Sychravý nymburský ovál ovládli Michálek s Vavrovičem

Sychravý nymburský ovál ovládli Michálek s Vavrovičem

Koule Elišky Přemyslovny

Nymburk – Druhý ročník turnaje Koule Elišky Přemyslovny se nesl v nadšené atmosféře, kterou kalilo jen neúprosné počasí. Jelikož však zatím stále neporučíme větru, dešti, nezbývalo než vychutnat výtečné občerstvení a pořádně se obrnit proti lezavé zimě. Nejlépe se to podařilo mladým dubletům. Finále nebylo tedy soubojem generací, ale pohlaví a státní příslušnosti. Zvítězili Tomáš Michálek s Petrem Vavrovičem ml., kteří v pohledném zápase porazili dvě Slovenky usazené v Praze, Veroniku Slobodovou a Soňku Kotúčovou. Třetí místo získali Karel Přikryl a Miroslav Kulhánek z Vědomic, když v napínavém zápase porazili Pavla a Jana Melgra z Hradce Králové.

Loňský úvodní ročník turnaje nastavil laťku opravdu vysoko. Ostatně Pétanquer o něm loni psal, že dopadl na jedničku. Nemalá očekávání, která vyvolala zejména propagace turnaje na sociálních sítích, se loni organizátorům z nymburského klubu Mimo Done povedlo nejen naplnit, ale místy dokonce překonat. Propagaci přitom ani letos energičtí pořadatelé nepodcenili a lákali na domácí pochutiny i dovoz ze sladké Francie.

Ostatně přihlášky napovídaly, že se úspěch z minulého roku podaří ještě posunout, když bylo průběžně přihlášeno téměř sto dubletů. Neblahá předpověď však zasela do řad pétanquerů vcelku pochopitelné ztráty a tak se na sportovním polabském oválu sjelo „pouze“ 72 dvojic.

Stoly se snídaní se však i letos skvěly pod množstvím lahodných koláčů a buchet, půvabné barmanky opět nabízely hráčům po celý den tekuté občerstvení (bohužel však již nikoliv výbornou kávu, která loni zkratovala dodávky elektrické energie).

Dorazil i budoucí vítěz

Když jsem na brněnském Dolním nádraží sledoval náběh zpoždění vlaku na úctyhodných 55 minut, pomalu jsem se s dnešním turnajem začal loučit,“ vyprávěl dopoledne budoucí vítěz Tomáš Michálek o své strastiplné cestě z moravské metropole. Naštěstí vyměnil dopravce i místo příjezdu, poslední úsek ho vzal jeho spoluhráč Petr Vavrovič mladší, a tak na turnaj doputoval však včas a s tvrdým „jezdivým“ terénem si poradil jako málokdo.

Hrálo se švýcarským systémem na čtyři kola s postupem do KO 32. Týmy, které se do vyřazovací části nevešly, mohly změřit síly v souběžně hraném “melé” B turnaji, což je dle autora těchto řádek mnohem lepší než otrocky dohrávat tzv. „čtyřky“. Ostatně vzhledem ke zhoršujícímu se počasí by jinak byly dohrávky velmi děravé.

Turnaje se i přes tuto nepřízeň zúčastnilo opět mnoho začínajících i neregistrovaných hráčů. Přesto se samozřejmě dařilo zejména zkušeným hráčům, kteří vesměs postoupili do vyřazovacích bojů.

Finální boje s příjemnou kulisou

Déšť se po osmifinálové části turnaje trochu uklidnil, ale zase se do hráčů pustila sychravá zima. Přesto finální utkání nabízela vysokou herní úroveň. V prvním semifinále si poradily Slobodová-Kotúčová s roudnickým dubletem Milan Kulhánek a Karel „Kájos“ Přikryl. Druhé semifinále bylo soubojem mladých, ale velmi protřelých borců se svátečními návštěvníky soutěžních klání z Hradce Králové. Tomáš Michálek a Petr Vavrovič ml. měli v té době za sebou již těžký souboj s jedněmi z favoritů, duem Koreš st.-Ondryáš, a nezalekli se ani Petra a Jana Melgra.

Finále probíhalo za velmi příjemné divácké kulisy. Bylo vyrovnané, nicméně v jednom momentě daly dámy pánů možnost ukončit šestkou. Tu sice nedohodili a skórovali pouze za pět bodů, ale náskok nakonec dotáhli a mohli převzít atypické trofeje, věcné ceny i nemalý finanční obnos za celkové vítězství.

„A jsem konečně doma. Ale stálo to za to!“ psal vítěz Tomáš Michálek kolem druhé hodiny ranní z nočního brněnského autobusu, který zakončil jeho cestovatelskou odyseu.

