Na úvod Extraligy porazil nováček obhájce

Na úvod Extraligy porazil nováček obhájce

Loděnice/Náměšť na Hané – Pokud byla loňská Extraliga klubů vyrovnaná, letos je ještě vyrovnanější. Jen těžko se v ní hledá slabý článek a adeptů na celkové vítězství je celý zástup. Hned na úvod ale zaváhalo Carreau Brno, obhájce loňského vítězství, na které si vyšlápl staronováček POP Praha. Ten vzápětí nestačil na Sokol Lipník, který se předtím mordoval s CdP Loděnice. Velice napínavá utkání byla k vidění i v Náměšti na Hané, kde se jediným stoprocentním týmem stalo Vrchlabí. Kluby tak daly hned na začátek vědět, že letos nebude nic zadarmo a rozhodovat bude každý bod.

Loděnice

POP Praha – Carreau Brno 16:15

Hned úvod Extraligy nabídl velice zajímavý duel mezi spřátelenými kluby, v jejichž soubojích však zdravá rivalita nechybí. Obhájce titulu Carreau narazil na pražský POP, který je letos v Extralize sice nováčkem, nicméně jednou už celou soutěž vyhrál. Bylo to sice už před deseti lety, i tak ale nebylo radno Pražany podceňovat. V jejich sestavě nechyběla česká jednička Jakub Konšel, z Brna dorazil i Jaroslav Vlk, posila, která však polovinu utkání prospala. Brňanům naopak chyběl tradiční hráč základní sestavy Petr Juráň, který od nové sezóny hájí barvy Krumsínu.

Romana Hodboďová s Ivem Michálkem nevstupovali do utkání úplně vyspaní, protože teprve ve dvě ráno dosedlo v Praze jejich letadlo ze Španělska, kde se konalo mistrovství světa jednotlivců a dvojic. Zatímco Michálek nestačil na Jana Resla, Hodboďová dotáhla utkání proti Veronice Slobodové do vítězství 13:12. Dlouho se zdálo, že po úvodním kole se hráči rozejdou smírně, ale když se Francku Ferlayovi nepodařilo nadvakrát zavřít Jakuba Konšela, dostal se POP do mírného vedení.

Trojice skončily nerozhodně a tak Carreau vstupovalo do dvojic s vědomím, že k výhře musí vyhrát všechny troje dvojice. „To umíme, povedlo se nám to už několikrát na EuroCupu,“ hecoval tým kapitán Tomáš Michálek. A svoji dvojici s Pavlem Hodboděm nahecoval výborně. Ještě rychleji svůj zápas zvládli Slobodová s Jiřím Greplem, a tak vše viselo na Janu a Ivovi Michálkových. Proti těm však stáli výborně hrající Konšel s Reslem. Plaséři se předháděli v tom, kdo hodí neuvěřitelnější plas, Konšel neomylně pálil. Auru bezchybného zápasu poněkud kazil jen Jan Michálek, který po výstavním carreau v druhém náhoze nepředvedl už nic světoborného a POP přes něj přešel k celkovému vítězství.

CdP Loděnice – PC Sokol Lipník 14:17

Jestli se noční přelet ze Španělska do Prahy na některém klubu podepsal nejvíce, byl to Sokol Lipník. Jen pár hodin spánku si mohli dopřát Blanka Froňková, Petr Morávek a Michal Zdobinský mladší. Možná i proto byl jejich rozjezd proti druhému nováčkovi Extraligy CdP Loděnice trochu pomalý.

Loděnice, která přes zimu posílila o Danu Šplechtovou a Hynka Vyorala, držela dlouho krok. Vyrovnaně skončili jednotlivci i trojice, o osudu zápasu tedy měly rozhodnout dvojice. Naději do žil Loděnickým vlili Vyoral s Davidem Vondroušem, kteří zdolali Petra Vavroviče staršího s Jaroslavem Muzikantem, ale zbytek hráčů Lipníku už bylo neomylných, a tak předloňský vítěz celé Extraligy začal úspěšně.

POP Praha – PC Sokol Lipník 13:18

POP, posilnění výhrou nad Carreau, se vrhl do druhého utkání proti Lipníku s velkou vervou a v jedničkách svého soupeře zdecimovali. Na odpor se dokázala postavit pouze Kateřina Froňková, která vydřela vítězství 13:11.

Jenže pak se cosi zlomilo. Ve trojicích padl triplet bratrů Preussových s Pavlem Vlkem a první prohru dne utrpěli i Konšel s Reslem, kteří hráli s Hodboďovou. Lipník těmito výhrami výrazně pookřál a zdánlivě vyhrané utkání dostalo nový, dramatický rozměr.

Konšel s Reslem ve dvojicích opět najeli na svůj herní standard bezchybných koulí, ale spoluhráči je v tom nechali samotné. Druhá dvojice prohrála s dvěma body, ta třetí dokonce obdržela kanára, a tak Lipník dokonal velký obrat, který ho po prvním kole posunul do nejvyšších příček formující se tabulky.

CdP Loděnice – Carreau Brno 6:25

V druhém zápase si kladlo Carreau na srdce, že musí zlepšit především zápasy jednotlivců. Ani tentokrát to ale nebylo to pravé ořechové, do vítězného konce dokázalo dotáhnout jen půlku ze zápasů. Ve trojicích ale tentokrát nezaváhalo a nedopustilo tak žádné drama. O vítězství již bylo rozhodnuto, dvojice už na tom nemohly nic změnit. Brňané tak do nich výrazně promíchali sestavu, aby si vyzkoušeli i jiné varianty, které se jim můžou hodit na blížícím se EuroCupu ve švýcarské Ženevě.

