Petrové z Lipníku a Jakub Konšel jsou novými mistry republiky mužů

Petrové z Lipníku a Jakub Konšel jsou novými mistry republiky mužů

Lipník – Loni druzí, letos titul. Lipničtí Petrové Fafek-Morávek-Vavrovič spolu s Jakubem Konšelem využili domácího prostředí, stali se novými českými mistry mezi muži a navíc si vybojovali právo reprezentovat na mistrovství světa v kanadském Québecu. Ve finále porazili překvapení turnaje Pírek-Charvát-Valík-Žiak, třetí místo bral po hodu mincí moravský tým Juráň-Grepl-Ferlay-Kaplánek.

„Teď už můžu ukončit kariéru!“ usmíval se vítězný Petr Fafek, když si připíjel šampaňským. „Pro tento okamžik jsem obětoval vše,“ dodával se zlatou medailí na krku. Vskutku, celý lipnický klub i obec dýchaly pro tento úspěch. Lipník celé mistrovství uspořádal a domácí kvartet po celý den hnali dopředu ostatní členové klubu i místní občané.

Do role favoritů je nestavělo jen nejvyšší nasazení ze všech šestnácti týmů, ale i impozantní série vítězství na domácí půdě. Téměř každý lipnický turnaj – a že jich je – totiž v poslední době končil vítězstvím trojice Petrů. Když k nim přidáme ještě jednoho z nejlepších střelců u nás Jakuba Konšela, kterému se kvalifikace mužů podařila vyhrát již před dvěma lety ve Stolíně, musel s tímto týmem každý počítat.

Přesto ale hned z rána přišla studená sprcha. V úvodním zápase skupin na dvě prohry totiž Lipničtí nestačili na loňské vítěze Fighters, kteří vyhráli i přes absenci jejich tradičního střelce Milana Haška. Poté ale domácí vyhráli oba zápasy a ze skupiny postoupili z druhého místa – ve stínu Fighters.

Velká překvapení se neděla ani ve skupině „B“ a „D“, z nichž z prvního místa postupovali nejvýše nasazené týmy Iva Michálka a Dana Bílka a z druhé pozice triplety Martina Pírka a Petra Lukáše. Největší drama se tak odehrálo ve skupině „C“, kde se potkali hned tři favorité na celkové vítězství – týmy vedené Juráněm, Habáskem a Kaucou. Vše navíc zamíchal ještě čtvrtý tým v čele s Miroslavem Krpcem, který odmítl svoji roli outsidera a úvodní zápas proti Kaucovi vyhrál. Nakonec však nepostoupil, stejně jako kvarteto Habásko-Koreš-Netušil-Mrňák.

Už není kam couvat

Nepříjemně větrné počasí z úvodu turnaje se začalo postupně krotit, naopak výkony týmů v druhých skupinách na dvě prohry se šroubovaly vzhůru. Zajímavý duel čekal na trio Michálků, kteří nastoupili proti domácím a Jakubu Konšelovi, s kterým odehráli poslední dvě kvalifikace i mistrovství světa na Madagaskaru. Konšel však zůstal na lavičce, takže k přímému střetu nedošlo. Lipničtí si nakonec připsali na svůj účet další výhru a nezaváhali ani v následném utkání proti čtveřici Juráň-Grepl-Ferlay-Kaplánek, kterou smetli až nečekaně jednoduše.

Mezitím Michálkovi, kteří si k sobě jako čtvrtého hráče vytáhli zkušeného Miroslava Mužíka, zvládli opravu proti týmu Lukášových a Preussových. V následné moravské baráži ale vůbec nezachytili začátek utkání, především kvůli nekompromisní střelbě Františka Kaplánka. Michálkovi s Mužíkem se pak na hraně rizika ještě pokoušeli o obrat, který se jednu chvíli zdál takřka reálným, ale tým Petra Juráně si nakonec postup pohlídal.

V druhé skupině se děly hodně zajímavé věci. Tým Pírek-Valík-Žiak-Charvát na úvod zvítězil nad Fighters a v dramatickém utkání mezi Vrchlabím a trojicí Kauca-Resl-Srnský se radovali druzí zmínění.

V opravě se dlouho zdálo, že se v turnaji udrží Vrchlabí, které vedlo nad Fighters již 8:0, jenže moravský tým se nevzdal a předvedl perfektní obrat. V paralelně hraném utkání předvedl tým Martina Pírka, že si na kvalifikaci parádně naplánoval formu, a po výhře nad tripletem Kauci postupoval do semifinále z prvního místa. V česko-moravské baráži si lépe vedli Fighters, kteří se z posledního nasezeného místa probojovali až do semifinále a jejich spanilá jízda začala připomínat loňský rok, kdy nakonec dokráčeli až k titulu.

