Kvalifikaci na šampionát, který nebude, ovládli manželé Valenzovi

Kvalifikaci na šampionát, který nebude, ovládli manželé Valenzovi

Loděnice – Možnost reprezentovat ČR na Mistrovství Evropy, které se pravděpodobně vůbec nebude konat, si ve vyčerpávajícím finále vybojovali Helena a Lukáš Valenzovi (oba VARAN Karlovy Vary), nad Janou Radoušovou (PK Osika) s Jindřichem Kaucou (PC Kolová). Třetí příčku obsadili Alice Hančová (1. KPK Vrchlabí) s Jakubem Konšelem (POP Praha). 

Omezení spojená s celosvětovým bojem proti novému typu koronaviru s sebou i do pétanque přinesla řadu bezprecedentních kuriózních situací. Loňské rozhodnutí CEP rozšířit evropský šampionát 2020 po vzoru mistrovství světa o kategorii smíšených dvojic přišlo až na sklonku sezóny. Naše STK se tak ocitla před nelehkým rozhodnutím, jak vybrat tým, který by Česko reprezentoval. Nakonec se v součinnosti s výborem ČFKS rozhodla uspořádat dodatečný kvalifikační turnaj. Mezitím však vešla v platnost omezení sportovních akcí, takže momentálně to vypadá, že evropský šampionát se vůbec neodehraje. 

Na sobotní kvalifikaci se přesto sešlo pětadvacet týmů a šestadvacátý vznikl přímo na místě. Ani proměnlivé počasí a občasná dešťová sprška nedokázaly zchladit nadšení hráčů z toho, že si po dlouhé době konečně znovu zasoutěží. 

Hrálo se švýcarským systémem trochu netradičně pouze na tři kola. Už během slavnostního zahájení informovala delegátka Veronika Slobodová hráče, že na jistý postup do KO šestnáct budou potřebovat dvě výhry. Původní propozice přitom počítaly se systémem skupin na dvě prohry. „S aktuálním počtem týmů by při skupinách na dvě prohry nastala situace, kdy by několik týmů postoupilo do KO po pouze jednom odehraném zápasu a nastoupilo proti rozehranějším soupeřům, kteří by měli za sebou už tři zápasy. Vzhledem k dlouhé herní pauze se nám tohle zdálo jako znevýhodnění a zároveň počet týmů dovoluje odehrát švýcara bez nutnosti navýšení počtu kol. Navíc žebříček momentálně neodráží aktuální formu hráčů, ale situaci z konce loňské sezóny.“ ozřejmila změnu na poslední chvíli delegátka turnaje.

Z favorizovaných týmů po prvním kole odcházela s porážkou dvojice Petr Morávek se Zhi Jing Vaňkovou a vědomičtí démoni Demčíkovi, které shodně vyškolili soupeři z nově registrovaného táborského klubu Velký Šanc. Oba úspěšně jihočeské týmy pak nemilosrdný los ve druhém kole postavil proti sobě. Vítěz bratrovražedného souboje Jiří Horálek se pak se svou spoluhráčkou probojoval až do čtvrtfinále, kde je zastavili budoucí vítězové. Poražení favorité si naopak v druhém kole vylepšili vyhlídky výhrami, Morávkův tým pro jistotu nadělil soupeřům z Petank Clubu Praha rovnou kanára. 

Ve třetím kole se pak Morávek s Vaňkovou utkali o postup s Demčíkovými, kteří je bez slitování smetli 13:2 a zajistili si tak místo v KO. Budoucí vítězové naopak předvedli při postupu turnajem suverénní krasojízdu. První body inkasovali až ve třetím kole od sehrané brněnské dvojice Konečná – Michálek a  do KO postupovali suverénně z prvního místa. Podobným výsledkem se mohla chlubit i zkušená dvojice Kauca – Radoušová. Bez porážky prošli základní částí také   Habásko – Malá a Konšel – Hančová. Ostatní si dovolili jedno zaváhání a mezi šestnáct nejlepších se vešly i tři týmy s jednou výhrou.

Vyřazovací část turnaje se hrála bez časového limitu, některé zápasy se tak protáhly na hodinu i více. Ze čtyř týmů, které se v základní části ukázaly jako nejsilnější, se do semifinále nakonec neprobojovali Malá s Habáskem. Po vyčerpávajícím souboji proti týmu Tomáše Jirkovského s těsným výsledkem 13:11 podlehli ve čtvrtfinále Tomáši Michálkovi s Janou Konečnou hladce 13:2.

