Turnaj generací vyhráli po dvou letech Vojtěch Bílek s Petrem Vavrovičem ml.

Turnaj generací vyhráli po dvou letech Vojtěch Bílek s Petrem Vavrovičem ml.

VrchlabíSpecifický turnaj, kde hraje vždy junior a dospělý, ovládla po dvou letech vrchlabsko-lipnická dvojice favoritů Vojtěch Bílek – Petr Vavrovič mladší. Čtvrtého ročníku se letos zúčastnilo rekordních 38 dvojic. Díky rodičům a trenérům dorazili mladí hráči a hráčky z dalekých Řečkovic, Únětic, Kolína, Prahy, Lipníka, Stolína a jedna dvojice z Polska. Domácí pak dokázali po Vrchlabí a okolí posbírat celkem 20 juniorů.

Junioři jsou u nás středem pozornosti zatím jen párkrát v roce. Jedním z těch případů je Turnaj generací, kde nebývá výjimkou, že se mladí s dospělými domlouvají i na dva roky dopředu. Letošní klání osvěžilo nejen velké množství mladistvých výlupků ale i slušná účast české špičky. Do Vrchlabí opět zavítala česká jednička Jakub Konšel, čerstvý mistr v jednotlivcích Petr Vavrovič ml., letošní mistr trojic Ivo Michálek i reprezentanti na letošním MS dvojic Petr Morávek a Michal Zdobinský mladší. Žádná sranda vyhrát tenhle turnaj.

Řečkovicím se zadařilo

Velmi dobře si vedli oba řečkovičtí hoši, David Hanák ve dvojici s Ivošem Michálkem brali po jediné prohře za celý den páté místo, Petr Bejšovec pak s Lukášem Michaličkou dokonce vybojovali bronz. I třetí do party Míša Dudašková se společně s Blankou Bílkovou vešla do první poloviny startovního pole.

Hrálo se v osmi většinou pětičlenných skupinách každý s každým bez časového limitu. Hlavní rozhodčí Martin Bartoš na úvod zopakoval pár základních pravidel včetně dodržování limitu jedné minuty na odhození koule, přičemž s nadsázkou zmínil explicitně propagátora českého pétanque Petra Fuksu. Zřejmě čirou náhodou se ze všech skupin dohrával jako poslední zápas Martina Bartoše proti Petru Fuksovi.

Soutěž o měřicí pomůcky a mrkve

Otec turnaje Dan Bílek po skupinách uspořádal tradiční přibližovací soutěž. Junioři se rozdělili do čtyř skupin, ze které se kvalifikoval vždy jeden šťastlivec do finále. Cílem bylo se co nejvíce přiblížit cílové kládě ve vzdálenosti cca 7 metrů – vypadával ten, jehož koule do ní narazila a tři nejvzdálenější koule od klády. Zbývající hráči se dále protřídili další disciplínami, v jedné z nich se do cesty umístila další kláda, kterou bylo potřeba přehodit a zároveň nenarazit do té cílové. Což nebylo úplně snadné, vezmeme-li v potaz, že samotné hřiště bylo trochu z kopce.

Do finálové čtyřky nakonec postoupili stolínský Štěpán Menšík, domácí Jakub Maršík, konečné druhé místo a svazek mrkví jako výhru bral Jan Ježek a měřicí pomůcky od firmy Boulenciel pak za celkové vítězství vybojoval Vojta Bílek.

Další možností, jak si odnést věcnou cenu, byl los mezi juniory-osmifinalisty o nové pouzdro na koule MS Pétanque. Šťastlivcem byl tentokrát Aleš Vencl ml., který rovnou své staré pouzdro dokázal ještě ten den ztratit.

Kdopak je tu vlastně ten starej?

Záhy se mohla rozeběhnout vyřazovací část turnaje. Mezi semifinalisty se dalo těžko rozeznat, kdo je ve dvojici junior a kdo ten dospělý. Snad jen Dan Bílek přece jenom trochu vybočoval. D. Bílek s Petrou Kadavou vedli nad Kateřinou Froňkovou se Zdobinským již 12:5. Pak ale Lipničtí zařadili vyšší rychlostní stupeň, Michal trefil (minimálně) dvakrát carreau s double take-outem a Kačka nakonec cíleným vyťuknutím napůl schované koule zařídila čtyřku na 13:12 a tím i postup do finále.

V druhém semifinále si pak Vojtěch Bílek s Petrem Vavrovičem jasně poradili s Petrem Bejšovcem a Lukášem Michaličkou poměrem 13:2.

Sokol Lipník všude

Ve finále tak měli zastoupení hned tři petánqueři z Lipníku. Putovní pohár ale nakonec zůstal ve Vrchlabí, když duo V. Bílek-Vavrovič ml. za početné divácké kulisy vyhrálo v pohledném zápase nad Kačkou s Michalem 13:7.

Loňští vítězové Kadavá-D. Bílek v posledním zápase podruhé za sebou prohráli smolně o bodík s Bejšovcem a Michaličkou, kteří tak brali třetí místo. Dana ale mohl potěšit alespoň pocit z dobře odvedené práce. Tento turnaj si nevymyslel kvůli sportovním úspěchům, ale aby se mohla mládež setkat a bavit se petánkem. A to se mu tento rok s přehledem splnilo.

Autor: Vladimír Brázda

Výsledky

Vojtěch Bílek
(1. KPK Vrchlabí)

Petr Vavrovič ml.
(PC Sokol Lipník)

Kateřina Froňková
(PC Sokol Lipník)

Michal Zdobinský ml.
(PC Sokol Lipník)

Petr Bejšovec
(Orel Řečkovice)

Lukáš Michalička
(1. KPK Vrchlabí)

Žádné komentáře

Přidej komentář