kde rozhodovaly maličkosti, jednotlivé koule. Byli jsme kousek od toho, abychom vyhráli oba zápasy trojic a bylo hotovo. Ve dvojicích už se pak potvrdila vyšší kvalita na straně Carreau,“ přidal svůj pohled i domácí kapitán Vladimír Brázda, jehož tým ráno pro všechny účastníky zajistil snídani.

PEK Stolín – Hrode Krumsín 4:27

Boj o titul ještě nevzdávalo ani Hrode Krumsín. To sice do letošní sezóny vstoupilo porážkou, ale od té doby si počíná suverénně. Velkou šanci by mu dalo zaváhání Brna proti Vrchlabí, jejichž zápasy hráči z Krumsína po očku sledovali během svého utkání s PEK Stolín.

„Do Vrchlabí jsme jeli s vědomím, že potřebujeme vyhrát oba zápasy, jestli se chceme ještě udržet ve hře o titul. V dopoledním zápase jsme měli plnit dle mého názoru roli mírného favorita a také jsme nechtěli zopakovat loňské klopýtnutí s tímto soupeřem,“ řekl kapitán zeleno-bílých Martin Pírek.

PEK Stolín naopak potřeboval body, aby se přiblížil záchraně v Extralize. To se mu ale příliš nepovedlo. Krumsín rychle vyhrát jeden zápas trojic a vítězství nakonec urval i v tom druhém díky lepší koncovce. Tím se dostal do příjemného vedení 10:0 a navíc dokázal přidat čtyři výhry v jednotlivcích, díky čemuž předčasně získal celý duel pro sebe. Dvojice už se hrály bez většího nasazení a hanácký klub nezaváhal ani v jedněch. „I když výsledek 27:4 v náš prospěch vypadá jednoznačně, nebylo to vůbec jednoduché, protože Stolínští dokázali odehrát mnoho vyrovnaných zápasů,“ přiblížil obraz utkání Pírek.

Carreau Brno – PEK Stolín 22:9

Po těžkém a vyčerpávajícím utkání s Vrchlabí čekalo hráče Carreau Brno další těžké utkání. Jejich soupeři byl houževnatý PEK Stolín, který chtěl po prohře s Krumsínem odvážet nějaké body alespoň z tohoto zápasu.

A dlouho to vypadalo, že se jim to může povést. V úvodních trojicích sice triplet Slobodová-Grepl-Ferlay jasně vyhrál, jenže o hřiště vedle byli lepší Stolínští, kteří srovnali stav utkání. Následné souboje jednotlivců byli velmi vyrovnané a Jiří Ježek starší a Ladislav Ježek získali pro svůj klub body. Nemuseli ale být sami. Jiří Ježek mladší ztratil zápas s Janem Michálkem až v samotném závěru, stejně jako Iva Ježková pořádně prověřila Veroniku Slobodovou.

Brněnskému týmu tak ve dvojicích stačilo jednou vyhrát. Zde už ale Stolínu došel dech a Carreau zvítězilo ve všech třech zápasech a pojistila si druhou důležitou výhru dne. Naopak Stolín odjížděl z Vrchlabí bez bodu a o setrvání v Extralize bude muset zabojovat na závěrečném kole v Brně.

1.KPK Vrchlabí – Hrode Krumsín 12:19

Odpolední zápas mezi Vrchlabím a Krumsínem sliboval vyrovnanou bitvu o teoretickou možnost získat titul. „Někteří hráči Vrchlabí ale měli po dopolední prohře s Carreau chmurné myšlenky, že už se vlastně o nic nehraje,“ prozradil své dojmy Martin Pírek.

Po jednotlivcích byl stav vyrovnaný 6:6. V zápasech trojic šli domácí do vedení a na hřišti byli dlouho suverénní. V jednom zápase vedli 8:0, v druhém 10:3. Jenže jako už mnohokrát zafungovala „vrchlabská osmička“, kdy Dan a Vojta Bílkovi spolu s Lubošem Srnským nechali otočit trio Kaplánek-Pírek-Janeček na 10:8 a poté zápas ztratili. V druhém duelu byli domácí také jednoznačně na koni, Alice Hančová dokonce mohla ukončit zápas, jenomže manželé Krpcovi s Davidem Faltýnkem ukázali bojovného ducha a zápas otočili, což znamenalo jistotu vítězství a cenného velkého bodu pro Krumsín. Ve dvojicích si chtěli domácí zlepšit chuť, což se jim podařilo a vyhráli dva ze tří zápasů.

„Osudné se nám staly trojice, kdy jsme nedokázali dovést výtečně rozehrané zápasy do konce. Teď to mrzí, ale v budoucnu tyto trpké zkušenosti přetavíme ve vítězství,“ snažil se dívat na prohru pozitivně vrchlabský Vladimír Brázda. 

„Upevnili jsme si druhou příčku a dýcháme Carreau na záda. Boj o titul nevzdáváme, ale víme, že situaci má Carreau pevně ve svých rukou. My musíme vyhrát oba zbývající duely a čekat na zaváhání soupeře. Navíc pojedeme do Brna nejspíš bez Fandy Kaplánka, což je pro nás citelné oslabení, ale nechceme se na to vymlouvat a budeme bojovat až do konce!“ slibuje krumsínský kapitán Pírek.

