Juniorské online škola pétanque nahradila během krize turnaje

Juniorské online škola pétanque nahradila během krize turnaje

Juniorská online škola pétanque? Co to je?

„Když jsem poprvé zaslechl o juniorské pétanque škole, hned mě to zaujalo a těšil se, až začne. Přišlo mi to jako dobrý nápad, který by mě mohl bavit (a baví).“ To jsou slova Vojty Bílka ohledně Juniorské online školy pétanque, která vznikla jako nápad Mezinárodního výukového centra pétanque C.I.E.P. Central Europe pro období, kdy nebylo možné venku hrát. Proč toho tedy nevyužít a nenabídnout juniorům možnost podívat se na pétanque z trochu jiného úhlu?

5 týdnů – 5 lekcí

První uzavřený blok školy pétanque obsahoval 5 lekcí. Každou středu dostali hráči za úkol prostudovat na základě zaslaných otázek konkrétní zápas nebo část zápasu špičkových týmů, do neděle zaslali své odpovědi a do další středy dostali zpětnou vazbu. Výběr zápasů byl velmi různorodý. Našli byste mezi nimi jednotlivce, dvojice i trojice, juniorské týmy i ženy. Výběr otázek mohl často překvapit, ale účastníci při hodnocení pochopili jejich účel.

Čtyři z hráčů svoji účast na Juniorské škole vzdali, jakmile dostali úkoly pro první lekci. A další lekci mohl dostat pouze ten, kdo zaslal vypracovanou tu předchozí. I to ukazuje, o jak náročné úkoly se jednalo. A byl to i jeden ze záměrů – oddělit ty, kteří hledají jenom chvilkové rozptýlení od nudy a ty, které pétanque baví a jsou připraveni a ochotni na svém zlepšení pravidelně pracovat.

Každá lekce také obsahovala speciální video s otázkami z pravidel. A odpovědi jasně ukazovaly, kde si junioři nejsou zcela jisti. Teď už ale mají 5 kroků náskok oproti ostatním.

Co účastníky nejvíce překvapilo?

„Nejvíce mě překvapilo, kolik bylo otázek a jak dlouhé byly lekce. Připravit to muselo být časově náročné. A všiml jsem si, že rozhodčí ve Francii jsou docela přísní!“ hodnotil lekce Vojta Bílek.

„Škola mi dala hlavně nový pohled na hru a strategii. Nejvíce mě překvapilo, kolika detailů si člověk při prvním pozorování nevšimne,“ uvažoval Petr Bejšovec.

„Okoukal jsem, jak se chovají profesionální hráči a jsem si jistější v pravidlech díky otázkám na natočeném videu ke každé lekci,“ sdělil přínosŠtěpán Kobr.

„Byl jsem před každou lekcí natěšený, co na mě čeká,“ přidal další Vrchlaban Filip Vedral.

Mě osobně překvapila úroveň odpovědí jednotlivých účastníků a jejich zapálenost pro pétanque. Ty nejzajímavější odpovědi jsem v každé lekci odměnil košonkem MS Pétanque (všem je předám při nejbližší příležitosti) a bylo opravdu těžké vybírat. Bylo vidět, že nikomu nejde jenom o to, rychle si splnit „domácí úkol“.

Všichni účastníci projevili zájem znovu se do Juniorské školy pétanque zapojit, pokud bude její pokračování a všichni by ji doporučili svým kamarádům nebo spoluhráčům. A co by se na ní dalo ještě vylepšit? „Osobně bych neměnil nic, jsem se školou velice spokojený,“ napsal Petr Bejšovec do dotazníku po skončení prvního bloku.

A teď do zahraničí!

Online škola pétanque se chystá do světa. Projevilo o ní zájem několik federací pétanque a C.I.E.P. Central Europe ji přepracovává a rozšiřuje ve spolupráci s mateřským Mezinárodním výukovým centrem pétanque C.I.E.P., výukovým a vzdělávacím centrem F.I.P.J.P., do formy, která bude sloužit širším reprezentačním výběrům nejenom jako doplněk taktické přípravy.

A bude-li oboustranný zájem, v zimní sezóně proběhne druhý blok Juniorské online školy pétanque v České republice.

Žádné komentáře

Přidej komentář