Konšel si vystřílel čtvrtý titul a vyrovnal mladšího z Korešů

Konšel si vystřílel čtvrtý titul a vyrovnal mladšího z Korešů

Vědomice – Jakub Konšel potvrdil svoji extratřídu a na domácím šampionátu si došel pro titul, když ve finále porazil Václava Valíka. Během dne si navíc vytvořil osobní rekord 44 bodů, což byl zároveň nejvyšší výsledek dne. Bronzová medaile putuje k Jiřímu Korešovi mladšímu, který právě s Konšelem vévodí se čtyřmi získanými tituly českým střelcům. 

Kdyby se v neděli ve Vědomicích vypisovaly kurzy, Jakub Konšel by byl asi nejžhavějším adeptem na zisk střeleckého titulu. Svoji schopnost zvládnout všech pět střeleckých ateliérů, které nutí hráče zvedat ruku či střílet rovně, prokázal již v letech 2012, 2015 a 2017, kdy dosáhl na zlatou medaili. Střelecky se mu navíc daří i v zahraničí. Na šampionátu na Madagaskaru sice ještě trochu bojoval s prvotní nervozitou, loni už v Kanadě nastřílel 43 bodů a byl jen 3 body od zařazení mezi 4 nejlepší střelce světa. Výbornou formu si navíc drží i letos, před dvěma týdny se stal českým mistrem ve trojicích. Vše tedy směřovalo k tomu, že by se měl prostřílet hodně daleko.

Zatímco na mistrovství jednotlivců se vítězové hodně mění a jen málokdo dokázal zvítězit vícekrát, střeleckých mistrů je v Česku poskrovnu. Putovní pohár se točí jen mezi několika hráči. Čtyřikrát jej získal Jiří Koreš mladší, další velký adept na výhru, třikrát Konšel a pak se jednou radovali Veronika Slobodová, Pavel Valenz a Tomáš a Jan Michálkovi.

Základu vévodil Bílek, Konšel musel do opravek

V základní částí se ale nakonec nejvíce zadařilo jinému jménu. 33 bodů totiž nastřílel zkušený tireur Dan Bílek. Jen o bod méně měl na kontě vrchlabský spoluhráč Lukáš Michalička a s ním i Jiří Koreš mladší, který si brousil zuby na pátý titul, na který čeká od roku 2014. Čtyřku střelců postupujících přímo do čtvrtfinále doplnil možná trochu překvapivě domácí Miloš Přibyl s 28 body.

Naopak do opravek musel jít Jakub Konšel, který spolu s Václavem Valíkem nastřílel také 28 bodů, ale s méně pětibodovými zásahy. V opravkách se nastřílený výsledek přičítal k bodům ze základu a čtyřku střelců po úspěšném druhém kole doplnili Jiří Grepl s Jindřichem Kaucou a právě Valík s Konšelem. „Byl úplně klidný a suverénní,“ komentovala jeho vystoupení Veronika Slobodová, obhájkyně a dosud jediná česká mistryně ve vyrážení.

Ta se do vyřazovacích soubojů nakonec vůbec nedostala, jen 13 bodů nastřílel další z bývalých vítězů Tomáš Michálek a Petr Vavrovič, sobotní vítěz MČR jednotlivců, dokonce skončil jen s 8 body na kontě. Toho to ale asi trápilo nejméně.

Košonkové drama

Ve čtvrtfinále proběhl vyrovnaný souboj mezi Kaucou a Bílkem. Oba střelci se vzájemně přetahovali o útlé vedení. Do posledního ateliéru šel Bílek s náskokem dvou bodů a hned první košon trefil za 5. Kauca nicméně záhy kontroval vystřeleným košonem na 7,5 m. Bílek ho ale nepustil k obratu na poslední chvíli a trefou posledního košona si zajistil postup mezi nejlepší čtyřku.

