Poláci zabrali celé pódium slovenského Centrope

Poláci zabrali celé pódium slovenského Centrope

Kaskády (Galanta), Slovensko – Jubilejní patnáctý ročník slovenského Centrope absolutně ovládli Poláci, kteří obsadili všechny medailové příčky. Alicja Swiech s Jedrzejem Slizem a Marcinem Rutkowskim porazili ve finále Wiolu Sliz s Pawlem Pieprzykem a Mateuszem Wojnou. Bronzová příčka patří Darie Chmiel s Andrzejem Slizem a Krzystofem Slotou. Nejlepší český tým se probojoval do čtvrtfinále.

„Vím, že jste zvyklí, že hodně mluvím, ale dnes nebudu. Když jsem před patnácti lety vymyslel Centrope Cup, nikdy jsem si nemyslel, že budu muset odmítat hráče. Nevím kolik z vás si to pamatuje, ale dnes jsme se sešli na slovenském Centrope popatnácté. Děkuji, že jste přijeli a přeji krásnou hru“ přivítal hráče nezvykle krátce Luboš Šedivý, kterému bylo líto, že některé zájemce o účast musel odmítnout z důvodu naplněnosti turnaje.

I tak se v areálu Kaskád sešlo nejvíce hráčů z celého ročníku Centrope. 113 týmů ze Slovenska, Česka, Polska, Rakouska, Maďarska, Slovinska, Ukrajiny a dva američtí hráči (manželé Hronští, kteří žijí na Floridě) pak na závěr zahájení zazpívalo písničku Happy birthday, jelikož Luboš slavil narozeniny.

Čechům to na Kaskádách moc nešlo

Pětikolový švýcar s postupem do KO 32 dovoloval jedno zaváhání, při druhém už tým potřeboval dobré vztahy s pétanque bohem a buchholtzem. Do vyřazovacích bojů se dostalo devět českých týmů, ale víc jak polovina z nich neprošla prvním kolem. Původně se KO16 mělo hrát až v neděli, ale vzhledem k počasí se jury turnaje shodla, že bude lepší odehrát ho ještě v sobotu. Na neděli totiž meteorologové slibovali déšť a studený vítr.

V osmifinále se čtyři české týmy snažily vybojovat postup do nedělních bojů. Tým pod vedením zkušeného Tomáše Michálka podlehl polským reprezentantům a pozdějším vítězům 10:13 a manželé Kotovi s Pavlem Mazúrem po taktické chybě prohráli se Slováky 10:12. Tím bylo rozhodnuto, že do čtvrtfinále se podívá jen jeden český tým, jelikož zbylé dva týmy hrály proti sobě. Tady byla úspěšnější trojice ve složení Palicová-Slobodová-V. Lukáš, která překonala brněnský triplet Hašková-Hašek-Hejl.

Polská lekce pétanque

V nedělní ráno se na hřištích sešly tři polské a dva slovinské týmy, které byly doplněny po jednom slovenském, českém a maďarském tripletu. Poláci vyřadili český, slovenský i jeden slovinský tým a Maďaři padli se Slovinci a tak se semifinále, možná až zbytečně moc, neslo v červeno-bílé barvě. Poláci nadále ukázovali svoji aktuální formu a tak bylo jasné, že letošním vítězem bude tým z nejsevernější Centrope země.

„Bylo vtipné, jak jsme nejdřív hráli proti Jendrekovu tátovi v semifinále a pak hned proti jeho mamince ve finále. V průběhu celého turnaje jsme hráli dobře, i když jsme občas měli menší či větší problémy. S těmi jsme se ale pokaždé vyrovnali,“ přiblížila průběh turnaje Alicja Swiech, aktuální polská ženská reprezentantka.

Nepopulární bramboru si domů odnesl jediný nepolský tým, kterému se povedlo vklínit se do semifinále možná právě díky tomu, že na Poláky celou cestou pavoukem nenarazil. Byli to Slovinci ve složení Tea Krsinar, Ziga Kobal a Anze Dodig.

Turnaj, kde se střetává celá střední Evropa

Za patnáct let slovenského Centrope jsme zažili spoustu krásných momentů nejdřív v zahradách Prezidentského paláce v Bratislavě, později v areálu Kaskády. Vystřídalo se několik pořadatelů a spolupořadatelů, ale Slopak byl u toho téměř pokaždé. Nejen díky poloze Bratislavy je to nejnavštěvovanější turnaj z celého seriálu Centrope. Občas vás sice překvapí třeba řízek s rýží nebo nálet jepic, ale pokaždé zde potkáte spoustu přátel a změříte si síly s nejlepšími. Uvidíme, čím nás pořadatelé překvapí v příštím roce!

 

Výsledky

Alicja Swiech
(Polsko)

Jedrzej Sliz
(Polsko)

Marcin Rutkowski
(Polsko)

Wioleta Sliz
(Polsko)

Pawel Pieprzyk
(Polsko)

Mateusz Wojna
(Polsko)

Daria Chmiel
(Polsko)

Andrzej Sliz
(Polsko)

Krzysztof Slota
(Carreau Brno)

 

 

Foto: Kinga Cieslawska, Tomáš Piller

Jak se vám turnaj líbil?

Organizace
0
Systém
0
Konkurence
0
Prostředí
0
Občerstvení
0
Ceny
0
Průměr
 yasr-loader

Žádné komentáře

Přidej komentář