Konšelovi u třetího letošního titulu asistoval Resl

Konšelovi u třetího letošního titulu asistoval Resl

Vědomice – Poslední letošní mistrovství republiky se odehrálo v největším českém areálu. O titul bojovalo devadesát dvojic a nejúspěšnější byli Jan Resl s Jakubem Konšelem. Ve finále porazili nasazenou jedničku z loděnického klubu ve složení Jiří Froněk-Jan Marhoul. Bronz brala ostřílená dvojice Markéta Palicová a Vojtěch Lukáš, když pokořila duo Jirků Korešových.

I když se mnozí hráči netajili rozčarováním ze změny systému na poslední chvíli, dorazilo 90 dvojic. Rozdělení byli do 23 skupin na dvě prohry, kde první dvě byly jen tříčlenné. „Systém na dvě prohry vyžaduje méně kol, hraje se do třinácti bodů bez časového limitu a zohledňuje žebříček. I když to pro některé znamená, že po dvou zápasech pro ně turnaj končí, je to dle mého v pořádku. Mistrovství republiky není turnaj, kde si máme zahrát, ale kde se má rozhodnout o tom nejlepším. Pro méně úspěšné jsme připravili doprovodný turnaj, aby si mohli dosytosti zahrát. I díky zvolenému systému byl turnaj už v deset hodin večer ukončen,“ vysvětlil prezident saharského klubu Tomáš Piller.

Skupiny žádné větší překvapení nepřinesly a do vyřazovacích bojů se probojovaly téměř všechny nasazené dvojice. Některé vítězné týmy a všechny druhé ze skupiny čekal děravý pavouk KO64. Zde už se začala rodit překvapení turnaje. Nejdřív domácí duo Mikyška-Přibyl smázlo Lukáše Valenze s Pírkem a chvíli na to o pár hřišť dále udolala další domácí dvojice Lapihuska st. a Suchomel ženské reprezentantky Venclovou a Mrázkovou.

O překvapení nebylo nouze

Hned v následujícím kole pavouka si poradili i s dvojicí zkušených hráček ve složení Kateřina Froňková a Slobodová. Na vedlejším hřišti předlonští vítězové Kaplánek a Grepl neudrželi vysoké vedení 11:2 a překvapivě podlehli brněnským hráčům Petru Janíkovi a Petru Bejšovci 11:13. Do KO16 se přes Demčíkovou a Tomáškovou nedostalo ani sehrané juniorské duo Bílek-Vorel.

Největším překvapením šestnáctky byla prohra lipnických Petrů Fafka a Vavroviče s Ivošem Michálkem a zatím nezkušeným Davidem Hanákem. „David hrál výborně, a i když zatím nemá mnoho zkušeností, ustál vypjaté situace na jedničku. Když se vydá správným směrem, roste nám tady další velice kvalitní hráč,“ nešetřil chválou na svého mladého spoluhráče jeden z nejostřílenějších petangových hráčů Ivo Michálek.

Bohužel v následující fázi turnaje jen o bod nestačili na Vojtěcha Lukáše s Markétou Palicovou a podlehli nejtěsnějším výsledkem 12:13. Na sousedním hřišti se odehrávalo podobné drama, kdy otec a syn Korešovi vysoce prohrávali s překvapením turnaje Milanem Lapihuskou a Luďkem Suchomelem. Až v posledním náhoze se ukázala taktická nevyzrálost domácích, když se s převahou koulí neodhodlali hned střílet a třináctý bod soupeře odstranili až poslední koulí. Ačkoliv jim v tom momentě na zemi leželo vytoužených třináct bodů, Jirka Koreš ml. zachoval chladnou hlavu a svojí poslední koulí ukončil zápas.

Třetí titul pro Konšela

Semifinálové boje nebyly příliš dramatické, Konšel s Reslem si s poslední hrající ženou v turnaji Markétou Palicovou a jejím spoluhráčem Vojtěchem Lukášem poradili hladce a uštědřili jim kanára. Marhoul s Froňkem přehráli dvojici Korešových v poměru 13:6.

I díky zvolenému systému se finále hrálo za bohaté divácké kulisy a dokonce i s živým přenosem pro ty, kdo už byli v pohodlí domova. Zápas hned na začátku pevně uchopili Marhoul s neomylným Froňkem, jehož plasy vyžadovaly neustálou intervenci Konšelovy střely. Byť zkušenější, Resl s Konšelem nemohli naskočit na svojí vlnu, při které jim soupeři doposud v průběhu celého turnaje udělili maximálně dva body.

Až za stavu 6:10 se jim povedlo udělat kontaktní trojku, kdy Jakub Konšel plasem posunul košonek a Jirka Froněk se krátkým dohozem poprvé ve finále zmýlil. Hned v následujícím náhoze Honza Resl zahrál výtečnou první kouli na úroveň košonku a Loděničtí si zásadní taktickou chybou vykopali hrob. Doposud výborně střílející Jan Marhoul místo střely poslal Froňka plasovat. Tomu se nepovedlo ani jednou být lepší než Reslova úvodní koule. I v tomto momentě by bylo ještě takticky správné jít střílet, jelikož soupeř potřeboval na ukončení zápasu čtyři body a s pěti koulemi na ruce jde toho jednoduše dosáhnou vyoutováním košonku. Marhoul se na bod dostal až poslední koulí, která ale byla velice nešťastně ve směru košonku.

To Konšelovi ulehčilo rozhodování a mohl střílet na dva cíle. Hned první koulí trefil tu nejmenší kuličku na hřišti, která dopadem až za outovou čáru zpečetila loděnický osud a pražští připsali kýžené čtyři body potřebné na vítězství. „Trochu jsem se toho zápasu bál, protože vše celý den probíhalo až moc hladce. Ale je skvělý hrát odpočatý. I když je trochu otravný sedět tři hodiny, je to lepší než se vysilovat hrou. Jsem moc rád, že se nám povedlo zápas otočit a dotáhnout do vítězného konce“, řekl Jakub Konšel po získání třetího letošního mistrovského titulu (získal ještě titul mistra trojic a ve střelbě na přesnost, pozn. red.).

Výsledky

Jan Resl
(POP Praha)

Jakub Konšel
(POP Praha)

Jiří Froněk
(CdP Loděnice)

Jan Marhoul
(CdP Loděnice)

Markéta Palicová
(PLUK Jablonec)

Vojtěch Lukáš
(PLUK Jablonec)

 

 

Jak se vám turnaj líbil?

Organizace
0
Systém
0
Konkurence
0
Prostředí
0
Občerstvení
0
Ceny
0
Průměr
 yasr-loader

Foto: SK Sahara Vědomice

Žádné komentáře

Přidej komentář