Lucie Venclová: Otevřený dopis komisi mládeže

Lucie Venclová: Otevřený dopis komisi mládeže

Nejsem ten typ člověka který se musí ke všemu vyjadřovat, ale tentokrát už musím reagovat. A to přímo na výběr hráčů v kategorii espoirs chlapců. V loňském roce se samotní hráči do 23 let bouřili proti zvolené sestavě, kterou vyplodil snad pověřený trenér či jiné “provázky”. Nepochopím tedy letošní nominaci, která je už v tuto chvíli na stránkách Evropské pétanque federace.

Proč nejedou hráči jako Michalička či Vavrovič? Co ti kluci musí udělat, aby si nominaci zasloužili? Jet na dva turnaje za rok, být dvoustí na žebříčku či být v rodinném klanu, který je jmenován na práci u espoirs? Nebo snad nemít svůj vlastní názor a nebýt soudný? Anebo až moc zapadají do týmu co se týče sympatií a celkového porozumění hráčů vzájemně? Fakt nevím, přijde mi to až komické, asi jsem pétanquový analfabet a nerozumím této hře a o co v ní vlastně jde.

Opravdu nechápu, z jakého důvodu byl zvolen junior roku 2017,  který byl  zvolen. Výsledky a celkový progres Vojty Bílka jsou zřejmě málo. Možná opravdu stačí se jen sporadicky ukázat na turnaji a nebýt oporou i v týmu s dospělými. Nebo si z nás komise mládeže dělá srandu? Čeho vlastně chcete docílit? Napadá mě jen to, že šikovným klukům, kteří pétanque propadli, chcete tento krásný sport totálně znechutit. Už to je do nebe volající, do očí bijící.

Jsem jen hráčka z široké pétanquové veřejnosti, podotýkám, že si na nic nehraji, ani nechci, jen pouštím ven svůj názor. Myslím, že i spousta hráčů a hráček se mnou bude souhlasit, byť mlčí a to je právě asi špatně. Tak a teď se do mě můžete pustit, co si to troufám a dovoluji si napadat vaši práci.

Pétanque zdar.

1 komentář

  1. Ahoj Lucie,
    možná ani nevíš, že Tvůj „otevřený dopis“ je již druhým otevřeným dopisem zaslaný vrcholovému vedení ČAPEK, resp.ČFKS. První byl otevřený dopis Tomáše Michálka ze dne 1. 6. 2016 VV ČAPEK a Miroslavu Pešoutovi, který ve formě petice podepsalo 45 hráčů pétanque. Podpisů bylo asi málo, protože VV ani Miroslav Pešout nezaujali k dopisu nějaké stanovisko přesto, že Tomáš je statutární zástupce spolku Carreau Brno. Naopak, při volbách vedení ČFKS v únoru 2018 byl prezidentem opět zvolen Petr Stoklásek, který těsně před volbou potvrdil, že v případě zvolení bude do funkce jmenovat do pozice sekretáře právě Miroslava Pešouta.
    Takže můžeš mít jakýkoliv dotaz, návrh nebo dokonce názor, ale to je všechno, protože podle stanov ČFKS o všem zásadním v českém pétanque rozhodují „nejvyšší autority“ zvolené statutárními zástupci klubů aniž by byli povinni svá rozhodnutí komukoliv zdůvodňovat, natož odpovídat na dotazy „řadových hráčů“ nebo se vyjadřovat k jejich nějakým „návrhům nebo názorům“.
    Tak trochu mi to připomíná větu z názoru Ladislava Vízka v HN:
    „Takhle to tam nahoře, na Strahově (ve vedení fotbalové federace) chodí, takhle si to tam dělají jeden pro druhého“.
    To všechno je ke škodě českého pétanque a sám nevím, jaká je cesta ven z tohoto špatného stavu.
    Velice si vážím Tvého veřejného vystoupení a těším se na další názory.

    Reply

Přidej komentář