Pétanque víkend v Nymburce se nejvíc vydařil obhájcům a Jaroslavu Pastorkovi

Pétanque víkend v Nymburce se nejvíc vydařil obhájcům a Jaroslavu Pastorkovi

Nymburk V sobotu a v neděli hostil klub Mimo Done v areálu nymburské Hasičárny hned dva turnaje. Sobotní turnaj dvojic “Koule Elišky Přemyslovny” ovládli předloňští obhájci Tomáš Michálek (Carreau Brno) a Petr Vavrovič ml. (PC Sokol Lipník), když si ve finále poradili s Veronikou Slobodovou (Carreau Brno) a Janem Marhoulem (CdP Loděnice). Z bronzu se radovali Adam Nývlt (1. KPK Vrchlabí) s Michalem Preussem (POP Praha). 

V nedělním tête-à-tête “Nymburská 0.3” si senzační vítězství zajistil třiatřicátý nasazený Jaroslav Pastorek (SKP Řepy), stříbro brala znovu Veronika Slobodová (Carreau Brno) a trofej za třetí místo si do sbírky přidal Petr Vavrovič ml. (PC Sokol Lipník.

Doba covidová s sebou přinesla řadu změn, které nám nejsou vždycky milé. Ovšem sloučení loni dvakrát zrušených nymburských turnajů do jednoho pétanquem nabitého víkendu patří rozhodně k těm příjemnějším. Kdo by nechtěl získat hned dvě unikátní dřevěné medaile? (Ty nedělní, z cedrového dřeva dovezeného z Maroka, vyrobil pro čtyři nejúspěšnější hráče turnaje jednotlivců Jan Kára). Veronika Slobodová a Petr Vavrovič ml. ano a také se jim to podařilo! Oba turnaje s sebou přinesly mnohá sportovní překvapení a o dramatické souboje nebyla nouze. 

Nymburský klub Mimo Done se mezi pořadatele zařadil teprve před čtyřmi lety, ale jejich turnaje si již mezi hráči stačily získat velmi dobrou pověst. Hladký škvárový povrch nymburského běžeckého oválu patří – zejména pro nervy zkušenějších hráčů – mezi nejnáročnější terény v republice. Přesto se tam většina pétanquerů ráda vrací kvůli příjemné atmosféře, efektivní organizaci, krásným trofejím a v neposlední řadě i kvůli jedinečnému umění s klubem spřízněných domácích pekařek. Pro velký zájem museli letos pořadatelé ve snaze uspokojit poptávku dokonce opakovaně navyšovat kapacitu turnaje. 

Apokalyptická předpověď počasí později některé potenciální účastníky odradila. Potvrdilo se však, že netřeba stahovat kalhoty, když brod je ještě daleko, protože počasí nakonec vyšlo až zázračně. Zatímco většinu republiky smáčely dešťové srážky, v Nymburce o víkendu spadlo sotva pár kapek.

O koule Elišky Přemyslovny

Větší účast zaznamenal tradičně sobotní turnaj dvojic, ve kterém se utkalo sedmdesát tři týmů. Ze čtyřkolového švýcara postupovalo do vyřazovací části nejlepších dvaatřicet. Bez ztráty kytičky prošlo základní částí hned pět týmů, přičemž prvního místa postupovali do KO domácí Jan Hybler s Ladislavem Adamcem. Přestože šlo o Adamcův úplně první turnaj, dokázali si v základním kole poradit se všemi soupeři a probojovali se až do osmifinále, kde nakonec nestačili na zkušené harcovníky Alenu Korešovou s Lubomírem Antonem.

Předloňští obhájci Petr Vavrovič ml. a Tomáš Michálek vstoupili do KO z druhého místa a cestou k vítězství se museli nejprve vypořádat se svými rodiči. Petra Vavroviče st. vyřadili v osmifinále, Ivoše Michálka pak ve čtvrtfinále. 

Jejich fináloví soupeři Veronika Slobodová s Janem Marhoulem si hravě poradili se základní částí turnaje. Také play-off postupovali tak říkajíc “na jistotu” a poměrně hladce až do semifinále, kdy v nejdelším zápase dne svedli náročný  souboj s Alenou Korešovou a Lubomírem Antonem. Finále se pak od začátku hrálo v režii Michálka s Vavrovičem a skončilo poměrně jednoznačně 13:6.

Bronzoví Nývlt s Preussem zaútočili na stupně vítězů ze zadních pozic – po švýcaru byli s jednou prohrou devatenáctí. Přesto se dokázali probojovat až do semifinále, kde narazili na nekompromisní střelbu budoucích vítězů.

Po slavnostním vyhlášení výsledků následoval koncert kapely Trampstejk s hostujícím basistou –  prezidentem klubu Mimo Done Martinem Zikmundou. Publikum si mohlo užívat propojení pétanque a kultury. Zatímco z pódia trojhlasně znělo “nehrálo se o ceny, ale pro radost a ukrácení času”, na hřišti pod umělým osvětlením převedli nejvytrvalejší hráči text písně do praxe. Kapela i hráči synchronizovaně předvedli talent, nadšení a obdivuhodné výkony.


Nymburská 0.3

Nedělní turnaj jednotlivců nesnížil vysoko nastavenou laťku ani o píď. Počasí vydrželo, snídaně byla stejně bohatá jako předchozí den a turnaj běžel jako na drátkách. Zúčastnilo se osmdesát hráčů, kteří se ve čtyřech kolech švýcara utkali o dvaatřicet postupových míst. 

Pozdější vítěz Jaroslav Pastorek postoupil do KO doslova o kouli – o jediný bod vybojoval postup na domácím Janu Lukačevičovi. Ve čtvrtfinále si dokázal poradit s aktuální jedničkou českého žebříčku Ivem Michálkem, v semifinále vyprovodil sobotního šampiona Petra Vavroviče ml. a ve finále přehrál ve svém, jak se sám vyjádřil, “životním zápase” Veroniku Slobodovou, která si tak domů odvážela již druhé stříbro za jediný víkend.

K sobotnímu zlatu přidal bronz Petr Vavrovič ml., když v souboji o třetí místo porazil Iva Chmelaře.

 Foto: Vojta Zikmunda, Mimo Done

Žádné komentáře

Přidej komentář