Tým Alice Hančové a Jakuba Konšela nepustil v osmifinále vědomické Démony přes osmičku a následně vyprovodil i lipnickou dvojici K. Froňková – P. Vavrovič ml. s dvojkou na počítadle. Jindřich Kauca s Janou Radoušovou si snadno poradili s domácími v osmifinále i s Pražany ve čtvrtfinále. 

Semifinále se začala hrát současně a za nemalého diváckého zájmu. Zejména souboj Varanů Valenzových, pro které (hlavně pro něžnější polovičku týmu – a tím myslíme Helenu) turnaj znamenal comeback do českého pétanque s reprezentantkou Alicí Hančovou a jedničkou českého žebříku Jakubem Konšelem sliboval silný divácký zážitek. 

Zápas byl ze začátku přesně tak vyrovnaný, jak všichni předpokládali. Emotivní Lukáš Valenz si dokonce ve vypjaté herní situaci vysloužil od hlavního rozhodčího Martina Bartoše žlutou kartu za to, že po zkažené kouli neudržel na uzdě svůj temperament. Chemie v týmu budoucích vítězů však fungovala perfektně. Nejen že herně málokdy chybovali, ale ještě stíhali bavit publikum svými vtípky. Když se kolíčky na počitadlech dostali na 6:5, Hančové a Konšelovi se fatálně nevydařil nához, čehož soupeři okamžitě využili a potrestali jejich zaváhání pětkou. To v podstatě znamenalo konec zápasu. Valenzovi zvítězili jednoznačně 13:5.

Druhé semifinále bylo o poznání vyrovnanější a přineslo několik zajímavých herních situací, včetně plasu na patnáct metrů napříč přes dvě hřiště. “Střílej, Jindro, mám tě volepenýho!”, hecoval Kaucu z divácké lavičky pořadatel turnaje Jiří Froněk.  Za stavu 9:8 se  Brňanům nepodařilo vystřelit soupeřův bod a obranné plasérské koule zůstaly tak daleko od košonu, že Kaucův tým získal příležitost předvést legendární únik z osmičky pětkou, které také beze zbytku využil. Kauca – T. Michálek 13:9. 

Krátká přeháňka pak turnaj na chvíli přerušila. Hráči diskutovali, zda vůbec hrát o třetí místo, ale nakonec se rozhodli pro. Konečná s Michálkem pak v zápase skončili na osmičce, takže bronz vybojovali Hančová s Konšelem. 

Nejnapínavějším zápasem dne se stalo po právu finále. Valenzovi měli v první polovině zápasu lehce navrch, ovšem Kauca s Radoušovou se s urputností sobě vlastní nehodlali vzdát a postupně začali otáčet ve svůj prospěch. Na obou týmech byla znát únava, chybovali častěji, než v předchozích utkáních, ale touha po vítězství byla zjevná na obou stranách. Za stavu 10:12 pro Varany nastala pro západočeský tým po nevydařeném náhozu nepříjemná situace, kdy bez koulí čekali, až soupeř s pěti koulemi na ruce dohodí poslední tři body a oba se zdáli smířeni s porážkou. K jejich štěstí však dohoz zřejmě nebyl tak snadný, jak se zdál a Kaucovi s Radoušovou se povedlo pouze srovnat na 12:12. Poslední nához byl už zcela v režii znovuzrozených Varanů, kteří zvítězili s nejtěsnějším skóre 13:12. 

Turnaj proběhl hladce a pořadatelé z CdP Loděnice  se dokázali se ctí popasovat se všemi vládními doporučeními stran hygieny. Drobnou vadou na kráse bylo snad jen neukázněné chování některých hráčů, kteří během čtvrtfinále bezohledně přebíhali hřiště, na nichž se hráli vyřazovací zápasy. Jeden z přihlášených týmů také zklamal soupeře přerušením zápasu ve třetím kole. Nezbývá než doufat, že tyto nešvary s postupující sezónou vymizí, až si hráči opět navyknou na sportovní turnajový režim. 

 

Výsledky

Helena Valenzová
(Varan Karlovy Vary)

Lukáš Valenz
(Varan Karlovy Vary)

Jana Radoušová
(PK Osika)

Jindřich Kauca
(PC Kolová)

Alice Hančová
(1. KPK Vrchlabí)

Jakub Konšel
(POP Praha)

 

Foto: Vendula Boubínová, Veronika Slobodová

Jak se vám turnaj líbil?

Organizace
0
Systém
0
Konkurence
0
Prostředí
0
Občerstvení
0
Ceny
0
Průměr
 yasr-loader

Žádné komentáře

Přidej komentář