Mezitím se Konšel trápil s domácím Přibylem. Těžko říct, jestli to bylo kruhem s měkčím a nerovným povrchem, nebo nervozitou, ale po čtyřech ateliérech byl stav pouhých 9:9. Rozuzlení přinesl až poslední košon, kterého Konšel na rozdíl od Přibyla trefil, a tak mohl pražský střelec slavit hodně vydřený postup do semifinále.

V hlavní roli opět košony

V tom se Konšel utkal s Jiřím Korešem mladší, což slibovalo hodně pikantní duel a taky že jo! Konšel zahájil káčkem, ale po prvních dvou vzdálenostech už vedl Koreš. Vytáhlý střelec si držel vedení až do posledního ateliéru, ale pořád to bylo jen o pár bodů. Nakonec rozhodly košony, které vyšly lépe Konšelovi. Ten po prvních dvou vzdálenostech vedl o šest bodů, takže když Koreš minul košon na 8 metrů, bylo o finalistovi rozhodnuto. Souboj skončil poměrem 44:38 a Konšel si tímto výkonem stanovil nový osobní rekord – o bod víc, než kolik nastřílel na šampionátu v Kanadě. Zároveň to byl nejvyšší výsledek dne. Rekord Tomáše Stokláska z roku 2004, který čítá 51 bodů, tak stále trvá.

V druhém semifinále narazil Dan Bílek na Václava Valíka. Oba střelci zahájili utkání úspěšnými trojkami, body ale začaly záhy naskakovat především na straně Valíka, který si postupně budoval náskok. Do posledního ateliéru šel střelec z Albrechtic s bezpečným náskokem 15 bodů, žádného košona již ale netrefil. To Dan se ještě na poslední chvíli vyhecoval a trefil prasátko za 5 bodů na 7,5 m i 8,5 m. Poslední košon by mu zajistil postup díky vyššímu počtu pětek, střela ale o kousek minula svůj cíl. Valík tak postoupil po výhře 24:19.

Konšel přisedl ke Korešovi na střelecký trůn

Cesta k tomu, aby Valík porazil Konšela a stal se novým mistrem republika, byla jasná. Albrechtický střelec by musel svého soupeře dostat hned zkraje duelu pod tlak a soustředěným výkonem si jít krok za krokem za možná největším úspěchem své dosavadní kariéry. Jenže to se Valíkovi nepodařilo. Do finále vstoupil nervózně a pod tlak se dostal naopak on. Úroveň finále nebyla tak vysoko jak v předchozích soubojích, na oba aktéry zřejmě dopadla tíha okamžiku. Ačkoli Konšel držel otěže duelu, Valík byl teoreticky na dostřel ještě před košonama, ale nedařilo se mu. Konšel tak získal čtvrtý střelecký titul, čímž dorovnal dosavadního krále českých střelců Jiřího Koreše mladšího.

„Škoda, že to včera Luban (Luboš Srnský, pozn. red.) nedotáhl do konce, měli bychom dva hovadsky velké poháry na Hanspaulce a hodně exkluzivní sestavu na bytě,“ komentoval své vítězství Jakub Konšel s odkazem na předcházející finále MČR jednotlivců, ve kterém jeho spolubydlící Lubomír Srnský podlehl Petru Vavrovičovi ml. 12:13. „Teda já to přál i Peťovi, ale Lubana mi je líto,“ dodával.

Bronzovou medaili vybojoval Jiří Koreš mladší, který porazil Dana Bílka.

Výsledky

Jakub Konšel
(POP Praha)

Václav Valík
(PAK Albrechtice)

Jiří Koreš mladší
(PC Havaj)

 

Autoři: Jan Michálek, Vladimír Brázda, Veronika Slobodová

Foto: SK Sahara Vědomice

Jak se vám turnaj líbil?

Organizace
0
Systém
0
Konkurence
0
Prostředí
0
Občerstvení
0
Ceny
0
Průměr
 yasr-loader

Žádné komentáře

Přidej komentář