Třetí místo nakonec vybojovali Milan Kulhánek s Karlem Přikrylem. „Před rokem jsem byl v nemocnici, ale tenhle rok jsem byl třetí a pořád tomu nemůžu věřit. Proto jsem na sebe tak pyšný, co jsem za ten rok zvládl. Ale velké díky patří mému klubu SK Sahara Vědomice, který mě podporoval a podporuje a když nevím, tak mi poradí. Je to jako moje náhradní rodina a já jim za to děkuji (…)“ byl po svém velkém úspěchu celý šťastný Karel Přikryl.

Vítězi turnaje B se stali Hana Sládková a Filip Vedral z početné výpravy z Vrchlabí. Skutečně nápadité bramborové medaile osobně vypěstované Jiřím Károu získali ve vyrovnaném souboji o bronz hráči z Hradce Králové.

Turnaj byl dohrán velmi svižně, což je při devíti kolech obrovská deviza, a zbylí účastnící se pak až do noci oddávali rytmu balkánské hudby v podání kapely Lipno.

Výsledky

Tomáš Michálek
(Carreau Brno)

Petr Vavrovič mladší
(PC Sokol Lipník)

Veronika Slobodová
(Carreau Brno)

Soňa Kotúčová
(Pétank club Praha)

Karel Přikryl
(SK Sahara Vědomice)

Milan Kulhánek
(SK Sahara Vědomice)

« z 7 »

Jak se vám turnaj líbil?

Organizace
0
Systém
0
Konkurence
0
Prostředí
0
Občerstvení
0
Ceny
0
Průměr
 yasr-loader

Autoři: Ondřej Preuss, Jan Michálek
Foto: Vojtěch Zikmunda, David Růžička

Prvomájové koulení

Valšovice – Tradiční valšovický turnaj loni poprvé v historii vyhrál Čech, letos se však vše vrátilo do vyjetých kolejí a opět dominovali Moravané, přesněji Slezané. Další výhru do svých bohatých kariér si připsalo zkušené trio Bukovčík-Ševčík-Vajčovec, kteří ve finále porazili krumsínské hráče Janečka, Soldána a Faltýnka. Bronz brali olomoučtí Jana Rozsypalová s Radkem Skopalem a mladým brněnským hráčem Davidem Hanákem.

Krumsínu se ve Valšovicích velmi daří. Na Prvomájovém koulení během let posbírali celkem deset vítězství. Nejvíc se o to zasloužili František Kaplánek s Martinem Pírkem, tentokrát se zdálo, že další tři čárky budou moci přidat Janeček s Faltýnkem a Soldánem. Žádné krumsínské rozšiřování vlivu nad turnajem se ale nakonec nekonalo, do souboje totiž vstoupili ostřílení borci z Albrechtic, kteří toho sice během zápasu příliš nenamluví, jejich výkony však mluví za vše. Jan Bukovčík s Kamilem Vajčovcem a Jaroslavem Ševčíkem finále zvládli a mohli se radovat z dalšího vítězství.

„Nevyhlášeným vítězem je pořádající klub SKP Hranice VI.-Valšovice a jejich nepřekonatelné zbraně – příjemné prostředí, navzdory předpovědím zajištěné dobré počasí, gulášek, bramboráčky a pohodová atmosféra,“ vystihl atmosféru turnaje brněnský hráč Pavel Hanák.

Autor: Jan Michálek

Výsledky

Jan Bukovčík
(PAK Albrechtice)

Jaroslav Ševčík
(PAK Albrechtice)

Kamil Vajčovec
(PAK Albrechtice)

Robert Janeček
(Hrode Krumsín)

David Faltýnek
(Hrode Krumsín)

Michal Soldán
(Hrode Krumsín)

Jana Rozsypalová
(Kulový blesk Olomouc)

Radek Skopal
(Kulový blesk Olomouc)

David Hanák
(Orel Řečkovice)

 

Hnátova koule

Havlíčkův Brod – Nejmorbidnější název turnaje tohoto víkendu si vydobyla Hnátova koule, kterou pořádala Aura Havlíčkův Brod. Snad odradil název, počasí nebo vyčerpání po náročné sobotě, nicméně na úvodní ročník se sjelo pouze deset tripletů, a tak se stal turnaj nežebříčkovým. To jistě nezkalilo radost trojici Vaňková-Chmelařová-Chmelař, která se radovala z celkového vítězství.

Do havlíčkobrodského areálu TJ Jiskra se pétanque vrátil po několika letech půstu. Zkušenější hráči si jistě vybaví klání u legendárního vagónu, který se v areálu nacházel. Staronové pétanque místo nyní můžou opět objevovat noví hráči. Snad si tedy příště najde na Vysočinu cestu více hráčů i hráček.

Autor: Jan Michálek

Žádné komentáře

Přidej komentář