Kvalifikační dvojice vyhráli zkušené reprezentantky i junior

Kvalifikační dvojice vyhráli zkušené reprezentantky i junior

Loděnice – Podruhé v české historii se uskutečnila kvalifikace na MS dvojic, smíšených dvojic a jednotlivců. Mezi ženami si reprezentační dres vysloužily zkušené hráčky Lucie Venclová s Romanou Hodboďovou, které ani jednou neprohrály. V mužském turnaji došlo k velkému překvapení, duo Morávek-Zdobinský totiž postupně vyřadilo největší favority a doplní český tým na šampionátu ve Španělsku.

Ženy

Ženského kvalifikačního turnaje se zúčastnilo osm dvojic, hrálo se tedy ve dvou skupinách na dvě prohry. Obě skupiny nabídly překvapivé výsledky. V první z nich byly černým koněm Šárka Moosová s Lenkou Krejčínovou, jenže hráčky se ten den nepotkaly s formou a po dvou prohrách se s kvalifikací nečekaně rychle loučily. Ve druhé skupině potkal podobný osud dvojici Konečná-Froňková, naopak nečekaný postup do semifinále zaznamenaly místní hráčky Pospíšilová-Víchová.

Ty se hrdinně praly dokonce o postup do finále, jenže zkušené hráčky Alice Hančová a Sylva Mrázková si závěr zápasu pohlídaly a nepřipustily další senzaci. V paralelně hraném utkání si Hodboďová s Venclovou bez větších problémů poradily s pohádkově znějící dvojicí Malá-Dlouhá.

Sylva Mrázková měla původně hrát s Veronikou Slobodová. Ta by si ale nestihla zřídit české občanství a po zpřísnění mezinárodních pravidel by nemohla reprezentovat. Mrázková se tak dohodla s Hančovou a finále proti Hodboďové s Venclovou předpovídalo mnoho hráčů. Tipy na vítězky tohoto zápasu se už však lišily, rozseknout to tak musely samy hráčky. Duo Hodboďová-Venclová se hned v úvodu povedeným náhozem dostalo do vedení a náskok si už pohlídalo. Hráčka POPu tak zažívá vydařenou sezónu, kdy k titulu z MČR žen a smíšených dvojic a postupu svého klubu do Extraligy připsala další důležité vítězství.

Výsledky

Romana Hodboďová
(POP Praha)

Lucie Venclová
(1.KPK Vrchlabí)

Sylva Mrázková
(PC Kolová)

Alice Hančová
(1.KPK Vrchlabí)

Margita Malá
(Frapeco)

Ivana Dlouhá
(Club Rodamiento)

Muži

Mužských dvojic se sešlo šestnáct, což byl taktéž ideální počet pro hru skupiny na dvě prohry. A stejně jako u žen, i zde došlo hned ve skupinách k několika překvapením. Zatímco ze skupiny A postoupil nejvýše nasazený tým Konšel-Resl suverénně po dvou rychlých kanárech, ve skupině C se v baráži proti Haškovi s Ježkem prosadil Petr Morávek s juniorem Michalem Zdobinským a ve skupině D se postoupit nepodařilo dvojici Kauca-Fuksa, která podlehla Pillerovi s Přibylem.

Čtvrtfinále v chladném počasí s občasným deštěm nabídlo velmi kvalitní zápasy. Konšel s Reslem konečně našli soupeře a Marhoul s Froňkem jim pořádně zatápěli. Pražané však kvalitní hru soupeřů dokázali odrazit a postoupili mezi nejlepší čtyřku. Do té se probojovali také Habásko s mladším z Korešů, kteří využili zaváhání Tomáše Michálka a Jiřího Grepla v posledním náhozu jinak vyrovnaného zápasu. Fafek s Vavrovičem si pak poradili s Pillerem a Přibylem a posledními semifinalisty se stali Morávek se Zdobinským, kteří zvládli dramatický zápas s Ivem a Janem Michálkovými poměrem 13:12, když mladší z Michálků nedokázal soupeřovu poslední kouli vystřelit ani jednou ze tří pokusů.

Semifinále, do kterého se tedy probojovali všichni čtyři reprezentanti, kteří se teprve před pár dny vrátili z úspěšného světového šampionátu v Kanadě, nabídlo dva diametrálně odlišné zápasy. V tom prvním si Habásko s Korešem bez větších problémů poradili s trápícími se Fafkem a Vavrovičem. Na vedlejším hřišti však probíhal až překvapivě vyrovnaný boj. Morávek se Zdobinským navázali na své kvalitní výkony a nakonec Konšela s Reslem zdolali, opět tím nejtěsnějším výsledkem 13:12.

Zápas o třetí místo rozhodl hod mincí v prospěch Lipnických, zůstavší hráči se tak mohli plně soustředit na finále, které rozhodně nabídlo zajímavou podívanou. Téměř všichni favorizovali zkušeného Habáska s Korešem, jenže Morávek je neustále zaměstnával přesnými plasy a Zdobinský měl i ve vypjatých situacích přesnou ruku na střelbě. Nakonec se zrodilo velké překvapení a hráči Lipníku zvítězili. „Čolek ještě začne na stará kolena obrážet šampionáty,“ gratuloval jim například s úsměvem Ivo Michálek. Michal Zdobinský, který se nevešel do juniorského výběru, tak nemusí smutnit, na mistrovství se nakonec přeci jen podívá, ačkoli v kategorii, ve které to ještě den před kvalifikací nejspíš ani sám nečekal.

Výsledky

Petr Morávek
(PC Sokol Lipník)

Michal Zdobinský mladší
(PC Sokol Lipník)

Michal Habásko
(Aura Havlíčkův Brod)

Jiří Koreš mladší
(PC Havaj)

Petr Fafek
(PC Sokol Lipník)

Petr Vavrovič mladší
(PC Sokol Lipník)

 

Žádné komentáře

Přidej komentář