PCP Lipník – PC Sokol Lipník 6:25

Loňskému obhájci PC Sokolu Lipník se start do letošní Extraligy nepodařil, když podlehl Vrchlabí a Vědomicím. Šance na obhajobu se tak staly téměř nereálnými. Pro Sokol se tak stalo stěžejní udržet se uprostřed tabulky a o titul zabojovat třeba zase za rok.

Tentokrát ho na půdě vesnického rivala čekalo utkání proti PCP Lipník. Do utkání nastupoval Sokol jako mírný favorit, ale hned po jedničkách bylo jasné, že PCP si doma na svých obtížných hřištích věří. Morávek, Fafek a Blanka Froňková svoje utkání prohráli. Na trojice tak nastoupila i Kateřina Froňková, která nehrála jedničky, protože se potýkala se zdravotními problémy. Hráči Sokola už nenechali nic náhodě a oba zápasy vyhráli. Závěrečné dvoijce už jenom upravily konečný výsledek na 25:6 pro Sokol.

Kulový blesk Olomouc – SK Sahara Vědomice 21:10

„Dovolené už pomalu končí, tak jsme vyjeli na třetí kolo Extraligy téměř v plném počtu. Sice unavení po sobotních Mozartových koulích, které jsme pořádali v Olomouci, ale o to s větším odhodláním odvést si z Lipníku dva body. To se nám nakonec sice nepovedlo, ale i tak si myslím, že jsme byli rovnocennými soupeři,“ přibližoval rozpoložení Kulového blesku Jiří Voňka.

Do utkání s SK Saharou nastoupili beze strachu. „Víme, že dobrý začátek je základ, od kterého se dá v pozdějších fázích odpíchnout,“ řekl Voňka, jehož týmu se úvod utkání opravdu povedl. Olomouc vyhrála čtyři zápasy jednotlivců a k tomu přidala obě vítězství v trojicích, takže si dokráčela pro první bod trochu volněji.

„Zápas s Kulovým bleskem se od začátku nevyvíjel dle našich představ a ve výsledku jsme museli být spokojeni i za malé body, které vzhledem k vývoji tabulky budou hrát značnou roli,“ řekl v utkání vědomický Milan Mikyška, který se však z pracovních důvodů nemohl tohoto kola zúčastnit.

PCP Lipník – SK Sahara Vědomice 9:22

„SK Sahara přijela s touhou vyhrát oba zápasy a získat tak větší šanci pro udržení Extraligy i pro příští sezónu. Strategie jsme se drželi ale až v druhé části dne, kdy jsme si relativně v klidu poradili s PCP Lipník,“ popisoval vědomický Mikyška.

Sahara si s domácím týmem poradila a získala důležité body do tabulky, zatímco PCP Lipník stále čeká na první výhru a s Extraligou se pro příští rok nejspíš rozloučí. „Vytěžili jsme ze zápasů na Lipníku jeden velmi cenný bod, který se po výsledcích z Vrchlabí může proměnit i v bod, který pro nás bude mít cenu zlata,“ zhodnotil vystoupení svého klubu vědomický kapitán.

Kulový blesk Olomouc – PC Sokol Lipník 12:19

Bylo jasné, že po ranních výsledcích obou týmů jde o souboj o střed tabulky. Lépe začali hráči Sokola, když se po jedničkách ujali vedení 8:4. „I když jsme byli považováni za outsidery, tak jsme do toho šli s o to větším nasazením. Ale už v jedničkách nám soupeř ukázal, že je opravdu kvalitní. Vyhrát se podařilo jen mně a Radkovi Skopalovi,“ přibližoval dění na hřištích Jiří Voňka.

Když poté oba týmy vyhrály po jednom zápase trojic bylo jasné, že Olomouc musí vyhrát všechny závěrečné zápasy dvojic. „Naděje tu pořád byla, jen bylo potřeba vše vyhrát. Jenže jako by i štěstí nad námi zlomilo hůl. Radka hned na začátku zápasu mixů bodla do levé ruky, kterou hraje, vosa. Naštěstí to nemělo žádné vážnější zdravotní následky,ale i kvůli tomu se žádný zápas nevyvíjel pro nás dobře,“ popisoval Voňka.

Nakonec se Olomouci podařilo vyhrát jen jedny dvojice, když Jiří Voňka s Marianou Konečnou dokázali odvrátit asi šestibodovou ztrátu s tím, že soupeř měl na počítadle už dvanáct bodů. Sokol tedy zvládl dva zápasy ze tří a dokázal Kulový blesk porazit 19:12. „Z Čech jsme tak odjížděli v poněkud rozpačité náladě. Předvedli jsme sice dobrý výkon, ale stačilo to jen na jeden bod,“ shrnul pocity Jiří Voňka.

Tabulka

EXTRALIGA 2018
POŘADÍ TÝM ZÁPASY VELKÉ BODY ROZDÍL MALÝCH BODŮ
1. Carreau Brno A 5 5 65
2. Hrode Krumsín 5 4 55
3. 1.KPK Vrchlabí 5 3 17
4. PC Sokol Lipník 5 3 17
5. Kulový blesk Olomouc 5 2 -5
6. SK Sahara Vědomice 5 2 -9
7. PEK Stolín A 5 1 -49
8. PCP Lipník 5 0 -91

Žádné komentáře

Přidej komentář