Parta okolo Honzy Marhoula, která stejně jako hráči Carreau nastoupila v nových dresech, se snažila, ale nakonec do vítězství nedotáhla žádný ze zbývajících zápasů, a tak si nevylepšila skóre a po úvodním kole má na kontě dvě prohry. Ke cti je však potřeba loděnickému klubu přičíst organizačně zvládnuté kolo, navíc s příjemným bonusem. „Občerstvovací budka je pro dnešek otevřená, takže si berte, co hrdlo ráčí,“ pravil totiž při zahájení Marhoul a chladivé občerstvení se ve slunečném dni velmi hodilo.

Náměšť na Hané

Vrchlabí – Olomouc 28:3

Vloni tento souboj uzavíral pro oba týmy extraligovou sezónu a výsledek byl poměrně těsný. Letos bylo však všechno jinak. Vrchlabí potvrdilo tradičně dobrý start do sezóny a v úvodních jednotlivcích vyhrálo všechny zápasy. To samé v trojicích a první zářez domácích zapsali na poslední chvíli bratři Skopalové, kteří ve dvojicích zdolali v divokém zápase Srnského s Michaličkou. Ti si nechali utéct začátek, domácí dvojice postupně bodovala až do stavu 8:0. To Vrchlabáky logicky nakoplo k obratu a náhle to bylo 10:12. Pak však nechali nějaký prostor na dohoz a Olomoučtí zavřeli zápas trojkou na 13:12, čímž zabránili vzhledem k jejich kvalitám nelichotivému kanáru.

Hrode Krumsín – PEK Stolín 29:2

Podobný výsledek se zrodil i o pár metrů vedle. V úvodních jednotlivcích dominovali Krumsínští, když jedinou dílčí výhru zaznamenal Jiří Ježek ml. nad Michalem Soldánem. Ta byla nakonec jedinou i v celém utkání, Krumsín zvítězil s přehledem v obou trojicích a po jednom těsném výsledku 13:12 i ve všech dvojicích.

1. KPK Vrchlabí – Hrode Krumsín 17:14

Úvodní kolo nabídlo pikantní souboj loňských extraligových medailistů. Krumsín dokázal v obou předchozích setkáních Vrchlabí porazit, vloni dokonce na jejich domácí půdě. A zatímco horalé byli v plné sestavě, Krumsínu chyběl z pracovních důvodů Fana Kaplánek. Ten byl ale vykompenzován startem neméně kvalitního nového Krumsíňáka Petra Juráně.
Jednotlivci o vítězi ještě nenapověděli, dva těsné výsledky 13:12 pro Krumsín udržely nerozhodné skóre. Obě trojice se ale velmi rychle vyvíjely skvěle pro horaly. A zatímco triplet Michalička-Bílek V.-Brázda dotáhl zápas do konce bez problémů, druhý zápas se začal komplikovat. Za stavu 3:12 vstal triplet Pírek-Juráň-Krpcová z mrtvých a kvalitní hrou Vrchlabské znejistěl, aby nakonec ještě před koncem limitu otočil zápas na 13:12.
Už mohlo být rozhodnuto, místo toho se šlo do rozhodujících dvojic opět za vyrovnaného stavu. Venclová s Brázdou jako první porazili s jedničkou Krpcovou s Janečkem, zatímco Juráň s Pírkem vedli nad Vojtou Bílkem s Michaličkou. Oči přihlížejících se tak upínaly na mač Bílek D.-Srnský vs. Faltýnek-Krpec. Ten nakonec zvládli Vrchlabští klasicky 13:8 a rozpoutali výtrysky euforie.

Kulový blesk Olomouc – PEK Stolín 11:20

I druhé odpolední utkání bylo již znatelně vyrovnanější oproti ranním soubojům. Vypovídají o tom už výsledky jednotlivců kde hned v 5 zápasech nahráli poražení 10 bodů a více. Celkem čtyři souboje dopadly nakonec lépe pro domácí. Velké drama se pak odehrálo v trojicích, kde Martin Hájek ml. s otcem a synem Vejrkovými porazili poměrem 13:11 bratry Skopalovy s Jiřím Voňkou. Ještě těsnější byl druhý zápas, kde Iveta Hájková s otcem a synem Ježkovými zvládli lépe závěr zápasu a vyhráli na limit 12:11 nad rodinou Konečných. Stolínu tak stačila jediná výhra ve dvojicích, což se velmi rychle podařilo Pavlovi a Vláďovi Vejrkům a to dokonce s kanárem. Zbylé těsné výsledky si týmy rozdělily po jednom, Stolín si tak připsal cennou výhru celkovým poměrem 20:11.

Průběžná tabulka Extraligy

Pořadí Tým Zápasy Velké body Malé body
1. 1. KPK Vrchlabí 2 2 45
2. PC Sokol Lipník 2 2 35
3. Hrode Krumsín 2 1 43
4. Carreau Brno 2 1 40
5. POP Praha 2 1 29
6. PEK Stolín 2 1 22
7. CdP Loděnice 2 0 20
8. Kulový blesk Olomouc 2 0 14

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

« z 5 »

Autoři: Jan Michálek, Vladimír Brázda
Foto: Jan Michálek, Pavel Konečný, Vladimír Brázda

Žádné komentáře

Přidej komentář