Jenže podobný husarský kousek se jim tentokrát nepodařil. V semifinále si zopakovali úvodní zápas proti Lipníku a tentokrát už favorita nezaskočili. To ve druhém semifinále k překvapení došlo. Tým Martina Pírka pokračoval ve skvělých výkonech a zastavit je nedokázal ani zkušenější a papírově silnější tým Petra Juráně.

Loni druzí, letos titul

Finále, které se již hrálo za umělého osvětlení, mělo hodně zajímavou příchuť. Na jedné straně stál tým domácích, který nejen v této sezóně předvádí sympatický pétanque, sbírá čím dál více úspěchů a především této hře momentálně obětuje asi nejvíce ze všech zúčastněných týmů. Na druhé straně pak stáli Moravané, kteří se tak dobrými statistikami chlubit nemohli, ale kterým naopak nechyběla během dne získaná sebedůvěra a tah za životním výsledkem. Na obou stranách pak stály týmy, které prohrály svá úvodní utkání, a v neposlední řadě se v něm sešli celkem čtyři hráči kategorie espoirs, kteří bojují o nominaci na evropský šampionát a kteří se tímto výkonem ukázali v tom nejlepším možném světle.

Zápas snesl vysoká měřítka a početná kulisa diváků sledovala krásné představení. „Ty jo, to je skoro lepší jak Ordinace v růžové zahradě!“ ozývalo se například uznale z hloučku místních divaček. Oba týmy pokračovaly ve svých celodenních výkonech, ale místní měli přeci jen trochu navíc. Postupně si vypracovali náskok a Moravané museli sbírat poslední zbytky sil na obrat.

To se jim sice několik náhozů dařilo, ale poté zápas dospěl do chvíle, kdy Jakub Konšel vystřihl důležité carreau, kterým vykouzlil dva chybějící body. Janu Charvátovi, který podle svých vlastních slov nerad zahrává poslední koule, zůstala poslední spásná koule. Ve velmi obtížné situaci obstál a jeden bod ubral, nicméně ještě jednu kouli v ruce měl i neomylný Petr Fafek, který dosud hrál jakoby v transu. Stačilo hodit rovně a doťuknout představenou kouli, ale důležitost okamžiku padla i na bývalého házenkáře a jeho koule projela.

Poslední kroky jsou nejtěžší, praví přísloví. Ve finále to pro domácí platilo dvojnásob, ale třináctý bod se nakonec podařilo uválčit a celý Lipník byl rázem na nohách. Propukla nefalšovaná radost i zadostiučinění za všechny ty hodiny a dny tréninku. Radost, když poprvé dosáhnete na tak význačný úspěch, ke kterému se upínáte celou kariéru. A vítězné šampaňské rozhodně chutnalo sladce i Konšelovi, pro kterého to byl titul druhý.

Vzhůru do Québecu!

Stříbrní borci, kteří byli velice blízko vysněné reprezentaci, byli po prohře samozřejmě trochu skleslí, ale i tak dosáhli na skvělý výsledek. „Chlapi, díky za super výkon, nemáme se za co stydět!“ pravil s odstupem Václav Valík. O majitelích bronzových medailí nerozhodl zápas, ale hod mincí, protože ani jednomu z týmů se po prohraném semifinále nechtělo dohrávat. Šťastnějším se nakonec stal tým Petra Juráně.

Vítězná čtveřice se po výhře může těšit na mistrovství světa v kanadském Québecu. Pro Jakuba Konšela to bude druhá účast, zbytek týmu se vrcholného mužského turnaje zúčastní poprvé. Česká republika se však na světový šampionát bude muset nejdříve kvalifikovat z letošního mistrovství Evropy, kde budou český štít držet Fighters. A pak ještě bude potřeba sehnat malý dres pro Petra „Čolka“ Morávka…

Výsledky:

1.
Petr Fafek (PC Sokol Lipník)
Petr Morávek (PC Sokol Lipník)
Petr Vavrovič mladší (PC Sokol Lipník)
Jakub Konšel (POP Praha)

2.
Martin Pírek (Hrode Krumsín)
Václav Valík (PAK Albrechtice)
Vojtěch Žiak (PAK Albrechtice)
Jan Charvát (Fenyx Adamov)

3.
Petr Juráň (Carreau Brno)
Franck Ferlay (Carreau Brno)
Jiří Grepl (SKP Hranice VI – Valšovice)
František Kaplánek (Hrode Krumsín)

Foto: Pavla Beranová, Jan Michálek